Persediaan Menunaikan Haji dan Umrah Untuk Kekal Sihat Beribadah

Tragedi kren runtuh pada 14 september 2015 berlaku di Masjidilharam, Mekah, petang Jumaat telah memberi peringatan kepada semua bakal haji dan umrah untuk bersedia dari segi mental dan fizikal. Kren ini runtuh akibat daripada cuaca tidak menentu, telah berlaku ribut pasir yang kuat. Persediaan Menunaikan Haji dan Umrah Untuk Kekal Sihat Beribadah

Masjidil haram mekah

Sebelum pergi lebih lanjut, marilah kita sedekah A-fatihah kepada mangsa yang terlibat, sesungguhnya mereka adalah insan yang telah di pilih Allah untuk menghuni Syurga.

Banyak perkara yang diperlukan di titik beratkan dalam persediaan menunaikan ibadah haji dan umrah. Sudah tentu menjadi keutamaan adalah ilmu dalam mengerjakan Haji dan Umrah, lazimnya sebelum pergi pihak tabung haji telah mengadakan beberapa kelas untuk dipelajari. Dari segi persediaan kesihatan seperti sakit lutut, mudah penat, mudah diserang demam setiap individual perlu mencari inisiative.

Persedia Fizikal (kesihatan)

Disini saya ingin menjelaskan mengenai persedia kesihatan sebelum dan semasa berada di tanah suci Mekah untuk memastikan fizikal sihat supaya dapat mengerjakan haji yang mamrur inshaAllah.

Rakyat malaysia terlalu ramai untuk merebut tempat menjadi tetamu Allah untuk Haji dan umrah, jadi diberi keutamaan oleh pihak tabung haji  kepada warga emas. Biasalah jika warga emas ramai yang tahap kesihatan telah merosot.

Pengambilan suplemen sebelum pergi adalah sangat penting bagi menyelesaikan masalah seperti sakit sendi lutut. Semasa berada di tanah suci kota Mekah hendak mengamalkan suplemen untuk meningkatkan daya tahan tubuh badan daripada jangkitan penyakit yang biasa dialami seperti demam, batuk dan selsema. semua jemaah haji dan umrah terdedah dalam masalah ini kerana terdapat jutaan orang yang hadir dari pelusuk dunia.

Walaupun penyakit ini nampak ringan dan biasa tetapi harus diingatkan akan menganggu perjalan menunaikan ibadah dengan sempurna.

1. Suplemen Sakit Sendi Lutut

Cadangan pengambilan suplemen sendi adalah Advance Joint Healthy Tablet (AJHT) dan Ostematrix (kalsium). Rawatan dan pemulihan boleh dilakukan sebelum berangkat pergi. InshaAllah pengambilan konsisten dapat melegakan sakit sendi lutut dengan cepat.

2. Tingkatkan Daya Tahan Badan

Memandangkan cuaca sekarang tidak menentu adakalanya terlalu panas dan sekarang ribut melanda serta hujan, tidak boleh dijangka. Jadi hal ini boleh menjejaskan kesihatan. penyakit berjangkit juga mudah merebak dan menyerang mereka yang mempunyai tahap daya tahan diri yang rendah. Jadi pengambilan “immun booster” seperti nutriferon dan vitamin c adalah sangat disarankan.

Dua products yang sangat disarankan ambil ketika berada di mekah dan Madinah ini bertujuan meningkatkan daya tahan, seperti bersedia dengan askar-askat agar dapat menindas pihak musuh.

3. Minuman Elektrolit

Sekiranya ketika waktu panas di Mekah sehingga mencecah 40 degree celcius akan menyebabkan kita mudah dahaga dan letih. Cuaca kering dan berhabuk Badan mungkin terhidrat dan perlukan air yang banyak. Bagi mengelakkan badan terhidrat cadangan adalah dengan mengambil performance drink. Minuman ini adalah minuman angkasawan ketika didalam roket.

Set shaklee haji dan umrah

Diharap dengan sedikit perkongsian ini memberi sedikit ilmu untuk menghadapi segala kemungkinan ketika berada di Tanah Suci. Set ini juga boleh menjadi hadiah kepada kedua orang tua kita. Semoga dapat membantu mereka melakukan ibadah tanpa gangguan kesihatan dengan izin Allah.

Blog kesuburan suami isteri
Bertindak bijak dengan mendapatkan nutrisi lengkap untuk tubuh badan kita dan orang tersayang supaya dalam menjamin kesihatan berpanjangan! hanya selangkah untuk mendapatkan vitamin yang bagus! Boleh dapatkan secara online:

klik-disini

ATAU

11076060_10205879940454748_1548105164_n
daftar-sekarang1

Jangan ragu-ragu untuk bertanya, saya sedia membantu.

4 comments for “Persediaan Menunaikan Haji dan Umrah Untuk Kekal Sihat Beribadah

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge