Cara Kecilkan Pori Wajah Dengan 4 Langkah Mudah Tanpa “Make Up” Tebal

Pori atau liang yang besar di wajah membuatkan rasa kurang berkeyakinan, Susah sebenarnya nak tutup wajah yang mempunyai pori besar ini. Ambil masa nak “make up” berlapis-lapis bedak itu ini. Bedak tebal pun belum tentu dapat tutup pori wajah yang berkawah.

cara kecilkan pori muka

cara kecilkan pori muka

Harus dingat! menutup laing wajah dengan bedak tebal bukanlah satu idea yang bernas, malah akan lebih memudaratkan kerana liang wajah lebih mudah menyedut masuk solekkan dan liang mudah tersumbat mengundang kehadiran jerawat dan bintik hitam.

Punca Masalah Pori Wajah Besar

 1. kulit wajah berminyak
 2. merokok
 3. Terdedah kepada cahaya matahari
 4. genetik
 5. Wanita Monopous
 6. Proses penuaan
 7. Corak permakanan yang berminyak dan berlemak
 8. Radikal bebas

Senarai ini adalah sebahagian masalah yang punca kepada pori wajah terbuka dan menyebabkan wajah nampak tua sebelum usia, wajah kasar dan kusam.

Rawat Kulit Wajah Dari Luar

Penting penjagaan dari luar, kerana pori wajah yang tidak dibersihkan akan menyebabkan tersumbat dan akan memburukan keadaan apabila tumbuh jerawat, bintik hitam dan bintik putih. Jadi jangan abaikan ye!

 1. Cuci muka sekurang-kurangnya dua kali sehari, iaitu pagi dan malam. Pilih pencuci yang sesuai dengan jenis kulit. Kandungan bahan-bahan pencuci muka juga adalah sangat penting.
 2. Pakai pelembab dan pelindung matahari (UV protection) pada lapisan wajah sebelum keluar rumah.
 3. WAJIB pakai “make-up remover” bagi mereka yang suka bersolek. Supaya kotoran tidak terperangkap didalam liang wajah
 4. Jadikan rutin mingguan sekurang-kurangnya dua atau tiga kali untuk scrub wajah untuk menangkan sel kulit mati
 5. Boleh guna Lemon, timun dan tomato sebagai masker pada wajah, lakukan seminggu sekali seperti di spa.Masker-mentimun-untuk-wajah-berminyak

Rawat Kulit Dari Dalam

Kenapa kena rawat dari dalam sedangkan pori wajah hanya dilapisan luar wajah? Betul pori wajah berada di lapisan paling luar, tetapi kita perlu tahu wajah kita adalah dari sel-sel yang diperbaharui setiap 21 hari.

 1. Makan sel seluruh badan termasuk wajah kita adalah daripada daripada sumber protein. Protein adalah sangat mudah termusnah pada suhu yang tinggi. Jadi sumber protein dari sumber ikan yang dimasak (goreng, rebus atau stim) telah termusnah.
 2. Pengambilan makanan tambahan seperti kolagen adalah sangat digalakkan dimana semakin umur meningkat penghasilan kolagen dalam tubuh badan kita akan berkurangan. Ambil kolagen untuk kembalikan wajah menjadi tegang dan kurangkan kedutan.
 3. Amalkan makanan kulit seterusnya ialah vitamin C dan Vitamin E. Sudah sedia maklum makanan sel kulit kita yang diperbaharui memerkan vitamin C dan E, jangan abaikan hal ini untuk memperbaharui kulit lebih cantik dan mulus.

Shaklee Dapat Membantu Merawat dari Luar dan Dalam

Penjagaan dari luar – adalah dengan menggunakan Pembersih wajah NutriWhite (Gentle Deep Foaming Cleanser) serta Make-up remover NutriWhite (Gentle Action Makeup Remover). Highly recommended! memang rasa berbeza kulit wajah selepas menggunakan dua product yang bebas bahan kimia berbahaya ini.

nutri-makeup-remover

Gentle Deep Foaming Cleanser

 • Membersihkan dan menyegarkan kulit
 • Rumpai laut menanggalkan kotoran, mengelupaskan sel-sel mati dan menegangkan kulit
 • Alga Hijau melembapkan kulit dan membersih hingga jauh ke dalam liang-liang kulit untuk menghapuskan toksin
 • Strawberi Begonia mencerahkan dan meratakan tona kulit
 • Lembut dan menyegarkan

Gentle Action Makeup Remover

 • Melicinkan, melembutkan dan menyerikan kulit anda
 • Tunas Pokok Bic bertindak lembut untuk menyingkirkan sel kulit mati dengan menyeluruh tanpa merosakkan kulit
 • Aloe menyegarkan dan menegangkan kulit
 • Rumusan ringan, tidak berminyak dengan aroma yang menyegarkan

Penjagaan dari Dalam – adalah dengan mengamalkan ESP, kolagen, vita C dan Vita E Shaklee.

 1. Energizing Soy Protein (ESP) – Adalah sangat penting pengambilan minuman tinggi protein dan asid amino yang diperlukan oleh Sel kulit. Sel kulit dibina dengan protein, untuk kesan kulit yang cantik pengambilan 14g protein adalah sangat pengting.
 2. Collagen Powder– Untuk rasa lebih sihat, kulit lebih muda menawan Shaklee Collagen Powder merupakan suplemen kolagen hebat yang mengandungi 4,000mg proprietari RSS (Red Snapper Scale) Collagen, kolagen yang berkualiti tinggi dan tulen yang diekstrak daripada sisik ikan merah. Kolagen bermolekul sangat ringan Shaklee, kira-kira 1,000 Dalton*, dapat diserap dengan mudah oleh badan dan dapat membantu kepada peningkatan sintesis kolagen pada lapisan dermis dengan berkesan.

  Tujuh bahan utamanya termasuk, ekstrak biji benih Camellia japonica, ekstrak Pfaffia, kolagen ikan, ekstrak kerangkerangan, Lactobacillus acidophilus, vitamin C dan vitamin B yang digabungkan untuk meningkatkan keberkesanan kolagen RSS dan menyokong kecantikan anda dari dalam ke luaran.

  Shaklee Collagen Powder mudah larut dengan minuman dan makanan kegemaran anda. Setiap hidangan dipek di dalam satu uncang untuk memudahkan anda menggunakannya secara segera pada bila-bila masa dan di mana saja.

  * Berat molekul diukur dalam unit Dalton
 3. Sustained Release Vita-C Plus™ – Bekalan Vitamin C Semula Jadi untuk Kesihatan Sepanjang Hari Shaklee Sustained Release Vita-C PlusTM menawarkan manfaat vitamin C tulen melalui kaedah penghantaran proprietari serba semula jadi yang berperanan melepaskan vitamin C secara berperingkat ke dalam tubuh.

  Vitamin C ialah nutrisi yang diperlukan untuk pelbagai fungsi termasuk ketahanan imun, integriti sel, kesihatan gigi, gusi, tulang dan fungsi tubuh secara amnya.

 4. Vitamin E ialah antioksida larut lemak yang berperanan menyokong fungsi imun. Kajian menunjukkan bahawa pengambilan vitamin E sangat bermanfaat untuk meningkatkan fungsi imun di kalangan orang-orang tua.

  Satu kapsul sofgel mengandungi:

  1. 400 IU vitamin E daripada sumber semula jadi
  2. 65 mg selenium bagi melengkapkan aktiviti vitamin E
  3. 39.4 mg Ekstrak Biji Anggur (vitis vinifera) Vita-E Complex™ – Perlindungan antioksida untuk kesihatan yang baik

  Testimonial Shaklee untuk Kulit cantik

  cara kecilkan pori besar 2 cara kecilkan pori besar 3 cara kecilkan pori besar 4 cara kecilkan pori besar 5 cara kecilkan pori besar

  Hanya selangkah lagi untuk memastikan kulit wajah kembali sihat dan muda jelita, apa tunggu lagi, cepat-cepat hubungi saya pengedar sah shaklee.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge