Tips Mengatasi Masalah Tapak Tangan Kasar Dan Mengelupas

Penjagaan tapak tangan juga harus dititik beratkan. Ini kerana tapak tangan adalah salah satu medium perantaraan aliran kasih sayang isteri kepada suami dan ibu kepada anak-anak. Tapak tangan yang kasar dan sering mengelupas akan memberi kesan terhadap belaian kasih sayang isteri dan ibu.

Ada sesetengah wanita hilang keyakinan apa bila mempunyi tapak tangan yang terlalu kasar, kerana perlu bersalaman dengan orang ramai. Dapatkan Tips Mengatasi Masalah Tapak Tangan Kasar Dan Mengelupas agar kembali gebu seperti bayi.

Tips Mengatasi Masalah Tapak Tangan Kasar Dan Mengelupas

Seronok belai tapak tangan bayi terasa gebu, lembab dan halus, tetapi bayi selesakah dibelai oleh tapak tangan yang kasar dan mengelupas? sudah semestinya kurang selesa.

Kenal Pasti Sebab Kulit Jadi Kasar dan Mengelupas

Jika tapak tangan kita sering mengelupas sudah tentu kita sendiri berasa kurang selesa. Mungkin ada beberapa faktor kulit tapak tangan menjadi begitu.

1# Eczema

Menyebabkan kulit sensitif yang menyebabkan kulit bertindak balas dengan keadaan sekeliling, sama ada terlalu kering atau panas.

2# Alahan Bahan Kimia

Rata-rata wanita mempunyai masalah ini. Kulit tapak tangan kita terlalu sensitif kepada bahan kimia dalam pencuci pinggan mangkuk, sabun basuh baju, peluntur, pencuci lantai dan sebagainya. Jadi Pilihlah Pencuci yang bebas bahan kimia.

3# Alahan pada makanan

Mungkin pengambilan makanan membuatkan kulit kita alahan. sesetengah individual memang tidak sesuai dengan kerja memotong ayam menyebakan kulit tangan menjadi gatal dan selepas itu kasar.

4# kekurangan Vitamin

Tubuh badan kita ni ada sensor semulajadi, jika tidak cukup nutrisi akan memberi tindak balas memaklumkan untuk kita cukupkan nutrisi supaya kembali normal. Kulit kasar disebabkan kekurangan vitamin B complex.

Rawatan Kulit Tangan kering, Kasar dan Mengelupas

Jika sudah mengenalpasti semua penyebab kenapa kulit menjadi kering kasar dan mengelupas bolehlah kita elakkan perkara itu, jika tak dapat nak elak kulit asyik berulang menjadi kasar perlu bertindak membuat rawatan kulit. Rawatan ini boleh dilakukan dirumah sahaja.

Sebelum Lebih lanjut, saksikan apa yang wanita ini lakukan untuk mengatasi kulit tangan yang elergi terhadap pencuci pinggan mangkuk

 

1# Gunakan Air Suam

Sekiranya kulit mengelupas, gunakan saja air panas/suam. Air panas/suam terbukti bermanfaat untuk melembutkan bahagian kulit yang mengelupas dan menjadi kering. Tetapi elakkan membuat terlalu kerap dikhuatiri akan mengeringkan kulit.

2# Gunakan losyen/Pelembab Secara Rutin

kulit tapak tangan yang mengelupas disebabkan karana kulit kering dan bersisik, apa yang boleh dilakukan ialah lakukan adalah menggunakan pelembab setiap selesai mencuci tangan.

losyen yang dicadangkan ialah herbalblend shaklee iaitu sejenis krim pelbagai guna bebas paraben dan bahan kimia yang bahaya.

Herbal blend1

 

3# Tukar Pencuci kepada bebas bahan kimia

Shaklee ada mengeluarkan satu set penjaagan rumah tanpa bahan kimia bahaya, bukan sahaja selamat seisi keluarga. Set penjagaan ini juga selamat pada alam sekitar. Boleh guna tanpa was-was tidak memberi kesan yang memudaratkan diri sendiri.

Get Clean home

Dalam set ini terdiri daripada

1. Fresh laundry – Sabun Basuh Baju

2. Basic H – pencuci serbaguna pada perkakasan dapur, toilet, cuci lantai, cuci tingkap dan sebagainya

3. Hand Dish Wash – pencuci pinggan mangkuk

4. Softner fabric

Blog kesuburan suami isteri
Boleh dapatkan secara online:

klik-disini

ATAU

11076060_10205879940454748_1548105164_n
daftar-sekarang1

Jangan ragu-ragu untuk bertanya, saya sedia membantu.

7 comments for “Tips Mengatasi Masalah Tapak Tangan Kasar Dan Mengelupas

  1. October 5, 2015 at 9:53 PM

    Waa menarik ni sis , memang sakit kalau mengelupas dan pedih pulak tu..
    Aizah recently posted…Cara Atasi Tapak Tangan Mengelupas Dan Pedih Dengan MudahMy Profile

    • Fuzy Idris
      October 5, 2015 at 10:59 PM

      ye la kalau mengelupas habis kerja rumah tak boleh buat….. kena rawat sebelum parah

  2. October 5, 2015 at 10:03 PM

    tips yang manarik..saya memang pengguna tegar set pencuci rumah serbaguna Shaklee, mmg sangat puas hati sebab jimat & bersih bila mencuci..

    • Fuzy Idris
      October 5, 2015 at 11:00 PM

      testimonial terbaikkkk ni…. jatuh cinta kalau dah jadi pengguna ni

    • Fuzy Idris
      October 5, 2015 at 11:04 PM

      terima kasih kongsi pengalaman maz jamal

  3. October 6, 2015 at 1:06 PM

    O rupanya boleh rendam tangan dengan air suam ya…tapi kalau air panas tak melecur ke…hehe…

    saya suka guna pencuci dish wash…harum bau lemonnya.
    kuku pun tak mudah rosak…:)

    jom la pembaca di luar sana…guna kan pencuci yang bebas kimia
    Farah recently posted…5 Penyebab Hidung Berdarah Pada Anak Yang Menyebabkan Ibu PanikMy Profile

  4. ayu
    October 7, 2015 at 6:51 AM

    wah, menarik tips ni..terima kasih atas perkongsian..
    ayu recently posted…10 SEBAB YANG MENYEBABKAN SAYA DAN AWAK PERLU MEMILIH SHAKLEE. KENAPA SHAKLEE?My Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge