Atasi Masalah Gusi Berdarah Atau Periodontal Supaya Lebih Yakin Berbual

Saya pernah mengalami masalah gusi sering berdarah, paling ketara ketika memberus gigi. Masalah ini makin meruncing ketika saya hamil. Jangan ambil mudah tentang masalah ini, setelah dikaji masalah ini bukanlah perkara remeh jika dibiarkan akan memudaratkan kesihatan diri. Dengan segera kena atasinya.

gosokgigi

Gosok gigi adalah rutin harian, jika masalah gusi sering berdarah membuatkan waktu mengosok menjadi perkara yang ngeri setiap hari.

Penyakit gusi atau dikenali sebagai Periodantal ini akan membuatkan kita kurang keyakinan untuk berbual mesra, tambahan pula jika kerjaya yang memerlukan berkomunikasi dengan audience secara berdepan. Hal ini boleh mengundang rasa kurang enak orang disekeliling kita kerana gusi berdarah ini akan menghasilakan bau yang busuk!

Tanda-tanda penyakit gusi (periodontal)

Periodontal-Disease-Gum-View-slides-2

Gejala periodontal

 1. Gusi berdarah semasa memberus atau mencungkil gigi.
 2. Gusi merah, bengkak dan lembut. Keluar nanah di antara gigi dan gusi apabila gusi ditekan
 3. Gigi kekal menjadi longgar (bergoyang) dan jarang-jarang.
 4. Gigi kelihatan lebih panjang.
 5. Kedudukan gigi berubah dan menjadi tidak serasi apabila menggigit.
 6. Gusi sensitif dan sakit ketika mengunyah.
 7. Nafas berbau busuk yang tidak hilang-hilang atau rasa kurang enak di dalam mulut.

Jika anda mempunyai salah satu daripada tanda-tanda di atas atau semua diatas, anda mungkin menghidap penyakit gusi (periodontal) yang menjadi penyebab utama kehilangan gigi di kalangan orang dewasa.

Penyebab Gusi Berdarah

 1. Infeksi bakteri atau virus pada gigi dan gusi.
 2. Adanya gangguang pendarahan lain
 3. Berus gigi terlalu keras
 4. Cara memberus gigi yang salah
 5. Perubahan hormon selama kehamilan
 6. Idiopathic thrombocytopenic purpura (ITP), yaitu penyakit darah yang tak cukup memiliki sel darah merah.
 7. Pemasangan gigi palsu yang tidak bersesuaian
 8. Flossing yang tidak sesuai
 9. Infeksi yang terjadi karana pada gigi dan gusi
 10. Pesakit Leukemia
 11. Kekurangan vitamin K – menyebabkan Lemah daya pembekuan darah yang boleh menyebabkan pendarahan gusi, hidung, usus, dan salur kencing; penyerapan darah daripada luka; dan pendarahan otak, bagi kes yang teruk.
 12. Kekurangan vitamin C
 13. Kekurangan Kalsium

Gusi Berdarah Satu Pertanda

Jangan pandang remeh jika berlarutan, anda juga mungkin membahayakan kesihatan anda tanpa di sedari. Perihatin setiap perubahan pada diri anda. Ambil langkah berjaga-jaga. Mungkin anda mempunyai masalah seperti berikut:

Diabetes

Walaupun lebih banyak kajian diperlukan, apa yang kita tahu adalah penyakit gusi meningkatkan gula dalam darah. Oleh itu pesakit diabetes menyebabkan mereka berisiko tinggi berdepan komplikasi.

Jika anda merupakan pesakit diabetes atau mempunyai risiko menghidap penyakit diabetes mahupun periodontal, berjumpalah dengan doktor gigi untuk membuat pemeriksaan.

Penyakit pernafasan

Jangkitan mulut seperti penyakit gusi ada kaitannya dengan risiko jangkitan pernafasan yang meningkat.

Hasil analisis penyelidikan mendedahkan penyakit periodontal mungkin memberikan ancaman yang jauh lebih serius terhadap kesihatan seseorang berbanding yang kita sedari sebelum ini.

Penyakit jantung

Terdapat beberapa teori yang mengaitkan penyakit gusi dengan masalah jantung.

Salah satunya mengatakan bahawa bakteria oral boleh mempengaruhi jantung apabila ia memasuki saluran darah, melekat pada plak berlemak di dalam pembuluh darah jantung lalu mengakibatkan pembentukan darah beku.

Individu yang mengalami penyakit periodontal adalah dua kali lebih cenderung menderita penyakit arteri koronari yang boleh menyebabkan serangan jantung.

Kelahiran bayi pramatang

Wanita hamil dengan masalah periodontal adalah tujuh kali lebih berkemungkinan melahirkan bayi sebelum tiba masanya. Bayi juga adalah terlalu kecil.

Penyakit periodontal adalah sejenis jangkitan dan semua jangkitan semasa mengandung perlu diwaspadai kerana ia boleh merisikokan kesihatan bayi.

Cara mengatasi masalah gusi berdarah

 1. Makan banyak buah yang mengandungi vitamin C. Vitamin C tidak dapat dihasilkan oleh badan,hanya diperolehi melalui makanan, namun begitu badan kita tidak dapat menyimpan vitamin c, kerana sifatnya yang larut air, vitamin c akan disinggkirkan melalui urine. Pengambilan Vitamin c setiap hari adalah amat penting.
 2. Pengambil makanan yang mengandung banyak kalsium. Kalsium dapat membantu dalam memperbaiki kerusakan gigi yang berkelanjutan karana cedera gusi.
 3. Kurangkan pengambilan gula. Lebihan gula dalam makanan ringan, soda manis atau makanan olahan dapat menyebabkan kerosakan gigi dan menggalakkan pendarahan.
 4. Hindari penggunaan tembakau dan merokok yang dapat memperburuk gusi berdarah
 5. Berus gigi anda selama dua minit, sekali pada waktu pagi dan sekali lagi sebelum tidur pada waktu malam, dengan menggunakan ubat gigi berfluorida.
 6. Bersihkan celah-celah gigi anda sekurang-kurangnya tiga kali seminggu untuk mengeluarkan plak dan sisa makanan. Anda boleh gunakan flos atau berus mini (interdental brushes).
 7. Jumpa doktor gigi dengan kerap.
 8. Jika Anda telah didiagnosa kekurangan vitamin, maka segeralah cukupi kekurangan vitamin anda.

2 Vitamin Yang Diperlukan Untuk Menagtasi masalah ini

Saya mencadangkan agar mengambil 2 supplemen ini untuk mengatasi masalah kekurangan vitamin dan mineral yang telah dibincangkan sebelum ini. Terutamanya wanita hamil, bayi dalam kandungan menyerap byk kalsium dari tubuh badan ibu. Jadi ibu kena gandakan usaha untuk menanbung calcium yang diambil.

Supplemen ini dapat membantu kita memenuhi lompong-lompong kekurangan Vitamin D, Potassium mahu pun Magnesium dalam tubuh seterusnya meningkatkan kualiti masa tidur kita.

1. Ostematrix bukan sekadar kalsium Biasa

Petua Gigi kuat

Ostematrix – 120biji

Ostematrix ShakleeOsteMatrix membekalkan nutrien-nutrien harian termasuk kalsium yang dapat membantu dalam pembentukan dan penjagaan tulang dan gigi.

Ia juga mengandungi magnesium, vitamin D dan mineral zink, tembaga dan manganese untuk membantu dalam memelihara kesihatan yang baik. Kaplet yang bersaiz kecil dan disalut licin ini juga mudah ditelan.

 

2. Sustained Release Vita C

vita-c-plus

Sustained Release Vitamin C

Vitamin C juga tidak dapat dihasilkan oleh tubuh badan manusia, bahkan tidak boleh menyimpan vitamin c dalam badan. Vitamin C akan disingkirkan dari tubuh melalui urine. Vitamin C membantu dalam pembentukkan kolagen dengan melindungi gigi kerana kolagen adalah sebatian asas otot, tisu, gigi, rangka dan tulang rawan.

Jadi tunggu apa lagi hanya satu klik anda dapat membendung masalah gusi sering berdarah dari terus parah.

 ATAU

HARGA ISTIMEWA JIMAT 15 – 20% DAN MENDAPAT
KEISTIMEWAAN KEAHLIAN SEUMUR HIDUP. DAFTAR AHLI UNTUK MAKAN SENDIRI
PENJIMATAN INI MEMBERI LEBIH NILAI KEPADA WANG ANDA!
daftar-sekarang1
untuk info lanjut dan konsultasi PERCUMA hubungi saya:
Jangan ragu-ragu untuk bertanya, saya sedia membantu.
Call/Sms/Whatsapp: 017-4009734
FanPage Facebook: D’vita Beauty
khidmat nasihat percuma untuk pelanggan saya sahaja.
Pengedar Shaklee No.1 Pulau Pinang
penghantaran sekitar Pulau Pinang: Balik Pulau, Bayan Lepas dan Kepala Batas.
pos keseluruh Malaysia

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge