kurang Tidur Punca Tahap Seks Suami Isteri Merudum

Kurang tidur punca seks merudum, hal ini adalah berdasarkan satu kajian yang telah dijalankan oleh Insomnia and behavioral sleep medicine program di Stanford Universiti Sleep Medicine Center mendapati pesakit yang kurang tidur lazimnya mengalami masalah seksual.

Kajian ini telah dilakukan keatas lelaki yang telah berkahwin, rata-rata mereka yang mempunyai masalah sukar tidur atau kurang tidur mengalami masalah gangguan seksual.

suami kurang tidur ganggu kesuburan

Seks dalam alam perkahwinan dianggap perkara remeh setelah mendirikan rumah tangga sekian lama, tidak seperti pasangan pengantin baru. Hal ini sama sekali salah! dari perkara remeh ini mengundang kepincangan rumah tangga.

Baca lanjut jika mahu hubungan seperti pengantin baru setiap hari.

Kesan Seks Suami yang Kurang tidur

Kesan terhadap keupayaan dalam seks adalah disebabkan kurang tenaga, letih melampau dan mengantuk yang secara tidak langsung menurunkan keinginan seks dan libido seorang lelaki.

kajian yang telah dilakukan di Kanada, masalah keinginan seks akibat kurang tidur atau dikenali sebagai sexsomnia adalah satu situasi yang boleh terjadi apabila lelaki bermasalah melakukan hubungan intim dalam keadaan tidur. Dianggarkan lapan peratus dari lelaki yang dilaporkan mengalami sexsomnia.

Suami adalah ketua keluarga, mungkin kekangan taraf hidup sekarang memaksa suami untuk berkerja lebih masa dan korbankan waktu tidur.

keletihan yang melampau menganggu waktu tidur dan dalam tidak sedar mengakibatkan terjebak dalam masalah sexsomnia.

Apakah Sexsomnia?

Dipetik daripada Everydayhealth, Rabu (17/3/2015), sexomnia adalah gangguan tidur menyebabkan Anda terus melakukan hubungan seks. Asal usul sexsomnia telah diakreditasi oleh dokter dari University of Ottawa, J. Paul Fedoroff, MD, tahun 1996.

“Ketika saya pertama kali mulai melakukan penelitian, Anda tidak bisa menemukan banyak tentang hal itu dalam literatur akademis. Lalu, pengertian sexsomnia akhirnya terbongkar melalui e-book di tahun 1996,” ungkap Profesor Psikologi dari University of New Hampshire Durham, Michael Mangan, PhD.

Menurut Mangan, sexsomnia dapat mencakup berbagai perilaku seksual, termasuk cumbuan sederhana, vokalisasi seksual, mengerang dan berhubungan intim. Sementara, tidak ada banyak orang dalam statistik yang gangguan tidur ini.

Pendek kata sexsomnia adalah individu yang mempunyai gangguan tidur iaitu seperti mengalami parasomnia – gangguan tidur sambil berjalan.

Adakah Anda Sexsomnia?

Antara simptom-simptom Sexsomnia ialah keletihan dan stress. Dalam kajian tersebut mendapati simptom ini adalah lebih kurang dengan perokok tegar dan penggemar minuman berkafen.

Jika kita mendapati simptom seperti berikut segara ambil langkah berjaga-jaga supaya perkara ini menjadi semakin parah!

Cegah Sexsomnia Sebelum Parah

Jangan biarkan diri kita dalam golongan yang telah dinyatakan, ikuti langkah berikut untuk kembali sihat dan pulih dari sexsomnia

  1. sebaiknya baiki kehidupan kita supaya kembali menghangatkan suasana ketika awal perkahwinan.
  2. Elakkan diri terlampau sibuk dengan hal kerja, bahagi masa dan beri peluang pada tubuh badan untuk berehat.
  3. Bercuti di tempat yang tenang jauh dari kesibukkan kerja dan hiruk pikuk kota
  4. Amalkan pengambilan vitamin seperti omega 3, B complex, vitamin E dan vitamin c untuk mengurangkan stress.

 

Pengambilan Suplemen untuk kesihatan Optimum

vitamin kesuburan lelaki

Klik pada gambar untuk paparan jelas

Jika anda sedang berusaha untuk mendapatkan zuriat, perubahan ini adalah sangat penting! kenapa perlu berkira lagi sedangkan kita dapat berikhtiar.
Blog kesuburan suami isteri
Bertindak bijak dengan mendapatkan nutrisi lengkap untuk kandungan zuriat dan kesihatan berpanjangan! hanya selangkah untuk mendapatkan vitamin yang bagus! Boleh dapatkan secara online:

klik-disini

ATAU

11076060_10205879940454748_1548105164_n
daftar-sekarang1

Jangan ragu-ragu untuk bertanya, saya sedia membantu.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge