Makan Sikit Tapi Kenyang Lama, Makan Banyak Tapi Cepat Lapar, Kenapa?

Bila masuk bulan puasa baru nak perasan, sebelum ni lapar je makan, makan je lapar. Kenapa? Makan Banyak Tapi Cepat Lapar, Tapi Makan Sikit Tapi Kenyang Lama. Ada jenis makanan yang jika perlu tahu kenapa perkara ini berlaku.

kenyang lama

kita perlukan makanan yang buat kita kenyang lama ketika berpuasa supaya kekal bertenaga pada waktu siang. Nak makan apa supaya rasa kenyang lebih lama? Makan nasi 3 pinggan memang kenyang, tapi boleh jamin ke kenyang sampai petang.

Pilih Makanan Rendah Indeks Glycemic

Sebelum itu ketahui apa maksud Indeks Glycemic – Glycemic Index merupakan tahap pengukuran kualiti untuk karbohidrat dalam sesebuah makanan, berdasarkan berapa pantas 50g karbohidrat tersebut untuk menaikkan paras glukosa dalam darah. Kadang-kadang, ia juga merujuk kepada berapa pantas insulin yang akan dirembeskan (oleh pancreas) sebagai tindak balas oleh karbohidrat tersebut, dan berapa pantas karbohidrat tersebut dicernakan. Nilai rujukan untuk G.I ialah 100 (iaitu nilai G.I untuk glukosa).

Indeks glisemik adalah ukuran berapa cepat makanan yang kita makan dapat dipecahkan kepada glukosa (tenaga) dan dilepaskan ke dalam aliran darah. Makanan glisemik tinggi dapat dilepaskan ke dalam aliran darah dengan cepat menyebabkan kenaikan glukosa, manakala makanan glisemik rendah dilepaskan lebih lambat dari masa ke semasa

carta indeks glycemic

Makanan glysemic tinggi dipecahkan pada glukosa dan dilepaskan ke dalam badan dengan cepat, jadi itu bekalan tenaga jangka pendek.

Makanan glysemic rendah pula dapat dikeluarkan pada badan dengan lebih perlahan, adalah bekalan tenaga jangka panjang, jadi kita boleh guna sikit demi sedikit .

graf indeks glycemic

Faham tak? maknanya kita kena ambil makanan yang rendah kadar indeks glycemic untuk rasa kenyang yang lebih lama. Lagi rendah lagi bagus, paras yang diketagorikan rendah adalah di bawah 55. Boleh rujuk graft di atas, bahagian rendah indeks glysemic (0-55).

Jenis Makanan Dengan Kadar Indeks Glysemic

jadual makanan rendah indeks glycemic

Jadual di atas Senarai makanan dengan indeks glysemic, sekarang kita boleh amalkan makanan yang rendah kadar indeks glysemic di waktu sahur supaya dapat rasa kenyang yang lebih lama dan sudah tentu memberi tenaga sehingga berbuka.

Makanan Tambahan Yang Rendah Indeks Glysemic

Makanan Tambahan Yang Rendah Indeks Glysemic

Makanan tambahan amat penting untuk mengisi nutrisi yang tidak lengkap, bagi memastikan tubuh kekal bertenaga sepanjang hari untuk melakukan tugas seharian.

Senang cerita, nak pastikan makanan cukup lengkap nutrisi dan tak perlu fikir panjang minum je set 3 Gem mighty shaklee. Shake je senang mata dari tak boleh buka luas dah terbeliak!

Indeks glycemic untuk ESP adalah 39, di kategorikan dalam paras rendah indeks glysemic. Protin soya tulen bukan GMO yang unggul yang sememangnya terkenal dikalangan para penggemar suplemen Shaklee. Diperkaya dengan 9 jenis asid amino, 5 vitamin dan 4 sumber mineral. Sangat membantu dalam nutrisi penyusuan. Menjadikan susu ibu pekat dan creamy.  Dihasilkan daripada 30kg kacang soya  sekaligus memberikan tenaga segara dan boleh bertahan lama.  Tinggi kalsium dan rendah gula sangat sesuai untuk penghidap kencing manis. Malah sangat bagus untuk yang gastrik.

2. Performance Drink

Adalah minuman tenaga yang membantu membekalkan bendalir dan elektrolit badan kita. Ia meningkatkan tenaga otot sebanyak 6 kali ganda berbanding jenama yang lain. Lagi satu kandungan gulanya lebih rendah jika dibandingkan dengan minuman tenaga lain dipasaran disamping dapat cegah penyahidratan lebih lama. Berperisa oren, sedap dan tak ada gas. Jadi ia sangat selamat untuk diminum oleh ibu menyusu, ibu mengandung, anak-anak dan seisi keluarga. Memang terasa kurang lesu bila ambil Performance Drink ni waktu sahur dan berbuka.
Shaklee merupakan sumber protein dengan vitamin dan mineral tambahan.  Diperbuat daripada tumbuh-tumbuhan dan sayur sayuran yang mengandungi 24 jenis mineral penting untuk membekalkan nutrisi yang cukup pada tubuh walaupun ketika kita berpuasa. 
merupakan multivitamin, yang diperlukan oleh tubuh. Antara vitamin yang terkandung dalam Vitalea
  • Biotin – Membantu badan menghasilkan tenaga dari protein dan lemak
  • Vitamin D – Menyokong penyerapan kalsium untuk tulang dan gigi yang sihat
  • Beta Karotena – Meningkatkan kesihatan mata, kulit dan sistem imunisasi
  • Vitamin E – Menyokong kesihatan sekular dan meningkatkan kesihatan hati, usus dan fungsi imunisasI
  • Kalsium – Menyokong kekuatan tulang, pengaliran urat saraf dan otot-otot
  • Boron – Membantu dalam metabolisma
  • Vitamin D dan mineral yang terbabit dalam perkembangan tulang
  • Magnasium – Menyokong kekuatan tulang, fungsi otot dan membantu dalam mengekalkan tekanan darah normal dan denyutan jantung
Manfaat Utama Vita-Lea Shaklee: Penambahan Tenaga Segera – pemberi tenaga, kecergasan tubuh dan kekuatan mental, sekaligus membantu sistem memori dan fokus dalam aspek pembelajaran mahupun kerja seharian.

Article Menarik Untuk Dibaca!

Untuk info lanjut dan konsultasi PERCUMA hubungi saya, Jangan Malu ye, Saya sedia membantu, nak sangat bantu semua.
NAK FREE VITALEA (RM88.75)
ID Shaklee: 1028182
017-4009734
11076060_10205879940454748_1548105164_n
daftar-sekarang1

Jangan ragu-ragu untuk bertanya, saya sedia membantu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge