Teknik Meneran Dengan Betul Supaya Mudah Melahirkan Anak

Nervous!! hari makin dekat dengat tarikh jangka kelahiran bayi. Pertama kali atau kali yang ke berapa pun mesti ada rasa gementar hendak melahirkan bayi. Suami isteri Wajib tahu teknik meneran dengan betul supaya mudah melahirkan anak. Suami juga main peranan penting. Jika sekadar menemani tetpi tidak membantu isteri apa gunanyakan?

Saya menulis berdasarkan pengalaman saya sendiri. Dimana saat menunggu kelahiran seorang anak itu bukanlah sesuatu yang mudah, kerana  tanda-tanda nak bersalin juga berbeza setiap anak.

Ramai ibu-ibu yang tidak bersedia dengan ilmu dan apabila tiba waktunya tersalah konsep, ada yang tidak pandai meneran. Ketahui 5 perkara yang kita mesti “jangan” dan “mesti” lalukan ketika meneran.

pushing baby

ketahui cara meneran supaya mudah melahirkan anak

Bagaimana meneran dengan betul?

1. Jangan panik!

Pertama sekali kita perlu pandai mengawal keadaan, iaitu bertenang bila sakit kontraksi berlaku. Cara mudah untuk mengawal rasa sakit kontraksi ialah tarik nafas dalam-dalam melalui hidung dan hembus perlahan lahan melalui mulut. ulang setiap kali kontraksi. Jika kontraksi makin kerap tarik nafas laju-laju dan hembus (sedut melalui mulut dan lepas melalui mulut juga!)

2. Jangan menangis!

Menangis ketika proses meneran adalah perkara sia-sia, di mana akan membuatkan emosi kita makin terganggu dan menambah kesulitan kepada bayi apabila ibu berada dalam keadaan stress. Tabahlah wahai wanita, sesungguhnya kita dilahirkan ke muka bumi ini sebagai wanita yang kuat. sesungguhnya kesakitan yang kita hadapi adalah bersesuaian dengan tahap ketahanan diri kita.

3. Jangan Menjerit

Ramai yang menjerit ketika meneran, kononnya untuk mendapat kekuatan ketika meneran. Sebenarnya salah sama sekali, dimana apabila menjerit kita telah menggunakan tenaga yang sepatutnya digunakan untuk meneran. Proses meneran dengan betul adalah tanpa bersuara.

4. Jangan angkat Bontot

Kesakitan yang dialami ketika kontraksi bersalin membuatkan kita hilang kawalan dan tanpa sedar dalam proses meneran kita mengangkat bontot. Perkara ini akan membuatkan berlaku koyakan besar pada kawasan perinium.

5. Jangan pejam mata

kita menggunakan tenaga yang banyak dan sekuatnya untuk meneran mengeluarkan seorang bayi. Jadi jika kita pejam mata dikhuatiri akan menyebabkan pembuluh mata akan pecah.

Cara Meneran Dengan Betul

1. Angkat kepala dan dagu cecah dada.

2. Mata pandang perut, mesti buka mata ya.

3. Kedua-dua belah Tangan pegang kaki (bahagian kaki yang berhampiran buku lali)

4. Teran tanpa suara dan mulut tertutup.

5. Tarik nafas sedalam yang boleh dan teran macam nak buang air besar yang sembelit teruk, jangan hembus nafas, teran sekuat yang terdaya selama yang boleh. Curi nafas kita nafas sudah habis jangan hembus semua ya.

6. Baca bismilah, selawat dan Doa (LA ILAHA ILLA ANTA. SUBHANAKA, INNI KUNTU MINAZZHALIMIN) bagi yang beragama islam. Saya percaya bagi yang Non-muslim ada doa tersendiri.

7. Tips tambahan:

kongsi la tips ni dengan suami supaya dapat mengingatkan kita. Mungkin masa tu kita akan terlupa dan lost control menahan sakit. Bila suami dah tahu senang la dia memberi panduan kan (Alangkah indah bila suami dapat meneman dan melihat sendiri bagaimana isteri bertarung nyawa untuk melahirkan seorang zuriatnya)

push

Share Dengan Suami, Sokongan Suami Saat ini adalah amat penting!

Pengorbanan seorang isteri untuk melahirkan seorang anak adalah sangat besar, namum bukan sahaja terhenti disini sahaja, bermula la episod ibu berpantang dan memperjuangkan menyusuan susu ibu secara exclusive.

Penjagaan kesihatan selepas bersalin adalah sangat PENTING! di mana proses penyembuhan yang mengambil masa dan penjagaan yang betul. Tips Luka Bersalin Cepat sembuh

Ramai Ibu serik untuk melahirkan anak lagi kerana trauma sakit ketika melahirkan anak. Tetapi Ibu muda ini Serik beranak Sebab siksa Berpantang. Apa yang buat dia berubah hati? 

Artikel Menarik Wajib Baca:

Untuk info lanjut dan konsultasi PERCUMA hubungi saya, Jangan Malu ye, Saya sedia membantu, nak sangat bantu semua.
 Call/Sms/Whatsapp: 017-4009734

Tentu anda mahukan set bersalin yang betul-betul jimat dan berbaloi supaya tidak membazir dan selamat untuk ibu dan anak,Jadi tunggu apa lagi. Hanya perlukan satu tindakkan. Cepat klik dan order pilih ikut budget!

klik-disini

ATAU

11076060_10205879940454748_1548105164_n
daftar-sekarang1

Jangan ragu-ragu untuk bertanya, saya sedia membantu.

7 comments for “Teknik Meneran Dengan Betul Supaya Mudah Melahirkan Anak

  1. December 23, 2014 at 12:11 PM

    Ank sulong sy 10 minit meneran, alhamdulillah bby keluar 2.08kg…ank kedua lama sikit, jam depan mata pun x blh tgk sbb yg kedua ni rasa susah sikit nk keluar, 2.68kg…hihi
    maz jamal recently posted…7 Sebab Suami Perlu Menemani Isteri Semasa BersalinMy Profile

    • March 14, 2015 at 7:31 PM

      Comel anak puan…anak sulong saya tak tahu teknik yg betul lebih 30min xmuncul lg…smpi ada staff nurse yg tolong tolak baby.keluar…3.34kg

      Alhamdulillah anak kedua lebih mudah,lega sangat masuk Labor room xsmpi 10minit dah branak.. 3.3kg..lain anak lain pengalaman kn..
      fuzy idris recently posted…Petua Untuk Hamil Anak LelakiMy Profile

  2. shida ibrahim
    June 5, 2015 at 10:54 AM

    Alhamdulillah….bersalin anaknsulong secara normal…pukul 10 malam tolak ke labour room…pukul 1lebih bersalin..walaupun tiada pengalaman tetapi, suami , doctor serta nurse2 yang ada pada masa itu sangat membantu dan memberi sokongan semasa proses untuk meneran dan alhamdulillah….tak sampai 15 minit …segalanya dipermudahkan….terima kasih untuk suami, doctor dan nurse2….

    • July 12, 2015 at 4:01 PM

      alhamdulillah….pengalaman sgt bermakna…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge