Benarkah Minum Soya Sewaktu Mengandung Kulit Bayi Gebu Tetapi Sensitif

Beberapa hari lepas terlihat pertanyaan seorang ibu muda di dalam “group” facebook mengenai minum air soya sewaktu mengandung menyebabkan kulit bayi menjadi sensitif dan penyebab ekzema.

Rata-rata memberi komen dan pengalaman mengenai pengambilan soya kulit baby akan mendapat ekzema. Saya rasa terpanggil dan bertanggungjawab untuk memberitahu sesuatu mengenai soya yang diambil.

Benarkah, Minum Soya Sewaktu mengandung Penyebab Ekzema?

Apa Itu Ekzema?

Eczema merupakan masalah penyakit kulit yang biasa dialami di kalangan bayi. Terutamanya, di kalangan bayi yang berumur antara 2 – 6 bulan. Kebanyakan kes, akan berterusan sehingga peringkat kanak-kanak. Salah satu jenis ezcema ialah “Atopic Dermatitis.”

Ekzema ialah keadaaan kulit yang kering dan gatal yang di sesuatu masa mengakibatkan lebih kurang 15 dan 20 peratus kanak-kanak. Ekzema tidak dapat dipulihkan, tetapi boleh dikawal dengan rawatan yang sesuai.

Benarkah, Minum Soya Sewaktu mengandung Penyebab Ekzema?

Soya merupakan makanan yang kaya dengan sumber protein. Protein adalah sangat penting untuk tubuh badan kita serta pembentukan bayi dalam kandungan. Protein diperlukan untuk pembaharuan serta pembentukan Sel dalam tubuh badan. Hal ini yang menyebabkan Ibu mengandung sering disarankan mengambil soya untuk  mendapat bayi sihat dan kulit yang cantik.

Ada betulnya jika dikaitkan pengambilan soya ketika mengandung akan menyebabkan kulit bayi sangat sensitif dan penyebab ekzima. Namun begitu, tidak semua soya dipasaran adalah bahaya kepada ibu dan bayi.

Sedikit ilmu telah dikongsikan supaya ibu-ibu tidak salah tafsir dengan Soya adalah penyebab ekzema. Ramai yang tidak sedar tentang GMO (genetically modified organism).

Kebanyakan soya dipasaran adalah Soya GMO. Pengambilan makanan sekarang perlu di pilih dengan betul bukan setakat soya sahaja, banyak sayur-sayuran dan buah-buahan lain juga menjalani proses GMO.

Apa Itu GMO (genetically modified organism)?

GMO bermaksud organisma diubahsuai secara genetik. Ia adalah hasil daripada satu proses makmal iaitu dengan mengambil gen dari satu spesies yang lain dan dimasukkan ke spesis yang lain dalam usaha untuk mendapatkan sifat  atau ciri-ciri yang dikehendaki.

Mungkin Kesan pengambilan makanan yang dihasilkan melalui kejuruteraan genetik iaitu GMO secara berterusan akan memberi sedikit sebanyak kepada masalah kesihatan manusia.

Berdasarkan kajian, sifat produk GMO yang tidak stabil dan melanggar fitrah berpotensi mengakibatkan kesan buruk terhadap kesihatan dalam jangka masa panjang.

 • Meningkatkan risiko kanser dengan meningkatkan potensi pertumbuhan sel pra-kanser
 • Sistem imun yang rendah
 • Otak, hati dan organ reproduksi yang lebih kecil
 • Sel nukleus yang tidak normal
 • Kadar kematian yang lebih tinggi
 • Pencemaran herbisid yang lebih tinggi kerana kebanyakan tanaman GMO lebih tahan
 • kepada racun serangga, oleh itu lebih banyak racun perosak yang digunakan. Kadar
 • penggunaan racun serangga yang lebih tinggi mencemarkan persekitaran
 • Meningkatkan kes alahan, autism, masalah penghadaman kerana sebahagian produk ini boleh berada di dalam tubuh kita sepanjang hayat dan mengakibatkan kesan buruk dalam jangkamasa panjang.

Kanak-kanak paling terdedah kepada bahaya jika mereka konsume produk GMO kerana:

 • Tubuh mereka yang muda dan cepat membesar
 • Mereka paling mudah menghadapi masalah dengan susu
 • Mereka paling mudah terdedah kepada masalah nutrisi
 • Mereka paling mudah terdedah kepada bahaya akibat rintangan antibiotik

Tiada kajian jangkamasa panjang terhadap manusia dilakukan, kerana adanya kepentingan politik pihak-pihak tertentu yang tamak untuk mengaut keuntungan. Paling menakutkan, efek terhadap manusia jika telah berlaku tidak dapat ditarik balik kerana ianya telah ada dalam tubuh manusia.

Soya yang Diubah suai dengan kaedah GMO akan lebih cepat besar dan dihasilkan lebih cepat. Hal ini terjadi disebabkan faktor permintaan yang tinggi terhadap produk ini.

Contoh Buah Epal GMO

Cara nak bezakan produk GMO dan NON-GMO dipasaran adalah dengan melihat No.siri kod yang terdapat pada buah atau sayur. Produk GMO bermula dengan angka 8 dan mempunyai 5 digit, jadi hati-hati memilih buah-buahan dan sayur-sayuran.

Jadi permakanan seharian kita perlulah dititik beratkan, bukan sahaja sewaktu mengandung, malah seisi keluarga perlu menjalani gaya hidup sihat.

ESP (energizing Soy protein) Soya Non-GMO

Syukur di pertemukan dengan ESP keluaran Shaklee, soya yang dihasilkan adalah dari Non-GMO. Telah terbukti ramai ibu mengandung minum dan bayi mereka mempunyai kulit yang cantik dan tidak mengalami ekzema.
ESP dihasilkan daripada soya yang berkualiti dengan sifat Non-GMO. Untuk menghasilkan 850g ESP memerlukan 30kg soya.
Saya adalah antara beribu ibu yang mengamalkan ESP ketika hamil, anak kedua saya tiada masalah ekzema atau kulit sensitif, jadi terbukti untuk diri saya kulit semasa mengandung anak kedua lebih cantik berbanding semasa mengandung anak pertama sangat kusam.

sewaktu mengandung anak pertama (kiri) kulit kusam dan banyak jerawat, sewaktu mengandung anak kedua ,flawless tau! (kanan)

Gambar hari pertama anak kedua saya, kulit bersih.

Telah ramai yang merasai keberkesanan ESP ini, rasa menyesal jika tidak kongsikan dengan ibu hamil diluar sana, telah banyak testimonial yang diperolehi, tiada masalah dengan ESP shaklee.

Jadi jika hendak kulit ibu dan bayi cantik dan tidak bahaya kepada sesiapa pilihlah ESP sebagai makanan tambahan yang betul.

BACA:

Bagaimana untuk mendapatkannya? Hanya selangkah sahaja lagi boleh menjadi milik anda dan membentu proses penyembuhan luka supaya sembuh dengan cepat.

fuziah Idris pengedar shaklee pulau pinang

 ATAU

HARGA ISTIMEWA JIMAT 15 – 20% DAN MENDAPAT
KEISTIMEWAAN KEAHLIAN SEUMUR HIDUP. DAFTAR AHLI UNTUK MAKAN SENDIRI
PENJIMATAN INI MEMBERI LEBIH NILAI KEPADA WANG ANDA!
pengedar shaklee penang-kepala batas, seberang jaya dan balik pulau
untuk info lanjut dan konsultasi PERCUMA hubungi saya:
Jangan ragu-ragu untuk bertanya, saya sedia membantu.
Call/Sms/Whatsapp: 017-4009734
khidmat nasihat percuma untuk pelanggan saya sahaja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge