Tips Banyakkan Susu Ibu Untuk Ibu Bekerja

Telah ramai ibu yang menyedari tentang khasiat susu ibu, namun masalah yang membelenggu seorang ibu apabila susu merudum dan tidak dapat menampung keperluan anak. Sungguh mulia ibu yang kuat dan gigih berusaha untuk yang memberikan terbaik.

breastfeeding

Susu ibu adalah anugerah tak ternilai untuk seorang ibu, tetapi untuk ibu yang berkerjaya perlu kuatkan mental dan fizikal untuk memperjuangkan penyusuan susu ibu exclusive selama 6 bulan dan di teruskan sehingga 2 tahun. Disini saya kongsikan bagaimana tips banyakkan susu ibu untuk ibu yang berkerja.

5 Tips Mudah Untuk sentiasa Susu Melimpah Ruah

Untuk mengekalkan penghasilan susu supaya dapat menampung keperluan/permintaan si manja ibu perlu konsistant dalam 3 tabiat mudah ini, iaitu:

  • Berfikiran positive – susu anda cukup untuk bayi

“Mind set” ini sangat penting untuk meneruskan misi susu ibu secara exclusive. ibu-ibu yang selalu bertanya akan soalan ni ada logiknta, ini kerana sebagai seorang ibu mesti sangat bimbang dengan bayi mereka.

seringkali jika bayi menangis ada sahaja anasir yang mula menunding jari untuk menyalahkan susu ibu bayi tidak kenyang. Ini adalah mitos,ini kerana perut bayi ketika lahir hanya sebesar biji guli. Jadi pekakkan telinga teruskan misi dan visi anda sebagai seorang ibu yang mahukan yang terbaik untuk bayi.

  • Lakukan pam susu mengikut jadual

siapkan jadual untuk pam ditempat kerja, untuk kerja waktu pejabat lakukan 3 sesi sekurang-kurangnya.

jadual pam susu

cadangan jadual pam susu

  • “power pumping” iaitu pam susu berkala

Tips ini penting bagi ibu yang berkerja atau berjauhan dengan bayi dan telah merasai susu merudum, ini kerana susu ibu terhasil apabila ada permintaan, nak susu sentiasa di hasilkan kena berusaha lebih gigih membuat power pumping.

teknik power pumping

teknik power pumping

  • Minum air jumlah kuantiti yang mencukupi

Bagaimana yang dikatakan mencukupi? nisbah air yang kita perlukan ialah 25kg:1 liter air. Maknanya Jika berat 50kg sehari air yang perlu diminum adalah 2liter. Untuk ibu menyusu minum lebih air ya. Tak rugi pon minum air putih banyak, bahkan menjadikan badan lebih sihat dan kulit lembab.

  • Mengamalkan permakanan seimbang

walaupun sibuk dengan kerja please jangan skip waktu makan, untuk menghasilkan susu ibu yang berkhasiat lemak berkrim permakanan ibu adalah sangat penting. Ini kerana sama seperti kita hamil, bayi mendapat zat dari apa yang kita makan. Jadi untu menjayakan penyusuan susu ibu kenalah makan makanan seimbang. ikut piramit makanan.

  • Sentiasa sihat/cerdas supaya mood yang ceria

Tips terakhir memang akan mempengaruhi penghasilan susu ibu. Ramai juga berpendapat apabila datang haid susu sedikit merudum. Namun usah la bimbang tidak semua orang sama. Namun kesihatan ibu perlu diutamakan, jika ibu jatuh sakit atau ibu dalam keadaan tertekan dengan masalah sekeliling akan memberi kesan kepada susu.

Jika susu merudum, stock makin susut jangan gelabah ya! ikuti pengalaman seorang ibu (puan farah wahida) yang bangkit dalam misi peyusuan anaknya.

Ibu Yg PANIK Nak Tambah Susu Badan; Hingga Sanggup…. from iReach HD on Vimeo.

Puan Farah begitu panik apabila mendapati bekalan susu makin merudum. Mujurlah beliau cepat mengambil langkah untuk mencuba Set Penyusuan Shaklee, yang banyak membantu dalam penghasilan susu. Apabila ibu sihat ceria akan memberi rasa tenang dan susu terhasil mencurah-curah. Kita perlu berusaha untuk mendapat rezeki Anak.

Ramai yang surrender awal kerana yakin setakat itu sahaja rezeki anak. Semudah itu sahaja? Rezeki yang perlu diusahakan demi memberi susu terbaik tiada tandingan ini. Kalau tidak cukup duit untuk beli i phone 6 sedaya upaya buat kerja part time. Renung-renungkanlah.

Set Penyusuan Shaklee sangat Membantu

Kompisis vitamin utama dalam susu ibu ialah protein. Protein adalah makanan sel. Sel tak kenal nasi lemak, air soya atau tempe tetapi sel hanya perlukan protein iaitu khasiat dari makanan yang diambil. Protein berfungsi mengekalkan pertumbuhan normal dan pemeliharaan tisu. Mengawal atur keseimbangan bendalir dalam badan.Pembinaan hormon, enzim dan antibodi memerlukan protein.
Protein sangat sensitif. Ianya wujud pada suhu badan kita dan mudah terhapus pada suhu yang tinggi. Protein dari sumber makanan yang di masak degan suu yang tinggi akan termusna, jangan anggap makan ikan ari-ari da ukup sumber protein ya!

Raja segala tumbuhan, membantu meningkatkan imunisasi, mengandungi kalsium dan bagi ibu-ibu yang menyusu ia sangat membantu memperepatkan susu diasilkan. Turut membantu perkumuhan (lebih lawas) dan membuang angin dalam badan. Selain itu Alfalfa di ibaratkan jamu moden, ada yang ambil ni miss “V” ketat, miss “B” padat. memang sesuai la untuk isteri.

Untuk memastikan keperluan 12 vitamin dan 7 galian dipenuhi. Rata2 pengambilan makanan seharian kita tidak dapat memenuhi keperluan ini atas banyak sebab dan kekangan.Dan uniknya Vitalea @ multivitamin shaklee kerana ianya mengandungi iron formula yang sangat penting bagi tubuh.

3engkap dengan 8 kumpulan B termasuk asid folik yang diperlukan oleh tubuh badan demi membantu tubuh badan bertenaga, otak lebih fokus, emosi lebih stabil.Sangat penting dalam membantu memetabolismekan karbohidrat, lemak & protein, Anti stress ,menukarkan makanan(glukos) kepada tenaga dan membantu ibu2 berfikiran positif sentiasa. Vitamin B juga dapat melahirkan wajah ibu yang cantik berseri dan tidak kusam.

Membantu meningkatkan sistem imunisasi badan. Penambilan bersama Vita-lea Iron Formula meningkatkan kadar penyerapan iron dalam tubuh.

Kalsium penting untuk bina darah, bina tulang, gigi dan saraf dalam tubuh manusia. Bagi ibu yang menyusu, pengambilan kalsium tidak boleh dipandang remeh. Bagi ibu-ibu yang tidak menjaga dan mementingkan pengambilan kalsium dalam diet harian, maka kalsium untuk penghasilan susu ibu akan diserap dari yang sedia dalam tubuh ibu.

Kenapa harus berlengah untuk memastikan amanah yang dijalankan sebaik mungkin untuk memberi yang terbaik.

ESP DAN ALFALFA

Milkbooster – Vitamin Shaklee

klik-disini

Vitamin yang dicadangkan di atas adalah “basic set” untuk menghasilkan susu ibu. Jika ibu yang bekerja waktu yang lama, sibuk dan perlukan tenaga yang banyak saya cadangkan tambah vitamin untuk memberi tenaga dan memberi mood yang sentiasa ceria. seperti yang diamalkan oleh puan farah wahida.

set menyusu premium

Set menyusu premium

klik-disini

 

Harap article ini dapat membantu ibu yang bekerja dalam menjayakan penyusuan susu ibu sepenuhnya. Share article ini kepada mereka yang memerlukan, spaya semangat untuk teruskan penyusuan susu ibu tidak pernah pudar.

HARGA ISTIMEWA JIMAT 15 – 20% DAN MENDAPAT
KEISTIMEWAAN KEAHLIAN SEUMUR HIDUP. DAFTAR AHLI UNTUK MAKAN SENDIRI
PENJIMATAN INI MEMBERI LEBIH NILAI KEPADA WANG ANDA!
daftar-sekarang1
untuk info lanjut dan konsultasi PERCUMA hubungi saya:
Jangan ragu-ragu untuk bertanya, saya sedia membantu.
Call/Sms/Whatsapp: 017-4009734
FanPage Facebook: D’vita Beauty

khidmat nasihat percuma untuk pelanggan saya sahaja.

Pengedar Shaklee No.1 Pulau Pinang
penghantaran sekitar Pulau Pinang: Balik Pulau, Bayan Lepas dan Kepala Batas.
pos keseluruh Malaysia

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge