Cara Mengatasi Anemia Pada Ibu Hamil

Anemia dikalangan ibu hamil adalah wajar berlaku, ini kerana proses pembentukkan bayi dalam kandungan memerlukan sel darah merah yang banyak. Tetapi perkara ini harus ditangani segera kerana boleh memudaratkan ibu dan bayi.

premature

bayi pramatang

Kekurangan zat Besi serta nutrisi lain untuk menghasilkan Hemoglobin (Hb) dalam sel merah menyebabkan ibu mengalami Anemia ketika hamil.

Bahaya Anemia kepada ibu dan bayi

kandungan 0 – 5 bulan
 • Peringkat  ini bayi sedang melalui proses pembentukan organ-organ seperti kepala, tangan, kaki, jantung, otak dan anggota-anggota lain (organogenesis ). Jika darah kurang daripada 11g, jika jantung tidak terbentuk dengan sempurna, bayi akan gugur.
 • Jika jantung dapat dibentuk tetapi darah terlampau cair bayi mungkin hidup tetapi cacat (tiada kaki dan tangan yang sempurna).
 • Manakala jika bayi sempurna sifat tetapi darah terlampau cair akan melambatkan proses pembentukan otak bayi , iaitu mungkin bayi akan selamat dilahirkan tetapi kurang pandai.
kandungan 5-7 bulan
 • Ketika bayi kita telah sempurna pembentukan sifat anggota badan tetapi jika Hb terlalu kurang bayi tidak dapat berdenyut dengan baik dan akhirnya boleh mati dalam kandungan ibu
kandungan 7-9 bulan
 • Sifat bayi telah sempurna dalam usia begini tetapi jantung bayi masih bergantung kepada kepekatan darah Hb. Jika Hb terlalu cair atau rendah iaitu kurang daripada 9g, jantung tidak kuat dan ada risiko untuk bayi mati dalam kandungan.
 • Jika jantung mampu bertahan tetapi anggota badan lain sedikit dimana bayi akan lebih kecil saiznya tetapi mungkin selamat dilahirkan.
 
kesan kepada bayi jika HB terlalu rendah
 • Intrauterine growth restriction (IUGR) atau Pertumbuhan janin terbantut
 • Lahir sebagai premiture atau tidak cukup bulan
 • Berat bayi yang lahir kurang 2.5kg
 • Anak lemas semasa lahir atau Asphyxia
 • Mati ketika dilahirkan atau stillbirth

Makanan untuk meningkatkan hemoglobin (Hb)

Pengambilan makanan yang mengandungi zat besi yang tinggi dengan Zat Besi boleh mencegah dan mengatasi kurang darah (anemia)
Hemoglobin akan terbentuk dalam tubuh ketika kita makan-makanan yang kaya hemoglobin. Berikut ini tentang sumber makanan yang menyediakan semua elemen yang diperlukan untuk pembentukan hemoglobin .
1 . Makanan Laut
2 . Daging
3 . Telur
4 . Produk susu
5 . Kacang
6 . Sayuran
7 . Buah – buahan
8 . Rempah-rempah
9 . Bijirin
10 . Buah kering :aprikot, plum, kurma dan kismis
11 . coklat
12. Hati Ayam
Hati ayam dipercayai dapat meningkatkan paras Hemoglobin dalam darah, namun begitu adalah tidak disarankan untuk mengamalkan setiap masa. kerana Hati Haiwan Memudaratkan wanita hamil

Pada prinsip makanan yang telah disenaraikan adalah daripada piramid makanan. Ibu hamil perlu lebih makan seimbang.

makanan-yang-menyebabkan-anemia-saat-hamil

Makanan seimbang yang tinggi zat besi

Adakah anda yakin setiap makanan yang anda ambil setial hidangan makanan mempunyai zat vitamin dan mineral yang mencukupi? vitamin dan mineral dalam sajian harian kita berkurangan jika makanan tersebut di masak terlalu lama, makanan yang sudah banyak hari dimasak, makanan segera dan makan didalam tin yang telah di proses.

Bagaimana untuk memastikan pengambilan Zat besi dalam diet Ibu hamil?

Selain dari pemakanan yang telah disenaraikan, ibu hamil juga digalakkan untuk mengambil vitamin untuk menyokong dan mengisi kekosongan zat besi. Dengan pengambilan vitamin yang betul masalah anemia ibu hamil dapat di atasi.

Ikuti pengalaman Puan Aya Chalo dalam menangani masalah anemia ketika hamil dengan pengambilan vitamin yang betul.

 

Anemia Ibu Hamil ni Dah Warded Pun Degil – Nasib Kakak Garang from iReach HD on Vimeo.

Sudah habis menonton video diatas, sungguh teruja Puan Aya chalo dengan kehamilan kali ini kerana Bebas daripada masalah Anemia. saya yakin Ibu hamil hanya mahu yang terbaik untuk bayi yang di kandung.

Vitamin Shaklee Bantu Masalah anemia Ibu hamil

Hb-Low

Vitamin untuk Hb rendah (Anemia)

Vitalea iron formula – Mengandungi zat besi yang membantu pembentukan sel darah merah dan menghasilkan sel darah yang sihat. Zat besi menjadi sebahagian daripada struktur hemoglobin yang membawa oksigen ke tisu dan sel. Tidak digalakkan kepada ibu pembawa thallesimia treat.

Sustained Release Vita C – Membantu penyerapan vitamin B12 dan zat besi. Vitamin C juga membantu pengeluaran hemoglobin dan meningkatkan pertahanan badan.

B-Complex – Meningkatkan sel darah merah dan hemoglobin. Shaklee B-complex adalah lengkap dengan 8 kumpulan Vitamin B termasuk B12 dan folat

selangkah lagi untuk membantu menyelesaikan masalah Anemia ibu hamil. Tekan “Order Now” untuk pembelian product sehingga ke pintu rumah. Jangan berlengah lagi keran Anemia mengancam bayi dalam kandungan.

klik-disini

ATAU

HARGA ISTIMEWA JIMAT 15 – 20% DAN MENDAPAT
KEISTIMEWAAN KEAHLIAN SEUMUR HIDUP. DAFTAR AHLI UNTUK MAKAN SENDIRI
PENJIMATAN INI MEMBERI LEBIH NILAI KEPADA WANG ANDA!
daftar-sekarang1
untuk info lanjut dan konsultasi PERCUMA hubungi saya:
Jangan ragu-ragu untuk bertanya, saya sedia membantu.
Call/Sms/Whatsapp: 017-4009734
FanPage Facebook: D’vita Beauty
khidmat nasihat percuma untuk pelanggan saya sahaja.
Pengedar Shaklee No.1 Pulau Pinang
penghantaran sekitar Pulau Pinang: Balik Pulau, Bayan Lepas dan Kepala Batas.
pos keseluruh Malaysia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge