Rawatan Anak Demam Secara Tiba-Tiba Pada Waktu Malam

Demam adalah perkara biasa, ini kerana tubuh badan kanak-kanak di bawah tiga tahun kebawah mempunyai sistem pertahanan tubuh yang rendah terhadap melawan dari jangkitan virus.

Selain itu kanak-kanak sedang membina sistem immune untuk jadi lebih kuat melawan jangkitan. Namun begitu kita disarankan merawat anak demam dengan segera supaya suhu badan tidak terus meningkat.

Anak Demam Suhu 40 deg Celsius

Suhu badan yang tinggi boleh menyebabkan kanak-kanak terkena sawan, Oleh itu sebagai ibubapa langkah berjaga dan perlu ambil tahu Rawatan Anak Demam Secara Tiba-Tiba Pada Waktu Malam.

Berapa Suhu Anak Demam?

Seringkali ibubapa konfius dan terlupa berapa suhu yang di labelkan demam! Secara umumnya Suhu badan anak demam ialah 37.5 darjah celsius, namun begitu bahagian tubuh suhu yang diambil dan jenis termometer yang digunakan juga adalah berbeza bacaannya.

suhu anak demam

Jika menggunakan termometer manual/merkuri Bacaan yang mudah diambil untuk bayi ialah bahagian ketiak. Sekarang sudah terdapat pelbagai jenis termometer yang mudah digunakan. Jadi jika suhu badan anak tiba-tiba meningkat ibupaba kena lah bertindak menjadi jururawat!

Rawatan Segera Turunkan Suhu Anak Demam

1. Tanggalkan pakaian

 

Tujuan pakaian bayi di tanggalkan supaya suhu badan dapat keluar dengan mudah, Jika perlu pakaikan pakaian pilih pakaian yang jarang atau nipis. Jangan sesekali membungkus atau memaikan pakaian yang tebal kononnya untuk membuatkan anak berpeluh. Pakaian yang tebal akan memerangkap haba dan memburukkan lagi keadaan.

2. Tuam atau Jerlum kepala Anak

Jerlum anak dengan air suam dapat membuka liang-liang roma untuk membebaskan suhu, lap di celah-celah pelipat seperti ketiak, peha dan kaki.

ikut petua orang lama gunakan air  daun bunga raya dan air asam jawa. saya gunakan beberapa titis basic H untuk jerlum kepala.

3. Mandikan

Jika suhu masih sama dalam beberapa jam, mandikan anak untuk turunkan suhu dengan cepat. Pastikan suhu badan tidak mencecah sehingga 40 darjah celcius, hal ini sangat bahaya kepada anak.

4. Banyak minum Air

Beri minum air kosong serta susu, kerapkan pengambilan supaya cecair dalam badan tidak terhidrat. Minum air banyak akan kerap buang air dan mengeluarkan suhu panas. Jika anak masih menyusukan badan ibu perlu mengambil makanan tambahan untuk membantu meningkatkan imunisasi anak, vitamin / suplemen seperti vitamin C, garlic complex dan Nutriferon adalah immun booster.

5. Elakkan Pengambilan Ubat

Elakkan pengambilan ubat pada awal demam menyerang. Boleh dikatakan kebanyakan bayi yang mengalami batuk dan selsema tidak memerlukan ubat. Daya tahan dan antibodi dalam tubuh bayi itu sendiri yang akan berusaha untuk mendapatkan penyembuhan secara semulajadi.

Anak-anak kita perlukan masa dan peluang untuk dia membina antibodi dalam badan mereka dalam usaha penyembuhan. Insya ALLAH walaupun anak kecil mengalami batuk dan selsema, mereka masih sihat dan tidak perlukan apa-apa ubat terutama jika anak berusia setahun ke atas.

Demam Meningkatkan (immune) Antibodi Anak

Biasanya, demam dikaitkan dengan masalah jangkitan kuman yang boleh membahayakan kesihatan bayi / kanak-kanak. Walaubagaimanapun, kebarangkalian demam yang disebabkan oleh jangkitan kuman yang serius adalah kecil dan pada kebanyakan masa, demam seringkali disebabkan oleh jangkitan virus.

Sistem pertahanan atau antibodi badan kanak-kanak itu sendiri akan cuba melawan jangkitan virus tersebut dan ia biasanya akan baik dengan sendirinya  (‘self limiting’).

Jadi beri peluang untuk anak kita membentuk sistem pertahanan dalam tubuh mereka, hal ini seperti melatih askar-askar menyerang musuh. Jika kita terus memberi ubat membantu askar menyerang musuh, askar dalam badan menjadi lemah, Sistem pertahanan tidak akan kuat, kebarangkalian untuk demam semula pada masa terdekat adalah tinggi.

Bila Perlu Bawa Anak Ke Hospital?

Cuma ada beberapa keadaan di mana ibubapa, terutama yang mempunyai anak berusia satu tahun ke bawah untuk segera membawa anak yang demam, batuk dan selsema ke klinik.

• Batuk dan selsema yang tidak sembuh selepas lima hari.
• Batuk dan selsema sehingga menyebabkan anak tidak aktif dan mengalami sukar bernafas.
• Batuk dan selsema disertai demam melebihi 38 darjah celcius bagi yang berumur 6 bulan ke bawah dan melebihi 39 darjah celcius bagi bayi berumur bawah setahun.
• Selsema dan batuk dengan kahak berwarna hijau atau kuning.

Bantu Anak Tingkatkan Antibodi

Kuatkan pertahanan badan si manja dengan memberi vitamin seperti vitamin c, minyak ikan omega 3 dan multivitamin. Untuk kanak-kanak 1 tahun keatas dah boleh mengamalkan vitamin shaklee yang membantu untuk meningkatkan imunisasi. Untuk 1 tahun kebawah ibu yang menyusukan bayi perlu ambil dan memberi melalui susu ibu itu.

tingkatkan imunisasi anak

1. Meal Shakes – Mengandungi sumber protein dengan 19 vitamin dan mineral tambahan semulajadi. Ia juga mengandungi 9 asid amino yang diperlukan oleh tubuh yang baik untuk pertumbuhan dan perlindungan yang baik. Sumber kalsium yang tinggi serta kaya dengan fiber dan protein.

2. Omega Guard – Selain membantu perkembangan sel-sel saraf otak, minyak ikan terbaik dunia ini juga membantu meningkatkan imunissi kanak-kanak.

3. Vitamin C chewable – Disamping meningkatkan imunisasi,vitamin C ini juga menguatkan tulang,gigi dan gusi kanak-kanak.

4. Nutriferon – Bertindak meningkatkan interferon semulajadi badan sekaligus menguatkan tindak balas imun badan.Untuk kanak-kanak, sila dapatkan nasihat untuk dos yang berpatutan

Ibubapa mana tak mahukan yang terbaik untuk anak-anak. Setiap kali anak demam atau sakit pasti kita berdoa semoga kesakitan itu dipindahkan kepada kita. Untuk membantu anak-anak yang lemah antibodi boleh dapatkan set tingkatkan imunisasi ini dengan saya.

Blog kesuburan suami isteri
Sekarang lebih mudah,Boleh dapatkan secara online: Jadi tunggu apa lagi hanya perlu klik dan order segera!

klik-disini

ATAU

11076060_10205879940454748_1548105164_n
daftar-sekarang1

Jangan ragu-ragu untuk bertanya, saya sedia membantu.

1 comment for “Rawatan Anak Demam Secara Tiba-Tiba Pada Waktu Malam

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge