Makanan Pembuka Selera Ketika Sahur Mudah dan Sedap!

Ketika sahur ni selera makan agak kurang, dulu masa bujang bangun sahur buat syarat ambil pahala sunat. Bangun minum air kosong je atau minumlah apa-apa je. Sekarang dah jadi ibu ni kena juga makan, tambahan ibu menyusu memang tak boleh nak skip sahur!

masak sahur

Jadi dah get ready dengan menu pembuka selera sahur, tapi mestilah mudah ringkas dan sedap! kena jimat masa nak sahur ni. Anak-anak kalau ibu tak ada sebelah automatik bangun juga.

1. Sambal Ikan Bilis Dan Tempe Goreng

11303695_883856605006872_1507997081_n

sambal ikan bilis ni masa study dulu memang buat bekal siap-siap. Tahan lama, jadi boleh buat untuk stock seminggu sahur! sesuai sangat kalau mak-mak yang nak cepat.

2. Ikan Perkasam

11119780_883857351673464_20684612_n

Ikan perkasam kalau goreng dengan bawang, ada cili padi dan perah limau sikit memang terangkat. Makan dengan nasi panas-panas mak mertua lalu belakang pun tak sedar.

3. Telur masin

11356247_883858091673390_769992973_n

Kalau sahur sekali sekala mak memang akan rebus telur masin. Jadi sampai sekarang bila sahur telur masin jadi menu pembuka selera.

4. Papadom

11292705_883861085006424_1848106623_n

Ingat makan kedai nasi kandar ja boleh ada papadom. Tapi memang pelik tau hari biasa jarang nak goreng papadom, tapi bila puasa siap-siap goreng simpan dalam bekas kedap udara. Bila sahur boleh tambah menu dengan papadom.

5. Daging Perkasam

11120963_10206606528418993_1998677342_n

Fenomena baru ni. Masa dulu-dulu tak pernah ada perkasam daging, sekarang tambah lagi satu menu. Sama juga goreng dengan bawang letak cili padi…. terliurrr baca time siang bulan puasa!

Semua gambar ikhsan dari google, yang sendiri punya belum bikin. Dah siap-siap list!

Makanan pembuka selera ni memang boleh buat makan nasi bertambah, tapi kena pastikan makanan yang kita ambil cukup nutrisi. Ye la kan seharian nak kerja, nak jaga anak. Macam ibu mengandung dan menyusu selain makan banyak kena la cukup nutrisi.

Jadi sejak jadi mak-mak ni memang makanan yang masuk perut semua kena ambil kira, dalam makanan pembuka selera tadi tak ada sayur pun lagi nak makan buah waktu sahur, memang tak la kan. kalau boleh mata pun tak nak buka luas-luas!

Senang cerita, nak pastikan makanan cukup lengkap nutrisi dan tak perlu fikir panjang minum je set 3 Gem mighty shaklee. Shake je senang mata dari tak boleh buka luas dah terbeliak!

set.bulan puasa

Seisi keluarga boleh minum untuk tenaga segera, dah tu kalau ada 3 benda + Vitalea (multivitamin) set sahur express ni.. kalau terbangun lewat tak payah fikir banyak, makan kurma minum je 3 product ni siap! nak FREE vitalea RM88.75? Cepat hubungi saya!

Article Menarik Untuk Dibaca!

Untuk info lanjut dan konsultasi PERCUMA hubungi saya, Jangan Malu ye, Saya sedia membantu, nak sangat bantu semua.
NAK FREE VITALEA (RM88.75)
ID Shaklee: 1028182
017-4009734
daftar-sekarang1

Jangan ragu-ragu untuk bertanya, saya sedia membantu.

5 comments for “Makanan Pembuka Selera Ketika Sahur Mudah dan Sedap!

  1. June 17, 2015 at 10:25 AM

    Ramadhan kareem!

    Bagus jugak idea utk stok up sambal tempe, telur masin, papadom. Tambah selera bersahur.

  2. MNH
    June 17, 2015 at 7:27 PM

    lapar pula tengok makanan tu semua hehe
    MNH recently posted…THIARA SONGKET RAYA EDITION DRESSMy Profile

  3. June 18, 2015 at 11:45 AM

    Waktu sahur kena kurangkan makanan berminyak n pedas.Karang terasa dekat tekak susah lak.
    Norhayati Suaib recently posted…Mighty 3 Gems Shaklee Untuk Kekal Cergas Semasa BerpuasaMy Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge