Cara Merawat Sopak (Vitiligo) Mudah Dan Berkesan

Vitiligo merupakan penyakit autoimun, dimana sistem penyakit itu sendiri yang menyerang sel – sel melanosit. Melanosit adalah sel-sel yang menghasillan pigmen pada kulit manusia. Apa itu vitiligo? Bahasa pasar yang biasa digunakan adalah penyakit sopak, dimana timbul tompokan warna tidak sekata pada tubuh badan.

Jika anda mengalaminya baca selanjutnya Cara Merawat Vitiligo atau Sopak Dengan Mudah Dan Berkesan

Tanda utama penyakit vitiligo atau penyakit sopak ialah timbulnya tompok-tompok putih di atas kulit, warna tidak sekata.

Ramai pesakit sopak tidak sedar akan kehadirannya, kerana Penyakit sopak tidak menyebabkan rasa sakit atau gatal. Mereka menyedari kehadiran setelah melihat dengan jelas tompokan putih dan rambut menjadi putih.

Vitiligo juga boleh melibatkan kawasan yang mempunyai rambut atau bulu seperti kening, misai, bulu roma dan sebagainya.

Apakah Punca-punca Vitiligo atau Sopak boleh terjadi?

Punca sebenar sopak atau vitiligo masih dalam kajian, dan dipercayai sopak disebabkan oleh:
 • Gangguan autoimun – sistem imun pesakit menjadi terlalu aktif dan memusnahkan sel-sel melanosit
 • Ketidakseimbangan tekanan genetic oxidative
 • Mengalami Stress/tekana yang terlampau
 • Kesan terdedah kepada cahaya matahari untuk jangka masa yang lama
 • Pendedahan kepada bahan kimia
 • Punca neural
 • Keturunan (genetik)
 • berpunca daripada virus

Fakta yang anda harus tahu, bahawa penyakit sopak tidak berjangkit

Bagaimana Suplemen Shaklee Membantu dalam Merawat Penyakit Sopak?

Ada beberapa cadangan pengambilan suplemen untuk membantu tubuh badan kuatkan immune dan sekaligus membantu tona kukit kembali sekata.

 1. Vivix – Vivix Shaklee ialah sejenis minuman campuran dari sumber botani. Vivix mengandungi campuran unik dari tumbuhan Polygonum Cuspidatum, Anggur Muscadine, Elderberi Eropah dan Lobak Ungu yang kaya dengan polifenol. Vivix kaya dengan antioksidan dan resveratrol. Resveratrol adalah bahan yang membantu mengaktifkan SIRT1 yang berkait rapat dengan pigmentasi kulit. Vivix ini adalah revolusi rawatan di peringkat sel. Ia merawat dengan memulihkan sel-sel melanosit yang menghasilkan pigmen melanosom yang memberi warna asal kulit kita.
 2. Nutriferon – Dalam kes vertigo, sistem imun tubuh telah bertindak luar kawal dengan menyerang sel-sel melanosit tubuh pesakit itu sendiri. Kulit kita sendiri sebenarnya adalah mekanisma utama dalam pertahanan tubuh. Nutriferon bertindak dengan meningkatkan interferon semulajadi tubuh dan sekaligus bertindak memantapkan kembali sistem imun tubuh kita. Nutriferon adalah satu formula ekslusif yang telan dipatenkan oleh Shaklee dan hanya boleh didapati melaui pengedar Shaklee yang sah.
 3. ESP – energizing soy protein, Ramuan utama ESP Shaklee adalah kacang soya. Kacang soya atau nama saintifiknya Glycine Max dianggap salah-satu daripada 7 “super-foods” yang wujud di dunia. Hasil kajian para saintis telah membuktikan lecithin dalam soya dapat melancarkan peredaran darah, detoks bahan buangan sel dan lain-lain. ESP membekalkan protein secukupnya yang penting untuk pembentukan sel-sel baru. Selain itu soya itu sendiri bersifat mencegah pigmentasi, masalah utama yang dihadapi pesakit sopak.
 4. Vitamin C – Kandungan antioksidant yang tinggi dalam Vitamin C membantu dalam penghasilan kolagen iaitu komponen protein utama dalam kulit. Pesakit vitiligo adalah sensitif kepada cahaya (UV). Vitamin C berupaya menghalang dan merawat kerosakan yang disebabkan oleh UV. Special vitamin Shaklee berbanding vitamin c dipasaran ialah sustained released. Satu-satunya vitamin C yang menpunyai kajian tentang sustained released.
 5. B Complex – B Complex penting dalam pembentukan sel-sel darah. Bekalan sel darah yang mencukupi membantu penyembuhan kawasan kulit yang terjejas. B Complex itu sendiri membantu dalam mencegah pigmentasi kulit. Ini dapat mencegah pigmentasi pada kulit pesakit sopak daripada terus merebak.

Betul ke Suplemen Boleh Bantu?

Suplemen hanya makanan tambahan, bukan seperti ubat. Tetapi sedarkah kita, jika tubuh badan menerima nutrisi tidak lengkap boleh mengundang kepada masalah kesihatan. Jadi salah satu ikhtiar untuk pulih adalag dengan pengambilan suplemen.

Berikut beberapa testimonial pengidap vitiligo yang telah menggunakan suplemen shaklee.

Suplemen shaklee di bangunkan oleh saintis betaraf dunia, kajian landmark study juga telah dilakukan. Shaklee juga merupakan suplemen yang digunakan oleh atlit Olympic dan NASA di angkasa lepas.

Jadi shaklee bukan calang-calang suplemen. Kenapa perlu berlengah lagi untuk mendapatkan suplemen yang membantu anda dengan masalah Vitiligo.

Hubungi saya seperti yang tertera:

pengedar Shaklee Pulau Pinang

6 comments for “Cara Merawat Sopak (Vitiligo) Mudah Dan Berkesan

 1. October 31, 2017 at 1:00 PM

  Tak sangka pula penyakit ni blh disebabkan oleh virus.. Tapi perbezaan warna kulit mmg ketara sgt & mengganggu keyakinan diri berdepan dgn org ramai..Terima kasih atas perkongsian..
  Maz Jamal recently posted…Pengalaman Menceraikan Susu Badan..Tak Sangka Trick Kedua Saya Berjaya!!My Profile

 2. October 31, 2017 at 1:11 PM

  Wah. Berguna info ni. Kalau kena kat muka, mesti rase rendah diri sangat. Thanks Puan atas perkongsian.

 3. January 11, 2018 at 10:02 AM

  gud info

 4. January 30, 2018 at 8:21 AM

  Ingatkan takda penyelesaian masalah sopak nie..
  Rupanya alhamduillah..
  Boleh bantu pesakit sopak kan.

 5. March 3, 2018 at 12:40 AM

  Terima kasih Puan Fuziah atas info yang sangat berguna. Penyakit sopak ni rupanya boleh dirawat, ingatkan dah tak boleh.
  Hamidah Ahmad recently posted…Penyakit Diabetes – Punca dan Cara MengawalnyaMy Profile

 6. March 8, 2018 at 9:38 AM

  bagusnya sharing ni…moga ikhtiar ini berjaya.
  farhana recently posted…Cara Buang Angin Dalam Badan Ketika HamilMy Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge