Rawatan Bell Palsy Agar Cepat Sembuh

Bell Palsy penyakit yang sudah lama wujud, saya fikirkan hanya penyakit orang tua dan orang kaya, kerana saya fikirkan bell palsy ini tergolong dalam “stroke”. Terpengaruh cerita melayu agaknya orang kaya sering terkena serangan jantung lalu muka herot sebelah.

Rupanya Bell palsy bukan tergolong dalam strok, namun begitu bell palsy menyerang tidak kira masa, usia dan jantina.

Rawatan Bell Palsy Agar Cepat Sembuh

Rawatan Bell Palsy Agar Cepat Sembuh

Bell palsy juga menyerang kanak-kanak, sungguh tidak sangka apabila penyakit ini dalam diam menyerang. Bayangkan terjaga dari tidur wajah didapati “jatuh” sebelah atau herot dari biasa.

Apa Itu Bell Palsy?

Menurut, Dr. Loganathan, Bell’s palsy adalah satu penyakit kelumpuhan muka idiopatik (tidak diketahui punca) akibat disfungsi saraf tengkorak VII (saraf muka) yang mengakibatkan ketidakupayaan mengawal otot muka pada bahagian yang terjejas.

“Terdapat beberapa keadaan yang boleh menyebabkan kelumpuhan muka contohnya ketumbuhan otak, strok dan penyakit Lyme. Namun jika tiada sebab dan berlaku kelumpuhan, maka ia dipanggil Bell’s palsy,” katanya.

Menceritakan lebih lanjut katanya, pesakit yang mengalami strok biasanya mengakibatkan bukan sahaja kelumpuhan pada wajah malah tangan dan beberapa anggota badan yang lain turut terjejas. Berbeza dengan Bell’s palsy di mana pesakitnya hanya mengalami lumpuh muka yang bukan berpunca daripada tekanan darah tinggi, diabetes atau sebagainya.

Menurut beliau, nama Bell’s palsy diberi sempena pakar anatomi Scotland Charles Bell yang pertama kali menggambarkan keadaan tersebut sebagai penyakit mononeuropati akut (penyakit yang melibatkan satu saraf).

Biasanya, ia berlaku secara tiba-tiba secara separa namun dalam kes tertentu (peratusan rendah) ia boleh melibatkan kelumpuhan kedua-dua belah muka. [sumber]

Simptom Bell Palsy

Simptom awal adalah seperti migrain. Rasa sakit kepala yang teramat sangat dan tekanan yang kuat pada belakang leher. Kebanyakkan sering mengambil mudah dengan mengambil painkiller atau penadol untuk meredakan kesakitan.

Jika sakit kepala berterusan dan dapat rasakan susulan simptom-simptom seperti di bawah kemungkinan besar ianya tanda Bell Palsy:

  • lidah terasa kebas
  • muka kebas, dan senget
  • mulut tidak boleh ditutup dengan sempurna sehingga mengganggu percakapan, aktiviti
  • makan dan minum, berkumur dan apa jua yang berkaitan mulut
  • mata tidak boleh ditutup atau dibuka dengan sempurna seperti kebiasaan

Jika simptom ini berterusan segera berjumpa doktor untuk kepastian sebelum terus kronik. Lazimnya Doktor akan memberi ubat seperti steroid, antibiotik, antivirus, ubat mata dan sebagainya. Dalam hal ini, ramai yang sudah menyedari tentang bahaya steroid kepada tubuh badan jika diambil berterusan.

pelakon bell palsy

Sylvester ‘Rocky’ Stallone Penghidap Bell Palsy

Kenal pelakon hollywood Sylvester ‘Rocky’ Stallone? mustahil tak kenal, pelakon aksi popular suatu ketika dahulu dengan cerita “RAMBO”. Beliau merupakan salah seorang penghidap bell palsy sejak lahir.

Rawatan Alternatif Untuk Bell palsy Dengan Vivix Shaklee

Vivix shaklee kini menjadi pilihan untuk membantu menyembuhkan penyakit kronik seperti buah pinggang bocor, kencing manis, darah tinggi, gout,kanser dan sebagainya. Jadi vivix juga membantu dalam memulihkan penyakit Bell palsy.

Vivix adalah Vitamin yang sangat tinggi Anti Oksidan. Kandungan ramuan semulajadi Vivix Shaklee seperti Anggur Muscadine, Purple Carrot, European Eldeberry, Polygonum Cusspidatum menjadikannya istimewa yang banyak membantu masalah-masalah kronik yang dihadapi oleh orang ramai.

Vivix Shaklee adalah suplemen yang mampu membaikpulih dari sel DNA manusia. Ia juga membantu menyingkir sel mati dan membantu memperbaharui sel-sel badan. Insha Allah membantu menyelesaikan masalah otot Saraf Bell’s Palsy dengan izinnya.

Testimonial Bell Palsy Pulih Dengan Shaklee

Ikuti pengalaman seorang Wanita yang diserang Bell Palsy secara tiba-tiba, Jika berlaku keatas kita sudah tentu kita akan panik. Bangun pagi wajah herot sebelah. Wanita ini masih menyusukan anak, tidak digalakkan mengambil steroid. Alhamdulillah sudah kenal dengan Shaklee.

“2 OKTOBER 2015

Saya bangun pagi, sebelah muka dah jatuh.
Tak boleh senyum, mata tak dapat tutup, air mata mengalir macam menangis.
Sakit, rasa tegang je.

Doktor sahkan saya diserang Bell’s Palsy. Bukan stroke. Tapi kelemahan sebelah otot muka.Saya diberi steroid.

Punca UNKNOWN.

Tapi maybe sebab saya menyusukan dan baru lepas bersalin, saya tidak mengambil sebarang steroid lagi selepas tu.

Amalkan Supplement Shaklee:

Vivix
Omega Guard
B Complex
Vitamin E

Saya juga menjalani fisioterapi.

Alhamdullilah selepas 90 hari, saya diberi kesempatan SENYUM kembali.”

Puan Faiza Suhada

Artikel Menarik:

Bagaimana nak dapatkan Suplemen Shaklee?

Ikhtiar tingkatkan kesihatan kembali segera pulih dengan vivix shaklee semoga membantu Tubuh badan sihat dari dalam. Cara nak dapatkan mudah sahaja. Hanya selangkah lagi untuk mendapatkan Vivix shaklee, apa tunggu lagi, cepat-cepat hubungi saya pengedar sah shaklee. Nak Special offer dengan pembelian VIVIX boleh hubungi saya.

Jangan ragu-ragu untuk bertanya, saya sedia membantu.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge