Penting Penjagaan Berpantang Selepas Keguguran Suami Wajib Tahu

Perkara yang kita tidak inginkan telah berlaku, kehamilan yang di nantikan telah mengalami Keguguran. Pertama sekali panjatkan kesyukuran kerana telah diberi peluang untuk hamil dan kita telah ketahui sekurang-kurangnya kita boleh hamil. Namun kita harus tahu Penting Penjagaan Berpantang Selepas Keguguran, Suami juga Wajib Tahu.

keguguran

Orang tua dulu selalu berpesan, kalau berpantang akibat keguguran kena lebih ketat dari berpantang bersalin. Keguguran tanpa penjagaan yang rapi menyumbang kepada masalah angin merian atau rengat yang berpunca dari keracunan darah. Apabila bahagian rahim tidak di bersihkan dengan rapi, toksin akan meresapi keseluruh badan. Akibat daripada ini ibu yang keguguran akan mengalami demam panas sehingga kancing gigi.

Pantang Larang Bersama Selepas keguguran

Wanita yang mengalami keguguran perlu menjalani tempoh berpantang mengikut umur kandungan yang gugur. Suami kena ambil tahu, jangan main terkam sahaja. Bagi masa untuk pemulihan rahim bahagian dalaman.

kandungan 2 Minggu hingga 12 minggu

Jika berlakunya keguguran selepas dua minggu hingga tiga bulan kehamilan, ibu pantang berjimak selama 30 hari. Ini adalah kerana angin gugur telah sedia ada untuk menyerang atas kesilapan pantang larang.

kandungan 4 bulan hingga 5 bulan

Jikalau keguguran berlaku pada usia kehamilan 4-5 bulan, ibu harus pantang berjimak selama 40 hari.

kandungan lebih dari 6 bulan

Jikalau keguguran berlaku lebih daripada bulan keenam, ibu pantang berjimak selama 44 hari.

Pantang larang Pemakanan Keguguran

Untuk keguguran, perlu juga menjalani seperti wanita melahirkan anak. Pantang makan makanan yang berangin, sejuk dan elak pengambilan minumam keras dan ais. Pemulihkan dari dalaman adalah sangat penting. Berpantang makan untuk keguguran paling kurang selama 2 minggu lebih afdal kalau 44 hari.

makanan-dalam-pantang

Jika ingin senaraikan makanan yang perlu elak ketika berpantang adalah terlalu banyak. Jadi lebih baik senaraikan makanan yang boleh diambil ketika berpantang. Rutin selama lebih kurang sebulan ulang-ulang je menu. Makanan dalam pantang pun sedap dan mudah untuk suami masak!

Resepi Berpantang

Nampak Sedapkan? Klik Gambar Untuk Resepi Berpantang yang menarik

Bila masa sesuai Hamil Setelah keguguran

Nasihat saya berbincanglah dengan doktor, minta pandangan dan nasihat. Selalunya Setelah selesai berpantang selama lebih kurang 2 minggu atau sehingga 44 hari, sudah boleh untuk melakukan hubungan intim. Tetapi untuk merancang kehamilan semula perlu ambil masa, beri ruang dan masa untuk rahim berehat dan betul-betul bersedia untuk hamil semula.

Masa yang sesuai adalah lebih kurang tiga kali kitaran haid berlaku. Masa ini juga boleh monitor kitaran haid sama ada kembali normal atau sudah celaru. Kitaran haid yang teratur adalah sangat penting untuk mengetahui waktu subur wanita. Jika hamil dalam masa jarak tidak sampai 3 kali haid jangan risau, ibu perlu amalkan vitamin dan teruskan kesihatan optimum menguatkan rahim.

Pulihkan Kesuburan selepas Keguguran

Kitaran haid mungkin sedikit terganggu setelah keguguran, pengambilan vitamin untuk pemulihan adalah sangat penting. Rahim memerlukan rawatan dari segi pengambilan nutrisi yang lengkap. Semoga dapat hamil semula dan kandungan sihat!

Set Berpantang keguguran shaklee

Set berpantang ini untuk kegunaan antara 2 – 4 bulan

  1. Gla Complex – mengatur atau memulihkan hormone setelah keguguran. Membantu dalam kesuburan wanita. Membetulakan kitaran haid.
  2. Vitalea – multivitamin yang melengkapkan nutrisi ibu ketika berpantang (banyak makanan yang perlu dielak supaya luka atau bahagian dalam cepat sembuh).
  3. Zinc komplex – Sembuhkan luka dengan cepat
  4. Vita c – membantu penyerapan vitamin lain dengan baik, dan sembuh luka cepat di mana vita c membantu pembentukkan kolagen.
  5. B complex – menukar makanan kepada tenaga, vitamin ini bagus untuk mengelakkan ibu dalam keadaan stress

Dalam Set berpantang Keguguran ini akan kembalikan kesuburan untuk wanita. Vitalea dan B complex terdapat asid folik yang diperlukan oleh wanita dalam persediaan untuk hamil elak bayi mengalami kecacatan saraf.

Jadi kenapa tunggu lagi, selain untuk kesihatan selepas berpantang vitamin ini juga untuk kesuburan. Boleh hubungi saya untuk mengetahui tawaran yang ada sepanjang bulan!

Blog kesuburan suami isteri

Article Menarik Untuk Dibaca!

Untuk info lanjut dan konsultasi PERCUMA hubungi saya, Jangan Malu ye, Saya sedia membantu, nak sangat bantu semua.
NAK FREE VITALEA (RM88.75)*
ID Shaklee: 1028182
017-4009734
 *sementara tawaran masih ada sahaja
11076060_10205879940454748_1548105164_n
daftar-sekarang1

Jangan ragu-ragu untuk bertanya, saya sedia membantu.

 

1 comment for “Penting Penjagaan Berpantang Selepas Keguguran Suami Wajib Tahu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge