Atasi Masalah Kaki Kejang Ketika Hamil Dan Punca Berlaku

Ibu hamil yang terjumpa artikel saya ini, sudah pasti sedang mencari punca dan cara mengatasi masalah kekejangan kaki atau betis yang sering berlaku.

Ketahuilah bahawa kejang kaki atau dikenali oleh masyarakat setempat simpul biawak dan tarik mengkarung ketika hamil bukanlah perkara biasa, ianya boleh dielak.

Saya sering menerima persoalan mengenai situasi kejang kaki ketika hamil. Syukur saya jarang sekali merasa kesakitan akibat kejang kaki, boleh dikira hanya beberapa kali sahaja saya diserang kejang kaki ketika saya mengandung, itu pun hanya untuk kandungan anak pertama. Salah saya juga kurang sangat membaca.

 

Jadi saya cari solusi untuk masalah ini. Untuk kandungan seterusnya syukur tidak pernah langsung diserang kejang kaki atau simpul biawak ketika mengandung.

Punca Kejang Kaki Semasa Mengandung

Menurut Dr Nurhazinat Yunus, pakar perbidanan dan sakit puan, Tropicana Medical Centre, berat badan yang semakin bertambah mengakibatkan otot kaki terpaksa menampung beban berlebihan dari biasa secara drastik. Rahim yang membesar juga memberi tekanan kepada pengaliran darah dari vena utama kaki naik ke atas.

Hal ini berlaku bersama dengan kesan hormon progesteron iaitu antara hormon utama yang terhasil semasa hamil. Kehadiran hormon progesteron memberi kesan kepada ketahanan atau kekuatan otot kaki semasa hamil.

Kekejangan betis semasa hamil adalah disebabkan oleh beberapa faktor berkait rapat dengan diet ibu mengandung iaitu pemakanan dan beberapa faktor lain. Wanita mengandung harus peka terhadap punca kejang otot betis ketika hamil

  1. Keletihan otot betis kerana terlalu banyak bergerak dan terpaksa menampung berat badan.
  2. Tekanan pada urat saraf bahagian kaki
  3. Peredaran darah yang tidak lancar, atau
  4. Ketidakseimbangan garam galian atau mineral di dalam badan sama ada terlalu sedikit kalsium atau magnesium atau terlalu banyak fosforus.

Cara Mengatasi Kejang Kaki

Ikuti beberapa tips yang telah saya lakukan sepanjang mengandung, elak kejang kaki berulang.

  1. Pakai stokin – ketika tidur pada waktu malam cuaca sejuk juga mempengaruhi. Jadi untuk mengelak kaki terlalu sejuk pakailah stokin
  2. Aktif – jangan terlalu berehat sehinggakan tiada pergerakan kaki berlaku, rajin-rajinkan diri untuk melakukan senaman. Melainkan ibu yang ada masalah kesihatan terpaksa bed rest.
  3. Pengambilan suplemen amat penting bagi ibu mengandung, mineral tambahan seperti vitamin C, magnesium, potassium dan kalsium. kerana bayi anda meyerap segala nutrisi didalam badan anda. Ketahuilah ibu mengandung memerlukan 1200mg kalsium setiap hari. Adakah anda mengamalkan makanan kalsium tinggi mencukupi setiap hari?

Elak Kejang kaki dengan Suplemen Shaklee

Seperti diawal artikel ini, saya pernah mengalami kejang kaki pada kandungan sulong tetapi tidak pada kandungan anak seterusnya.

Apa perbezaan mengandung anak pertama dan seterusnya?

Anak pertama saya akui, tidak cukup menggali ilmu, bagi saya kejang kaki ini semua wanita hamil akan kena. Pengambilan kalsium hanya dari 2 gelas susu sehari. Sebenarnya 2 gelas susu sehari hanya sebahagian keperluan kalsium untuk ibu hamil, salah satu puncanya tubuh badan saya kekurangan kalsium.

Jadi bila anak seterusnya saya titik beratkan pengambil vitamin ibu hamil, saya memilih suplemen shaklee.

kejang kaki ketika hamil

SET HAMIL SHAKLEE

SET HAMIL SHAKLEE❤️
.
Vitamin Shaklee adalah vitamin semulajadi. Kalau dah semulajadi, ianya mudah diserap serta tiada kesan kimia berbahaya untuk jangka masa panjang kepada ibu dan bayi. Penggunaan yang konsisten InshaAllah membantu untuk mengatasi pelbagai masalah kesihatan yang diamalkan oleh ibu yang sedang hamil .
.
Lengkapkan nutrisi ibu mengandung dengan Suplemen Shaklee
.
❁ Perkembangan otak dan minda bayi yang sempurna
❁ Perkembangan bayi yang sihat
.
Antara supplement yang boleh diamalkan semasa kehamilan:
.
1) Vita-Lea® Iron Formula .
.
❁ Membantu ibu menambah zat besi kerana kebiasaannya ibu mengandung kekurangan zat besi. Kekurangan zat besi boleh menyebabkan ibu mudah pitam, lesu, kurang daya ingatan dan kurang konsentrasi.
.
2) Sustained Release Vita-C
.
❁ Sebagai antioksidan, membantu meningkatkan sistem imunisasi badan ibu dan bayi serta menjadikan kulit lebih cantik.
❁ Membantu Penyerapan iron – kalau tak cukup Vitamin C, makanlah Iron sekapal pun takkan diserap oleh badan.
.
3) B-Complex
.
❁ Lengkap dengan 8 kumpulan Vitamin B yang diperlukan oleh tubuh badan demi membantu tubuh badan bertenaga, otak lebih fokus, emosi lebih stabil dan wajah berseri. .
.

4) Ostematrix .
.
❁ Baby serap almost 90% kalsium ibu.
❁ Jika si ibu tidak menggantikan semula kalsium ini maka si ibu tadi akan mengalami risiko osteoporosis, rasa sengal kaki dan tulang belakang, sakit pinggang, kebas pada kaki / simpul biawak, mudah letih dan lesu serta muka menampakkan garisan tua.
.

5) ESP

❁ Memberikan tenaga berkekalan, tahan selama berjam-jam.

❁ Membantu untuk memperoleh kesan yang optimum untuk pengambilan vitamin-vitamin lain.

❁ Kulit juga menjadi lebih licin, gebu dan anjal & inshaaAllah kulit baby pun cantik nanti.
.
6) OMEGA GUARD

boleh diambil selepas masuk Trimester KEDUA dan boleh proceed sehingga Trimester KETIGA.
.InshaaAllah pengambilan Omega dapat membantu dalam perkembangan minda bayi supaya lebih active dan cepat belajar.

Bagaimana nak dapatkan suplemen shaklee?

saya memahami perasaan Ibu mengandung, sanggup melakukan apa sahaja demi anak dalam kandungan. Namun begitu jangan abaikan tahap kesihatan ibu.

Jadi hanya selangkah untuk mendapatkan suplemen yang dicadangkan.

Hubungi saya seperti yang tertera:

pengedar Shaklee Pulau Pinang

 017-4009734

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge