Suhu Di Mekah Cecah 50 Darjah Celcius, Jemaah Haji Terdedah Kepada Strok Haba

Suhu di Mekah dijangka cecah 50 Darjah celcius Pada musim haji kali ini, terpampang tajuk ini pada muka hadapan surat kabar kosmo. Banyak kemungkinan yang akan terjadi apabila cuaca terlalu panas terutamanya akan sedikit sebanyak mengganggu tahap kesihatan jemaah. Paling merisaukan adalah Strok haba.

Artikel ini sangat membantu untuk sama-sama kita usaha supaya perkara tidak diingin berlaku. Kita berdoa supaya jemaah haji dapat menunaikan ibadah dengan sempurna.

kesihatan jemaah haji malaysia

KUALA TERENGGANU – Bakal jemaah haji diingatkan supaya tidak terlalu terdedah dengan cuaca panas semasa menunaikan ibadah bagi mengelak strok haba.

Pengarah Urusan Kumpulan dan Ketua Pegawai Eksekutif Tabung Haji (TH), Datuk Johan Abdullah berkata, hasil perbincangan TH dengan kerajaan Arab Saudi, dijangkakan suhu semasa musim haji tahun ini boleh mencecah sehingga 50 darjah Celcius.

“Oleh itu, kami ingin menasihati para jumaah haji agar menjaga diri supaya tidak terlalu terdedah kepada cuaca yang panas itu.

Jemaah haji hendaklah minum air dengan banyak bagi mengelak berlaku strok haba. Ini penting bagi menjaga kesihatan dan keselamatan jemaah supaya dapat melaksanakan kerja haji dengan sempurna,” katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas perasmian kursus­ Perdana Haji peringkat negeri Terengganu yang disempurnakan Menteri Besar Ahmad Razif Abdul Rahman di Taman Tamadun Islam di sini malam kelmarin.

 

Artikel Penuh: kosmo

Persediaan Menunaikan Haji Untuk Kekal Sihat Beribadah

Tragedi kren runtuh pada 14 september 2015 yang lepas masih segar diingatan, berlaku di Masjidilharam, Mekah, petang Jumaat telah memberi peringatan kepada semua bakal haji dan umrah untuk bersedia dari segi mental dan fizikal. Kren ini runtuh akibat daripada cuaca tidak menentu, telah berlaku ribut pasir yang kuat.

Sebelum pergi lebih lanjut, marilah kita sedekah A-fatihah kepada mangsa yang terlibat, sesungguhnya mereka adalah insan yang telah di pilih Allah untuk menghuni Syurga.

Dalam menyambut bulan haji yang bakal tiba, kali ini hati saya agak gusar. kerana ibubapa saya bakal bersama-sama jemaah haji menunaikan ibadah. Alhamduulillah Mak ayah sudah mendapat tarikh untuk berlepas ke tanah suci pada bulan Ogos depan, Sama-sama kita berdoa semoga semua jemaah haji kali ini mendapat haji yang mamrur, sihat tubuh badan untuk mengerjakan ibadah haji.

Minum Banyak Air Elak Badan Kehilangan Air

Wajib minum air banyak untuk mengekalkan bendalir dalam badan. Air sangat penting untuk memastikan tubuh kekal cergas dan sihat. kekurangan air akan menyebakan demam dan lebih bahaya adalah stok haba.

Saya percaya kebanyakkan tetamu Allah khususnya jemaah Malaysia adalah golongan warga emas, jadi untuk minum air yang banyak sudah tentu sukar bagi mereka. Ini kerana proses melakukan ibadah akan sedikit sebanyak terganggu apabila kerap ulang alik ke tandas.

Perfomance Drink Minuman Isotonik

minuman isotonik keluaran Shaklee ini sangat mudah dibawa kemana-mana khususnya jemaah haji. Perfomance Drink ini dalam bentuk serbuk, boleh dibawa kemana-mana bancuh dengan air kosong dan minum. Percaya atau tidak ini adalah minuman angksawan bagi mengelakkan hidrasi berlaku. Minuman ini juga merupakan pilihan atlet sukan olimpik.

PERFORMANCE-DRINK-SHAKLEE

Performance drink shaklee adalah satu-satunya minuman isotonik yang bebas karbonat malah kurang gula (less sugar)! jadi sangat sesuai untuk pesakit kencing manis dan gout.

Mengapa anda perlu pilih Performance Drink Shaklee?

    • Bebas gas atau tidak berkarbonat.
    • Kurang  kandungan gula (less sugar).
    • Performance Drink mempunyai kadar natrium yang rendah dan mempercepat kadar penyerapan cecair (elektrolit) dalam tubuh sekaligus anda akan mengatasi masalah dahaga – KURANG HAUS!
    • Bersifat isotonik iaitu minumam ini mempunyai jumlah kepekatan karbohidrat yang sama dengan darah kita. Kesannya ia akan mudah diserap dan sekaligus meningkatkan kadar gula di dalam darah dan impaknya- tubuh anda LEBIH CERGAS dan KURANG PENAT!

Bagaimana nak dapatkan Performance Drink?

Setong minuman ini boleh digunakan lebih kurang satu bulan. Seorang jemaah boleh bawa 1 atau 2 tong untuk bekalan sepanjang musim haji. Serbuk yang mudah di packing semula supaya mudah dibawa kemana-mana.

Caranya mudah sahaja untuk dapatkan

fuziah Idris pengedar shaklee pulau pinang

 ATAU

HARGA ISTIMEWA JIMAT 15 – 20% DAN MENDAPAT
KEISTIMEWAAN KEAHLIAN SEUMUR HIDUP. DAFTAR AHLI UNTUK MAKAN SENDIRI
PENJIMATAN INI MEMBERI LEBIH NILAI KEPADA WANG ANDA!
pengedar shaklee penang-kepala batas, seberang jaya dan balik pulau
untuk info lanjut dan konsultasi PERCUMA hubungi saya:
Jangan ragu-ragu untuk bertanya, saya sedia membantu.
Call/Sms/Whatsapp: 017-4009734
khidmat nasihat percuma untuk pelanggan saya sahaja.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge