Pemakanan Ibu Mengandung Untuk Anak Sihat Dan Bijak

Apakah Pemakanan Ibu Mengandung Untuk Anak Sihat Dan Bijak? Sudah tentu Apa yang ibu makan sudah tentu bayi dalam kandungan turut berkongsi. Ibu mestilah terlebih dahulu bijak memilih makanan yang betul untuk membantu pembentukkan otak dan organ serta tubuh badan bayi yang sihat.

pemakanan ibu mengandung untuk anak bijak

Salah satu elemen yang mempengaruhi anak sihat dan bijak adalah bermula dari sebelum kandungan lagi. Dimana jika merancang untuk mengandung titik beratkanlah dari segi permakanan dan rutin harian. Sejurus itu sudah tentu amalan ketika sudah mengandung adalah sangat penting. Jadi harungilah empat puluh minggu tempoh kehamilan tanpa mensia-siakan, demi zuriat kita!

“Semua anak dilahirkan pintar tetapi yang memberi impak ialah cara kita merangsang mereka. Ibu bapa mesti mempunyai misi jelas iaitu menanam tekad memben
tuk masa depan anak.”

Demikian pandangan kaunselor terkenal, Fadzilah Khamsah. Oleh yang demikian, jadikanlah dunia awal bayi iaitu alam rahim sebagai institusi pertamanya mempelajari pelbagai perkara baharu.

Artikel sebelum ini : Amalan ibu mengandung [Tips Anak Bijak]

kali ini hanya fokus kepada cara permakanan ibu sebelum dan setelah mengandung untuk ikhtiar anak sihat dan bijak.

Amalan Pemakanan Sebelum Mengandung

Merancang Untuk Mengandung, jadi sudah pasti kita membuat persediaan awal seperti jalani rutin hidup yang lebih sihat. Elak makan makanan seperti berikut:

  1. Makanan segera – makanan yang diproses yang mengandungi bahan pengawet dan perisa tambahan yang sudah lazim kita ketahui memang sangat tidak baik.
  2. Elakkan kafien – minuman kafien menghalang penyerapan nutrisi baik kedalam tubuh badan.
  3. Jauhi merokok – sama ada anda merokok ayang dikelilingi oleh perokok, sila elakkan dari terdedah kepada asap rokok yang berbahaya. kerana terdapat kajian asap rokok atau perokok kebarangkalian mengakibatkan kandungan cacat.
  4. Makanan yang bersifat “tajam” – seperti air tebu, nenas muda, tapai dan sebagainya. Dikuathiri berlaku keguguran.

Sebolehnya amalkan asid folik tiga bulan sebelum mengandung. Boleh amalkan B complex yang mengandungi asid folik. Makan makanan yang kaya Asid folik untuk mengelakkan kecacatan kepada bayi. Asid folik juga boleh diamalkan suami isteri yang sedang berusaha untuk memiliki zuriat.

Artikel menarik10 Perkara Perlu Elak Jika Mahu Cepat Hamil

Amalan Pemakanan Setelah Mengandung

Lazimnya semua orang tahu, ibu mengandung perlukan makanan yang berkhasiat. Makanan Seimbang dengan nutrisi Lengkap adalah untuk kesihatan ibu dan bayi. Selain itu sangat penting dalam pembinaan otak bayi untuk melahirkan anak yang bijak.

Asid folik diteruskan sehingga usia kandungan 3 bulan. Kerana tiga bulan pertama proses pembentukan saraf dan organ bayi. Pastikan pemakanan seharian mengandungi karbohidrat, vitamin, mineral dan paling penting kaya dengan protein dan kalsium.

Protein dan kalsium merupakan asas pembentukan sel tisu tubuh badan serta tulang bayi.

Setelah usia kandungan mencecah empat bulan keatas pengambilan minyak ikan Omega adalah sangat penting. Ia adalah makanan yang baik untuk perkembangan otak bayi. Malah, kandungan EPA dan DHA yang ada di dalam minyak ikan amat diperlukan untuk perkembangan bayi yang sihat.

Selain itu ibu mengandung perlu mengawal emosi, sentiasa tenang agar anak yang bakal dilahirkan selalu riang dan tidak mudah meragam. Keadaan emosi yang tenang akan membantu perkembangan otak yang sihat dan pertumbuhan janin yang seimbang. Jadi, anda harus lebih banyak bersabar dan bersikap positif. B complex juga sangat membantu untuk mengelakan tekanan perasaan.

Bagaimana Vitamin Shaklee Membantu Untuk Anak sihat dan Bijak?

Secara ringkasnya vitamin shaklee lengkap untuk membantu pertumbuhan bayi dalam kandungan yang sihat.

  1. Protein tulen dari ESP (energizing Soy Protein) membentuk pembentukan sel-sel tisu serta otot bayi yang sihat.
  2. Kalsium dari ostematrix sangat mudah melengkapkan keperluan kalsium seharian, dengan mengamalkan 4 biji sehari cukup 1000mg yang diperlukan ibu dan bayi.
  3. Mineral dan zat besi dari vitalea memenuhi nutrisi yang kurang dari pada rutin makanan harian.
  4. Vitamin C shaklee iaitu Vita-c sustained release dapat membantu dalam membentuk sistem imun yang kuat.
  5. B complex mengandngi asid folik serta lengkap vitamin B yang diperlukan oleh tubuh, vitamin yang penting untuk elak kecatatan pada bayi.
  6. Minyak Ikan Omega Guard adalah komponen utama untuk pembentukan otak serta mata bayi. Amalkan omega guard yang kaya dengan kandungan EPA dan HPA sesuai diamalkan sejak kandungan 4 bulan.

set kehamilan

Dengan tawaran hebat, masih ada promosi dari shaklee less 5% dengan setiap pembelian YES PACK seperti dibawah:

YES-Set-Kehamilan shaklee

Jadi apa tunggu lagi, hanya selangkah lagi untuk memastikan ibu dan anak yang dikandung mendapat nutrisi lengkap.
Blog kesuburan suami isteri
Boleh dapatkan secara online:

klik-disini

ATAU

11076060_10205879940454748_1548105164_n
daftar-sekarang1

Jangan ragu-ragu untuk bertanya, saya sedia membantu.

Website: http://www.tipskesuburan.com/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge