Hati Haiwan Memudaratkan

Makan Hati Ayam Mengundang Bahaya Kepada Kesihatan??

Kita diajar dalam buku biologi, buku pemakanan (kajian dan terbitan orang bukan Islam ni) bahawa kalau nak dapat vitamin B dan kalau nak tambah darah kita kena makan hati haiwan dan hati ayam.
Sains juga menggalakkan makan hati kerana khasiat zat besinya yang sangat diperlukan manusia. Tetapi sebenarnya Nabi kita tidak menggalakkan pemakanan organ dalaman. Mana kita mesti pilih? Nak ikut orang bukan Islam ke nak ikut Nabi Muhammad ?

Apa fungsi Hati?

Hati merupakan organ dalaman dan kelenjar terbesar di dalam badan manusia yang memainkan peranan penting dalam penyahtoksikan serta metabolisma badan. Hati merupakan antara organ utama di bahagian abdomen dan berada di bawah tulang rusuk.

Organ ini banyak fungsinya, bukan sahaja dalam metabolisma makanan malahan sebagai penawar toksin atau apa juga racun yang masuk ke dalam badan. Fungsi menguraikan ubat dan racun ini amat penting bagi mengelakkannya menjadi racun dan merosakkan badan.

Hati juga boleh menukar sesetengah bahan menjadi bahan aktif yang boleh digunakan badan dan membuang bahan sampingan berbahaya yang dikeluarkan melalui najis atau air kencing.

Hati juga menghasilkan hempedu yang disimpan di dalam pundi hempedu untuk digunakan dalam proses penghadaman lemak. Selain itu, hati turut berfungsi sebagai kilang simpanan untuk gula, lemak, protein dan vitamin yang akan dikeluarkan mengikut keperluan badan.

secara mudahnya “HATI berfungsi seperti FILTER AIR, segala kotoran dan lebihan vitamin di serap masuk ke hati” Jadi makan hati Haiwan juga bukanlah Alternatif yang baik untuk mendapatkan segala Khasiat untuk menambah darah.

Sebenarnya makan hati ayam dapat melembabkan otak kita sebab hati merupakan organ dimana semua toksin akan dikumpulkan dan dineutralkan. Jadi kepekatan toksin adalah tinggi di hati ayam. makanlah kita toksin tersebut serta bengaplah otak kita umat Islam sebab percaya buku sains keluaran kafir ini.

Kebanyakan ayam di pasaran hari ini telah disuntik bahan kimia untuk mempercepat tumbesarannya kerana didorong oleh permintaan pasaran yang semakin meningkat. Bahan kimia yang berbahaya ini akan dikumpulkan di hati.
Kandungan racun dalam hati:
* Antibiotik tylosin
* Penisilin
* Oxytetracycline
* Kanamycin.
Kandungan bahan kimia didalam hati ayam juga boleh menyebabkan kesan teratogenik, kesan karsinogenik
Kesan teratogenik boleh menyebabkan kesan buruk kepada ibu mengandung, terutama kepada janin. Kandungan boleh mengalami keguguran atau bayi cacat. Manakala kesan Karsinogen boleh menyebabkan kanser. Ginjal juga merupakan organ penting dalam badan dan berfungsi untuk membuang sisa metabolisme dan racun dalam bentuk urin, yang kemudian dikeluarkan dari tubuh.
Walau pun Nabi berkata jangan tetapi ulamak lebih menjatuhkan hukum makhruh dalam keadaan ini dan bukan mengharamkannya.
Organ dalaman adalah organ selain daging yang terkandung dalam tubuh haiwan seperti:
  • Hati
  • Paru-paru
  • Perut
  • Hempedal
  • Buah pinggang
  • Jantung
  • Telur ayam yang belum keluar dari perut ayam
  • Telur ikan
Saranan ilmu Sains bahawa memakan hati haiwan adalah baik untuk menambah darah adalah ilmu songsang yang diajar oleh orang Yahudi agar umat manusia menjadi tidak sihat . Orang Yahudi ini beranggapan bahawa alangkah indahnya jika dunia ini dipenuhi oleh orang Yahudi sahaja.
Mereka ingin membunuh umat lain selain Yahudi secara senyap. Orang Yahudi ini sangat mempelajari ilmu di dalam Al-Quran dan hadis cuma mereka tidak beriman sahaja. Ilmu Sains dari barat mengajar untuk memakan hati sedangkan orang Yahudi , Amerika dan England tidak makan hati .
Memakan hati bukan sekadar tidak membantu meningkatkan paras hemoglobin darah malahan memakannya akan mengundang pelbagai mudharat lain yang Allah dan Rasul-Nya saja yang mengetahui dengan tepat.
Wallahualam.. Jadi berhati-hati dengan sumber makanan yang kita makan selama ini.sumber
Bagi Ibu hamil yang menghadapi masalah Hemoglobin (HB) rendah anda di nasihatkan oleh nurse KKIA untuk mengambil HATI AYAM??? betul x?? fikir la banyak kali…..Makanan yang di larang oleh Rasul junjungan SAW ada sebabnya..

VITALEA SHAKLEE multivitamin dan multimineral boleh mengatasi masalah HB rendah:

testimonial di atas adalah testimonial saya sendiri, dengan mengamalkan VITALEA SHAKLEE HB saya naik tidak smpai sebulan pengambilan supplement tersebut. Saya amat menggalakkan ibu2 hamil untuk mengambil Vitalea yang banyak fungsinya.

BERMINAT untuk mengetahui atau memilik supplement HEBAT ini sila HUBUNGI KAMI:

ADD FB: Fuziah Idris (fuzy)
LIKE Page: D’vita Beauty
PM/SMS/Whatsapp: 0174009734
SID:1028182
pengedar shaklee di penang, Penghantaran sekitar Penang ( Kepala Batas, Bayan Lepas, Balik Pulau) dan kawasan berdekatan.

1 comment for “Hati Haiwan Memudaratkan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge