Makanan Mematangkan Ovum Untuk Cepat Mengandung

Ramai antara wanita yang berkahwin tertanya-tanya apakah faktor lain punca sukar hamil. Walaupun kitaran haid setiap bulan lancar seperti biasa, namun masih belum berpeluang untuk memilik zuriat. Sebagai isteri sudah semestinya ingin memberi hadiah istimewa buat suami, Jadi article ini mungkin dapat membantu untuk ikhtiar hamil.

makanan mematangkan ovum Untuk Cepat Mengandung

Ramai yang tidak menyangka bahawa telur (ovum) yang di hasilkan setiap bulan tidak mencapai saiz matang untuk disenyawakan dengan benih suami. Adakah Makanan harian mempengaruhi untuk Mematangkan Ovum Untuk Cepat Mengandung.

Berapa saiz matang Ovum?

Saiz matang sebiji telur adalah dalam linkungan 12mm hingga 25mm. Namun Doktor menyarankan saiz paling ideal untuk disenyawakan dengan sperma adalah 18mm hingga 25mm. Banyak faktor yang menyebabkan saiz telur tidak mencapai peringkat matang. Antaranya disebabkan oleh:

Rawatan Untuk mematangkan saiz ovum

Lazimnya rawatan kesuburan yang dicadangkan oleh pihak hospital adalah dengan mengamalkan pil clomid. Namun begitu pil clomid bukanlah pil ajaib dan tidak memberi kesan positive kepada semua wanita yang sedang mencuba memiliki zuriat.

Dalam usaha Ikhtiar untuk hamil tidak semua wanita sama, jika masih tidak berjaya dengan mengambil pil clomid kita tidak perlu berputus harapan, masih banyak usaha lain boleh dilakukan. Penting untuk kita ketahui adalah dengan usaha dan berdoa kepada Allah.

Ovum yang dibebaskan oleh Follicle

Ovum (telur) yang dibebaskan oleh Follicle

Pengambilan Pil clomid perlu dipantau dan mendapatkan nasihat doktor, pil ini tidak boleh diambil sewenang-wenangnya untuk meningkatkan kesuburan. Tidak semua masalah kesuburan dapat diselesaikan dengan mengambil Pil ini, jadi pemeriksaan lanjut perlu dilakukan. Jika mempunyai masalah tiub filopio tersumbat Pil ini tidak berfungsi.

Terdapat kesan sampingan jika pil clomid ini tidak sesuai dengan seseorang seperti badan rasa panas, loya, payudara membengkak dan sakit serta mood swings. Gejala ini akan hilang setelah berhenti mengambil clomid.

Pengambilan clomid hendaklah selama 6 kali kitaran haid, lebih kurang 6 bulan. Jika melepasi kitaran ini, di nasihatkan berhenti sekejap menjalani rawatan ini.

Jenis Makanan Untuk membantu menghasilkan Ovum

Jika masih tidak berjaya dengan pengambilan clomid usah khuatir, masih banyak ikhtiar yang mampu meransang penghasilan ovum yang matang. Wanita yang mempunyai berat badan berlebihan dinasihatkan menurunkan berat badan, kerana berat badan berlebihan juga mempengaruhi kesuburan wanita dalam pengahasilan ovum.

Jika sudah dikenal pasti saiz telur (ovum) yang dihasilkan tidak matang, jadi kita boleh mengamalkan permakanan yang dapat membantu membesarkan saiz ovum. Pelbagaikan makanan seperti berikut:

 • sumber kalsium,
 • kekacang,
 • madu
 • kurma

Hindari kafein, makanan segera dan minuman bergas. Jalani gaya hidup sihat untuk mempertingkatkan peluang untuk hamil.

Selain pengambilan clomid dan amalkan gaya hidup sihat dari segi rutin harian dan permakanan, kita juga boleh ikhtiar dengan cara pengambilan suplemen untuk mematangkan ovum.

Bagaimana Shaklee membantu mematangkan ovum?

Pengambilan vitamin atau makanan tambahan juga telah disyorkan oleh Dr. Hamit Arsyad Pakar sakit Puan yang tersohor Di Malaysia, untuk meningkatkan kesuburan suami isteri.

Testimonial-Doc-on-set-Kesuburan-Shaklee

Vitamin untuk membantu dalam mematangkan ovum saya syorkan adalah GLA complex, ESP, Ostematrix dan Zinc complex.

set kesuburan shaklee suami isteri

Set lengkap set kesuburan shaklee suami isteri

Energizing Soy Protein (ESP)

Antara makanan yang membantu meningkatkan paras estrogen ialah kekacang termasuk soya. Tetapi bukan semua soya adalah baik untuk kesuburan. Soya yang tidak dicucuk bahan kimia dan tidak diubah secara genetik adalah merupakan sumber kekacang terbaik. ESP bertindak seakan-akan clomid di mana mengandungi isoflavones yang berupaya merangsang kesuburan wanita. ESP berfungsi agar ovulasi berlaku dan mematangkan Ovum.

GLA Complex

Membantu menstabilkan hormon wanita. Gla complex shaklee membantu untuk regulate kehadiran haid dan memastikan kehadiran lendiran kesuburan setiap kali berlakunya ovulasi.

Ostematrix

Sumber kalsium semulajadi tanpa bahan kimia. Ia sangat membantu dalam pertumbuhan dan kesihatan folikel. Folikel yang sihat akan membantu proses pembesaran telur bagi tujuan ovulasi.

Zinc Complex

Zinc digunakan untuk kesuburan bagi wanita kerana zink akan melindungi sperma dan melawan bakteria dalam vagina.

Klik untuk Testimonial Berjaya Hamil dengan Set Kesuburan Shaklee

Kenapa perlu berfikir panjang lagi, vitamin shaklee adalah selamat dan terbukti secara klinikal. Kos untuk rawatan kesuburan adalah sangat tinggi jika nak dibandingkan dengan harga vitamin shaklee. 

testi set subur

Terbaru pelanggan saya mengadu sudah lama berkahwin, haid teratur setiap bulan jadi saya cadangkan untuk mengambil Set Mematangkan ovum. Alhamdulillah dengan izin Allah setelah beberapa minggu mencuba, beliau telah di sahkan hamil 1 bulan.

Prosedur ujian menghasilkan kehamilan.

 • Xray HSG untuk buka saluran falopian menghasilkan kehamilan dalam 30% dalam tempoh 3-6 bulan.
 • Begitu juga prosedur D&C hydrotubation.
 • Rawatan suntik benih suami IUI juga menghasilkan 10 – 30 % kehamilan.
 • Ubat subur clomid dan ubat subur suntikan gonadotropin juga sam hasilnya.
 • IVF ICSI begitu juga hasilnya 30 % kehamilan dengan kos tinggi RM15 – 20 ribu.
 • Pembedahan2 laparoscopy / minilaparotomy untuk mengatasi pelbagai penyakit – cyst, fibroids, endometriosis , tubes blocked dan lain2 menghasilkan 50 – 60% kehamilan dalan jangka panjang.

Rawatan kesuburan lain juga tidak memberi 100% jaminan untuk berjaya, jadi jika perlu alternative sangat recomended untuk mencuba set kesuburan suami dan isteri. Usaha Setiap pasangan untuk mendapatkan zuriat tidak semua sama dan berjaya. Jadi setiap usaha diiringin doa, semoga ada rezeki dari-NYA.

Blog kesuburan suami isteri

Article Menarik Untuk Dibaca!

Untuk info lanjut dan konsultasi PERCUMA hubungi saya, Jangan Malu ye, Saya sedia membantu, nak sangat bantu semua.
 Call/Sms/Whatsapp: 017-4009734
FanPage Facebook: D’vita Beauty
Jadi tunggu apa lagi! Hanya selangkah lagi untuk mendapatkan vitamin yang anda perlukan segera, klik untuk membuat pesanan. Produk akan sampai dihadapan rumah!

klik-disini

ATAU

11076060_10205879940454748_1548105164_n
daftar-sekarang1

Jangan ragu-ragu untuk bertanya, saya sedia membantu.

 

5 comments for “Makanan Mematangkan Ovum Untuk Cepat Mengandung

 1. January 15, 2016 at 9:57 PM

  Terima kasih dgn perkongsian yg menarik..
  Maz Jamal recently posted…Lakukan Urutan Ini Sebelum Tidur Dan Temui 6 Keajaiban Pada TubuhMy Profile

 2. March 6, 2018 at 10:45 PM

  Perkongsian yang menarik.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge