Langkah Tingkatkan Imun Kanak-Kanak Semasa Jerebu Elak Sakit Kronik

Jerebu semakin teruk melanda Malaysia, setiap saat bernafas menyedut udara tercemar. Sebaik melangkah keluar sahaja dari pintu rumah ibarat kita menempa penyakit. Kasihan kepada anak-anak kecil, Antibodi badan masih lemah, sangat mudah mendapat penyakit seperti demam, batuk dan selsema semasa jerebu.

tingkatkan immun anak ketika jerebu

Berada dalam rumah sendiri pun dapat menyedut udara barbau asap, Anak-anak rimas dengan pemakaian topeng muka 24jam, bukan anak sahaja orang dewasa pun rimas. Jadi selain pemakaian topeng muka ibu bapa perlu bertindak dengan Langkah Tingkatkan Imun Kanak-Kanak Semasa Jerebu Elak Sakit Kronik.

Penyakit Kronik Kanak-Kanak

Indek IPU yang melebihi 200 adalah sangat tidak sihat, Sudah tentu menjejaskan kesihatan orang ramai khususnya bayi dan kanak-kanak yang menghidap penyakit kronik berkaitan paru-paru seperti asma dan bronkitis.

Bayi dan kanak – kanak sangat mudah mendapat penyakit gangguan pernafasan. Ini kerana sistem imunisasi mereka masih lemah.

Masalah kesihatan ketika Jerebu boleh menyebabkan masalah kesihatan terutama kepada
i) Kanak-kanak
ii) Orang tua
iii) Pesakit lelah dan penyakit pernafasan lain seperti

 •  Asma
 • Bronkitis
 • Radang paru-paru
 • Penyakit paru-paru kronik
 • Penyakit jantung
 • Alahan
 • Mereka yang sentiasa bekerja di luar pejabat atau rumah
 • Perokok

Antara gejala akibat pendedahan kepada jerebu

Pastikan keadaan anak-anak tiada tanda diserang penyakit bahaya, gejala anak-anak diserang penyakit adalah seperti berikut:

 • Iritasi (kegatalan) kerongkong dan batuk-batuk
 • Kesukaran bernafas atau hidung tersumbat
 • Iritasi di mata serta-merta merah
 • Sakit dada
 • Hidung berair dan kerap bersin
 • Mata terasa pedih dan berair

Tingkatkan Imun Anak Anda

Dalam keadaan jerebu yang teruk ini pelbagai penyakit boleh menyerang, tambahan Bagi kanak-kanak yang mempunyai sejarah dalam sakit pernafasan lebih perlu berhati-hati di musim jerebu ini.

1. Jangan Biarkan Anak Bermain Diluar Rumah

Sudah kita ketahui udara diluar rumah adalah sangat teruk dan tidak sihat untuk melakukan aktiviti di luar kawasan rumah. Jadi buat sementara waktu jangan benarkan anak kecik bermain di luar rumah

2. Kerap Mandi

Biasanya mandi tiga kali sehari, musim jerebu boleh tingkatkan kekerapan mandi. Hal ini untuk membersihkan kotoran dari udara jerebu. Kerap mandi memastikan anak kita sentiasa segar.

3. Banyakkan minum air

Elak badan dari hidrasi, jadi perlukan air secukupnya supaya imun badan kuat untuk melawan penyakit. Berikan minuman isotonik tanpa gula seperti Performance oren untuk kekalkan bendalir dalam badan.

4. Banyakkan makan Buah-buahan dan sayuran

sayuran-segar

Buah yang kaya dengan vitamin C dapat meningkatkan imun sistem. Lebihkan pengambilan buah oren. Ajak anak makan sayur-sayuran supaya mendapat multivitamin secukupnya. Tapi kebiasaan kanak-kanak tidak suka makan sayur dan buat.

5. Pengambilan Minyak ikan Omega 3

Jika sebelum ini anak tidak pernah diperkenalkan dengan minyak ikan omega 3, maka sekarang menjadi kemestian untuk memberikan yang terbaik untuk anak-anak anda. Selain fungsinya untuk meningkatkan antibodi badan, ianya bagus untuk perkembangan otak.

6. Vitamin meningkatkan Imun Kanak-kanak

Kuatkan pertahanan badan si manja dengan memberi vitamin seperti vitamin c, minyak ikan omega 3 dan multivitamin. Untuk kanak-kanak 1 tahun keatas dah boleh mengamalkan vitamin shaklee yang membantu untuk meningkatkan imunisasi. Untuk 1 tahun kebawah ibu yang menyusukan bayi perlu ambil dan memberi melalui susu ibu itu.

tingkatkan imunisasi anak

1. Meal Shakes – Mengandungi sumber protein dengan 19 vitamin dan mineral tambahan semulajadi. Ia juga mengandungi 9 asid amino yang diperlukan oleh tubuh yang baik untuk pertumbuhan dan perlindungan yang baik. Sumber kalsium yang tinggi serta kaya dengan fiber dan protein.

2. Omega Guard – Selain membantu perkembangan sel-sel saraf otak, minyak ikan terbaik dunia ini juga membantu meningkatkan imunissi kanak-kanak.

3. Vitamin C chewable – Disamping meningkatkan imunisasi,vitamin C ini juga menguatkan tulang,gigi dan gusi kanak-kanak.

4. Nutriferon – Bertindak meningkatkan interferon semulajadi badan sekaligus menguatkan tindak balas imun badan.Untuk kanak-kanak, sila dapatkan nasihat untuk dos yang berpatutan

Sudah tentu Ibubapa mahukan yang terbaik untuk anak-anak. Setiap kali anak sakit pasti kita berdoa semoga kesakitan itu dipindahkan kepada kita. Untuk membantu anak-anak yang lemah antibodi boleh dapatkan set tingkatkan imunisasi ini dengan saya.

Artikel Menarik:

Blog kesuburan suami isteri
Sekarang lebih mudah,Boleh dapatkan secara online: Jadi tunggu apa lagi hanya perlu klik dan order segera!

klik-disini

ATAU

11076060_10205879940454748_1548105164_n
daftar-sekarang1

Jangan ragu-ragu untuk bertanya, saya sedia membantu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge