Elak Hamil Tanpa Pil Dan Suntikan

Merancang kehamilan adalah penting ini kerana dapat memberi ruang selesa untuk membesarkan seseorang anak serta memberi rahim ibu berehat secukupnya untuk kehamilan seterusnya. Selain itu sudah tentu untuk merancang ekonomi keluarga. Namun begitu ada juga yang merancang untuk mendapat anak rapat-rapat. Saya la tu.. merancang tanpa kaedah moden, hanya dengan kiraan waktu subur. Masa anak sulung berusia 9 bulan saya dan suami rasa sudah bersedia untuk mendapat anak kedua. Alhamdulillah sepasang (nanti saya kongsi tips mendapat jantina anak pula),  Sekarang kami ingin menjarakkan kehamilan tanpa sebarang pil atau suntikan.

family-planning

Soalan cepu cemas!! bagaimana merancang kehamilan tanpa sebarang ubat/pil, implan, ICUD atau suntikan. pengambilan pil perancang adalah sedikit rumit, dimana dengan pegambilan pil perancang ini  memberi kesan terhadap hormon wanita. Antara yang lazim dihadapi isteri adalah tempoh darah haid berpanjangan, berat badan naik mendadak (gemuk) dan memberi kesan terhadap ibu yang ingin menyusukan anak (production susu merudum).

Apa yang saya boleh kongsikan disini adalah dengan mengetahui waktu subur isteri. Dalam tempoh waktu subur suami isteri boleh mengambil langkah berjaga-jaga, sama ada tidak melakukan hubungan intim ketika waktu ini, dengan bahasa mudahnya “berpuasa”. Tempoh waktu subur adalah lebih kurang hari ke 11 hingga hari ke 19 selepas hari pertama haid. Lebih kurang 10hari. Namun begitu ramai yang terbabas dari tidak hamil ini kerana tidak mengetahui hari sebenar mereka subur.

Bagaimana mengira waktu subur

Lazimnya kitaran haid adalah 28 hari sehingga 35hari. Jika anda sudah mengenal pasti kitaran haid anda adalah lebih mudah ya! kerana kitaran haid seseorang adalah berbeza.

contoh untuk kitaran haid 28hari, maka hari subur (28/2 = 14) hari ke 14 selepas hari pertama haid adalah paling subur, namun begitu jangka hayat sperma boleh hidup dalam rahim wanita adalah antara 48jam – 72jam (2 – 3 hari). Langkah berjaga-jaga perlu diambil supaya benih sperma tidak berada dalam rahim sebelum waktu subur iaitu padah hari ke 11 selepas hari pertama haid.

kenapa harus “puasa” dilanjutkan sehingga hari ke 19? ini kerana waktu tepat proses ovulasi (ovum dilepaskan) tidak pasti sama ada hari ke 14, 15 dan seterusnya, walaupun ovum hanya hidup di dalam rahim hanya 12 – 24jam langkah selamat perlu di teruskan sehingga hari ke 19, dimana pada hari 19 adalah hari yang kita betul di luar zon subur.

Masalah haid tidak teratur

Ya, ramai yang merungut tidak dapat merancang kerana Haid tidak tetap setiap bulan. period “ting-tong” menjadi maslah utama ramai yang “tereksiden” cek UPT positive. Bagaimana kita boleh menyelesaikan masalah hormone selepas bersalin supaya kembali seperti biasa “period ontime”. masalah ini dapat diselesaikan dengan memperbaiki hormon.

Saya syorkan cubalah GLA COMPLEX SHAKLEE, GLA complex untuk Hormon wanita

Ini kerana GLA membentuk prostaglandin yang mengawal selia hormon lelaki dan wanita termasuk estrogen dan testosteron. Jadi nya GLA juga boleh diamalkan oleh kaum lelaki. Antara kesan baik terhadap wanita adalah memperbaiki simptom PMS seperti sakit semasa period, mood swing dan sakit payudara.

GLA membantu GLA Complex membantu wanita membetulkan kitaran haid sekaligus mengurangkan risiko KETIDAKSUBURAN dan memudahkan perancangan untuk hamil. GLA complex Shaklee bersumber semulajadi iaitu diekstrak dari borage – sejenis herba yang turut dapat merawat ulser, mengeluarkan virus, melegakan kelesuan, membersihkan kahak, meringankan kebas urat saraf dan meningkatkan stamina.Bagi mereka yang setiap bulan tidak dapat lari daripada menghadapi senggugut, apa kata cuba sebotol GLA complex Shaklee.

Antara testimoni pengguna GLA Complex Shaklee : (klik gambar untuk lebih jelas)

1380804_10205060724227301_5035098206290953874_n

testimonial Gla complex

HARGA ISTIMEWA
KELEBIHAN MENDAFTAR KEAHLIAN
daftar-sekarang1
untuk info lanjut dan konsultasi PERCUMA hubungi saya:
Call/Sms/Whatsapp: 017-4009734
FanPage Facebook: D’vita Beauty
khidmat nasihat percuma untuk pelanggan saya sahaja.
Pengedar Shaklee No.1 Pulau Pinang
penghantaran sekitar Pulau Pinang: Balik Pulau, Bayan Lepas dan Kepala Batas.
pos keseluruh Malaysia

 

5 comments for “Elak Hamil Tanpa Pil Dan Suntikan

  1. November 30, 2014 at 4:15 PM

    saya suka tips kesuburan dari Puan Fuziah ni.. memang benar, cara kira waktu subur setiap wanita adalah berbeza bergantung pada kitaran haid normal mereka. Semoga tips kesuburan ini dapat membantu lebih ramai pasangan di luar sana dalam family planning mereka. 🙂

    – Zaleha Awaluddin –
    zaleha recently posted…Kelebihan Memberi Susu Ibu Berbanding Susu Formula Yang Anda Wajib TahuMy Profile

    • Fuzy Idris
      December 7, 2014 at 4:24 PM

      welcome puan zaleha

  2. munirah
    December 31, 2014 at 4:13 AM

    macam mana nk kenal pasti kitaran haid?

    • Fuzy Idris
      December 31, 2014 at 11:33 AM

      Dear Munirah,
      kitaran haid wanita tidak sama, jadi awak kena tanda tarikh setiap kali period cth
      :3 jan 2015, next bulan feb brapa hari bulan…so kira hari dari 3 jan 2015 hingga period seterusnya….itu la cycle period..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge