UPT Samar Sangat Mengandung Atau Tidak

Pernah mengalaminya semasa kali pertama kehamilan, excited dan teruja nak buat Urine Pregnant Test (UPT) apabila setelah Dua bulan berkahwin, padahal baru lewat period sehari dari date period, dah gatal tangan sangat nak buat test. Bangun pagi-pagi subuh buat test, malangnya keputusan ragu-ragu sebab terlampau samar garisan T. Runsing sorang-sorang UPT Samar Sangat Mengandung Atau Tidak. Ada banyak cerita kawan-kawan yang UPT samar belum tentu hamil. Dengan senyum kelat pasrah bukan rezeki lagi gamaknya. Tanda – tanda awal kehamilan pun tidak ada.

upt samar-samar

UPT samar – samar

seterusnya tunggu period datang sajalah, namun setelah dua minggu period tidak kunjung tiba juga. Terus dapatkan pengesahan dari doktor. rupanya ada rezeki. Itu cerita anak sulong, anak kedua pun sama juga buat test setelah lewat sehari, keputusan hampir sama, UPT kabur/samar. Dari pengalaman lalu konfiden cakap hamil.

Cara Pemilihan alat ujian Kehamilan (UPT)

Setiap UPT mempunyai tahap ketepatan masing-masing, rata-rata 98% hingga 99.9%. Akan tetapi sensitivity ini merujuk pada nilai paling kecil yang dapat di kesan oleh alat tersebut. UPT terdapat di pasaran sekarang adalah 10, 25 dan 50 mIu/ml.

Contoh UPT yang mempunyai sensitivity 99.8% pada 10mIu/ml dapat mengesan kehadiran hormon hCG serendah 10 unit dalam 1 ml urin dengan ketepatan 99.8%, berbanding dgn tes 50mIu/ml yang hanya dapat mengesan hormon tersebut setelah hormon tersebut berada diatas 50 unit dalam 1 ml urin.

Dengan kata lain, UPT 10mIu/ml dapat mengesan hormon hCG dalam urin lebih cepat (minggu kedua kehamilan) berbanding UPT 50mIu/ml yang hanya dapat mengesan hormon tersebut setelah 4 minggu kehamilan (kerana setelah 4-5 minggu barulah hormon hCG berada diatas 50 unit)

Selalunya UPT yang nilainya kecil adalah lebih mahal harganya, Namun begitu tidaklah dijamin memberi keputusan yang tepat, dimana dapat mengesan hCG pada kadar yang rendah. Bagi wanita yang mengambil pil hormone kesuburan akan terdapat sedikit hCG dalam urine, jadi jika menggunakan UPT yang nilainya terlalu rendah akan memberi keputusan keliru. Garis akan muncul samar-samar.

Oleh itu,UPT yang terbaik adalah yang tidak terlalu sensitif, 25mIu/ml adalah bacaan normal. Walaubagaimanapun, terserah kepada anda juga untuk memilih yang mana satu.

Waktu sesuai melakukan UPT

1. Seeloknya setelah dua minggu dari tarikh sebenar haid patut datang. Jika ujian awal dikuatiri Hormon HcG belum banyak dihasilkan, maka line samar-samar yang muncul di UPT.

2. Lakukan Ujian kehamilan pada air kencing yang pertama diwaktu pagi. Kandungan HcG dalam urine ketika ini lebih banyak dan alatujian dapat mengesan dengan lebih tepat.

3. Jika tidak berkempatan atau terlupa untuk melakukan ujian pada awal pagi, boleh juga dilakukan bila-bila masa dengan syarat tidak membuang air kecil dalam masa 4jam dan tidak minum air terlalu banyak. Ini kerana dapat mengumpul hormon hCG dalam urine dengan lebih mudah dikesan.

Tahniah jika disahkan Hamil. Hebat Puan Ainul Kekal Cergas ketika hamil, Berjaya mendaki tangga Candi Borobudur. Berkongsi Rahsia itu didalam video ini.

Mahu Jadi Seperti Puan ainul? Kekal Cergas walaupun sudah sarat? Vitamin shaklee membantu

set kehamilan

Dapatkan vitamin untuk kekal cergas dan bayi yang sihat

  • Energizing Soy Protein (ESP) 

merupakan sumber protein penting untuk membina dan memperbaharui sel-sel tisu ,hormon dan enzim di dalam tubuh. Sangat diperlukan oleh wanita yang hamil dan menyusukan anak.penting untuk pembentukan kuku,rambut dan kulit. ESP juga memberikan ibu tenaga dimana bagi mereka yang mengalami morning sickness yang agak teruk. ESP memelihara dan mengelakkan janin menjadi cacat. Selain itu,protein ini juga membantu membekalkan asid amino yang bertindak membentuk otot dan organ bayi. Keperluan protein sewaktu mengandung perlulah mencukupi bagi membantu pertumbuhan plasenta,uterus,penghasilan susu dan untuk membantu aliran darah ibu yang bertambah Keperluan protein ini semakin penting ketika kehamilan memasuki trimester ke-3.

  • Vitalea (Multivitamin)

mengandungi 12 vitamin dan 7 galian dan lengkap dengan iron formula. Iron formula sangat penting bagi ibu yang mengadung dan menyusukan anaknya. Kekurangan iron boleh membuatkan si ibu lemah,mudah nak pitam atau pengsan,Hb rendah dan sentiasa kelihatan pucat lesu.

  • B Complex 

Lengkap dengan 8B iaitu keperluan tubuh yang sempurna ke atas vitamin B. Vitamin B complex Shaklee mengandungi Folic acid,Biotin yang sangat penting untuk pembentukan darah dan kestabilan hormon .Vitamin B dikatakan sangat penting untuk pembentukan tulang tengkorak anak di dalam kandungan.

  • Sustaine Realese Vita-C  

Sebiji vita C yang di formulasikan sustained realese bersamaan 7 setengah biji oren dan mengandungi keperluan vitamin C minima tubuh kita iaitu 500mg. Tidak mempunyai pewarna malah pengawet tambahan. Vita c adalah sustained realese dan akan digunakan secara beransur-ansur mengikut keperluan badan kita. Membebaskan 100mg setiap 1jam.

  • Omega Guard (omega -3)

Penting dalam membantu pembentukan otak bayi dari peringkat awal pembentukan. Mengandungi DHA yang sangat penting untuk otak. Sangat membantu ibu mengawal berat badan ketika mengandung. Jadi berat tidak naik mendadak.

  • Ostematrik (kalsium)

Kalsium sangat penting untuk pembinaan sel dan pembentukan tulang bayi. Tidak mengandungi lemak berbanding ibu yang hanya bergantung dengan produk tenusu. Kalsium penting untuk darah membeku dengan sempurna. Membaiki ransangan urat saraf, mengelakkan kekejangan otot, sakit pinggng, lenguh-lenguh dan kebas kaki/tangan terutama bagi ibu mengandung serta kalsium juga penting untuk menstabilkan denyutan jantung dan tekanan darah tinggi.

Hamil satu anugerah dan ingin bayi yang sihat dan bijak bermula dari dalam kandungan. Melabur untuk zuriat tidak merugikan bahkan memberi kepuasan jika nada sendiri rasakan.

hubungi saya untuk consultasi PERCUMA dan dapatkan vitamin mengikut budget poket!

 ATAU

HARGA ISTIMEWA JIMAT 15 – 20% DAN MENDAPAT
KEISTIMEWAAN KEAHLIAN SEUMUR HIDUP. DAFTAR AHLI UNTUK MAKAN SENDIRI
PENJIMATAN INI MEMBERI LEBIH NILAI KEPADA WANG ANDA!
daftar-sekarang1
untuk info lanjut dan konsultasi PERCUMA hubungi saya:
Jangan ragu-ragu untuk bertanya, saya sedia membantu.
Call/Sms/Whatsapp: 017-4009734
FanPage Facebook: D’vita Beauty

khidmat nasihat percuma untuk pelanggan saya sahaja.

Dapatkan Vitamin COD dari saya
Pulau Pinang – Penaga – kepala Batas – Permatang pauh – Bukit Mertajam – Butterworth – Seberang Jaya
pos keseluruh Malaysia

10 comments for “UPT Samar Sangat Mengandung Atau Tidak

  1. wan
    March 15, 2015 at 11:16 AM

    Uhhhh…upt sgt2 bermakna…semuanya ada hikmah +ve atau -ve
    wan recently posted…Cara Mengatasi Rambut Gugur Agar Tidak BotakMy Profile

  2. March 16, 2015 at 12:10 PM

    Saya pernah jadi..tapi bukan samar..langsung xde line..tapi confirm pregnen bila pergi check di klinik 🙂
    zara recently posted…Cara Menghilangkan Jerawat Dan Parut Jerawat Dengan Cepat Agar BerseriMy Profile

  3. March 19, 2015 at 10:44 PM

    mmg ramai ibu2 yg keliru kalau upt samar2 ni
    alhamdulillah kedua2 kelahiran jelas ketara nampaknya…hihihihihh
    NURUL AZIYANA recently posted…8 Tanda Badan Perlukan DetoksMy Profile

  4. March 19, 2015 at 11:23 PM

    Zarith tak pernah pakai upt ni sendiri, mesti pergi klinik masa preggykan zuyyin dan zayra. sebab takut tak tepat hehe
    Ibu Zarith recently posted…Tips Mudah Mendapat Anak Perempuan Atau Lelaki.My Profile

  5. Nurul atikah
    April 7, 2017 at 9:02 PM

    Saya pown upt samar mcm awak..hope ada rezeki mcm awak..but..period tak delay lg..

    • Fuzy Idris
      January 23, 2018 at 9:35 PM

      Aminn inshaAllah

  6. farah anum
    January 22, 2018 at 8:35 PM

    sehari sebelum jumpa doc dihospital,sebelum disahkan hamil sy chek upt langsung x de double line..keesokan jumpa doc o&g sy disahkan hamil 5 minggu..utk pregnancy anak pertama.ini untuk kali kedua..hanya samar2 sahaja garisan..confuse

    • Fuzy Idris
      January 23, 2018 at 9:36 PM

      Kadang-kadang UPT pn tak boleh percaya puan, ada kes UPT dah expired dan tidak boleh detect hormon HCG

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge