Luka Bersalin Cepat Sembuh Tanpa Rasa Tersiksa Semasa Berpantang

Pembedahan (Cesarean) melahirkan anak perlu dijaga dengan rapi, Luka pembedahan sangat besar berbanding luka episotomi. Bahagian luka jika tidak dirawat dengan baik boleh terkena jangkitan kuman mengakibatkan kawasan pembedahan lambat sembuh, bernanah atau jahitan terbuka.

luka-jahitan-bersalin-cepat-sembuh-jpg

Ketahui Cara Menjaga luka bersalin pembedahan (Cesarean) atau Luka Episotomi cepat sembuh supaya ibu dan anak dapat menjalani tempoh berpantang dengan selesa.

Tanda-tanda Luka Pembedahan terkena jangkitan Kuman

 1. Demam berterusan.
 2. Sakit pada tempat luka
 3. Pendarahan yang banyak, berterusan dan berketul dari faraj
 4. Keluar nanah dari tempat luka
 5. Tanda kemerahan pada sekitar luka
 6. Keluar air jernih dari tempat luka
 7. Tempat luka nampak berlubang atau bengkak
 8. Benang jahitan keluar dari luka atau terbuka

Sekiranya mengalami tanda-tanda seperti diatas, segeralah berjumpa doktor. Mungkin ada masalah lain selain jangkitan kuman, seperti ibu yang menghidap diabetes mempengaruhi luka lambat sembuh.

Langkah Menjaga Luka Supaya Cepat Sembuh

1# Pastikan luka kering dan bersih

Berhati-hati ketika mandi, jaga kawasan pembedahan dari terdedah dengan air mandian, Jika ada bahagian yang terkena air biarkan luka terdedah kepada udara atau gunakan alat pengering rambut sekiranya perlu. Jangan menggaru pada luka atau menyapu sebarang ubat tanpa saranan doktor. Ini kerana ia boleh meninggikan risiko jangkitan kuman.

2# Bergerak lebih awal

Menurut kajian, sebarang pergerakan yang dilakukan selepas menjalani pembedahan besar boleh membantu percepatkan penyembuhan luka dan mengurangkan risiko darah beku. Pastikan mendapatkan bantuan ahli keluarga atau jururawat ketika ingin melakukan sebarang pergerakan yang besar terutama pada beberapa hari awal selepas pembedahan.

3# Minum air secukupnya

Air adalah agen pembuang toksin dalam badan dan jangan percaya kepada mitos yang mengatakan minum terlebih air boleh menyebabkan faraj berair dan rahim kembang. Kekurangan air boleh menyebabkan sembelit dan menyukarkan proses kumuhan. Ini memberikan tekanan pada perut dan tempat luka serta menyebabkan anda menjadi sakit.

4# Menyusu badan secara eksklusif

Menyusu badan sudah terbukti dapat menyembuhkan luka dengan cepat. Setiap kali menyusu, badan akan mengeluarkan hormon oxytocin yang menolong mengecutkan rahim dan mengurangkan risiko tumpah darah. Terdapat teknik-teknik menyusu yang sesuai yang boleh anda pelajari dari jururawat dan bidan hospital. Gunakan peluang ini untuk memberi susu terbaik.

5# Amalkan makanan yang seimbang

Proses kelahiran menyebabkan kehilangan bendalir tubuh, mineral dan protin dengan banyak selepas bersalin, perlu menggantikannya dengan kadar segera sekiranya anda ingin cepat pulih. Makan makanan yang mengandungi banyak protin seperti daging, ayam, ikan dan buah- buahan kerana ia kaya dengan mineral. Manakala sayur- sayuran pula kaya dengan vitamin. Namun begitu mengikut petua berpantang Melayu tradisionla terlalu banyak makanan yang perlu dielak, akibatnya tubuh tidak dapat nutrisi yang membantu penyembuhan luka.

6# Mengambil suplemen zat besi dan multivitamin

Proses pembedahan akan menyebabkan kehilangan darah yang banyak iaitu 2-3 kali lebih tinggi daripada bersalin normal. Kehilangan darah menyebabkan perjalanan oksigen ke sel tubuh menjadi kurang dan ini menyebabkan luka lambat sembuh. Amalan memakan suplemen zat besi dan multivitamin dapat meninggikan tahap hemoglobin dengan lebih cepat seterusnya mempercepatkan tempuh pemulihan anda. Selain itu, anda juga disarankan agar menambah supplement Zink kerana ia dapat membantu mempercepatkan proses penyembuhan luka.

Set Berpantang Pembedahan Shaklee Dapat Pilihan Tepat

Kenapa dikatakan pilihan paling tepat? ini kerana Set ini adalah berasaskan vitamin atau makanan tambahan. Jadi penggunaan set bersalin ini adalah sangat praktikal kerana:

 • Boleh diamalkan sebelum melahirkan anak.
 • Tiada pembaziran sama ada melahirkan secara normal atau pembedahan.
 • Boleh diambil dari hari pertama kelahiran.
 • Boleh ambil jika anak ada jaundis
 • Memberi tenaga segera setelah penat bertarung nyawa
 • Membantu penghasilan susu ibu

Suplemen dapat membantu ibu yang berpantang untuk memenuhi semua yang diperlukan untuk proses penyembuhan luka dengan cepat dan baik.

 

Vivi

Pengambilan VIVIX bagi mereka yang tidak boleh Menelan suplemen dalam bentuk Tablet amat di galakkan. Vivix dalam bentuk cecair mudah diminum. kandungan anti oksidan yang tinggi membantu luka cepat sembuh.

telah ramai yang mengakui Vivix bagus untuk dalaman.

sehari satu sudu teh untuk kegunaan sepanjang berpantang

sehari satu sudu teh untuk kegunaan sepanjang berpantang

bersalin biasa pun boleh ambil

bersalin biasa pun boleh ambil

luka-bersalin-cepat-sembuh-dengan-shaklee

Sudah tentu kita mahukan set berpantang yang berbaloi dan tidak merugikan, Jadi khasiat set berpantang Shaklee memang diakui ramai. Saya Juga telah merasainya dan recommended sangat, kerana sebelum ini saya menggukan set berpantang yang tidak dapat digunakan kerana anak ada jaundis dan bersifat panas.

Artikel Menarik:

Blog kesuburan suami isteri
Boleh dapatkan secara online:

klik-disini

ATAU

11076060_10205879940454748_1548105164_n
daftar-sekarang1

Jangan ragu-ragu untuk bertanya, saya sedia membantu.

Website: http://www.tipskesuburan.com/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge