Cara Mengatasi Platelet Rendah Secara Semulajadi

Masalah platelet rendah boleh membawa maut, jangan ambil mudah tangani segera. Bagaimana Cara Mengatasi Platelet Rendah Secara semulajadi akan dikupas didalam artikel ini. Lazimnya Platelet berkurangan akibat dari jangkitan demam denggi dan lapan peratus wanita hamil mengalami kekurangan platelet.

Apa itu Platelet?

Platelet ialah sel-sel dalam darah anda. Sel-sel ini membantu membekukan darah ketika perlu. Jumlah platelet yang normal ialah di antara 150 dan 400 juga bagi setiap mililiter darah. Platelet dikenali sebagai  trombosit,keping darah atau plat darah.

PlateletsPlatelet merupakan komponen dalam darah yang sangat penting. Pletelet didalam salur darah mempunyai bentuk tidak seragam tidak berwarna,tidak berisi, lebih kecil dari sel darah merah dan sel darah putih serta mudah pecah.

Kepentingan Platelet

Jika berlaku pendarahan seperti luka, bersalin dan pembedahan Platelet memainkan peranan penting untuk membekukan darah di mana platelet berkumpul dan mengikat di saluran yang luka untuk menghentikan pendarahan. Jika pendarahan tidak dapat dihentikan akan mengakibatkan berlaku kehilangan darah yang banyak mungkin mengundang maut.

Platelet Normal

Kiraan platelet normal berkisar antara 150,000 dan 450,000 per mikroliter (satu juta liter). Anda akan mendapat jumlah trombosit anda dari ujian darah rutin dipanggil kiraan darah lengkap (Complete Blood Count).

Trombosit adalah istilah perubatan untuk platelet. Trombositopenia bermakna kiraan platelet yang rendah (kurang daripada 150,000 per mikroliter) dalam darah berbanding dengan julat normal. Trombositosis merujuk kepada bilangan yang lebih besar (lebih daripada 450,000 per mikroliter) platelet dibandingkan dengan julat normal.

Petua Menaikkan Platelet Rendah Secara Semulajadi

Jika tergolong dalam golongan yang mempunyai masalah platelet rendah perlu berjumpa dengan doktor untuk memastikan tiada penyakit berbahaya seperti demam denggi. Jika wanita hamil kekurangan Platelet ini boleh bahayakan kesihatan ibu dan anak. Jadi ikuti petua untuk menaikkan platelet dengan cepat dan semulajadi.

1. Sayuran Hijau dan Buah-buahan

Lebihkan pengambilan sayuran hijau dan buah-buahan segar yang kaya dengan asid folik dan kandungan vitamin B12. Bayam, barlie dan kekacang adalah antara sumber yang mengandungi asid folik. Sumber tenusu, telur, keju dan daging kambing mengandungi kaya vitamin B12.

2. Minyak Omega 3

Pengambilan makanan yang kaya dengan minyak omega 3 dapat membantu platelet darah dengan baik. Kandungan makanan yang kaya dengan omega 3 adalah terdapat didalam ikan salmon liar, ika tuna dan ikan tertentu.

3. Elak minuman sejuk

Air sejuk akan mengganggu penyerapan nutrisi. Sel-sel darah terdiri dari air dan protein. sekiranya anda mengambil banyak air,ia akan meningkatkan penghasilan sel darah sekaligus meningkatkan jumlah platelet.

4. Elak pengambilan Ubat tertentu

ubat tahan sakit dan demam dimana mampu melambatkan proses penghasilan platelet dan merencatkan fungsinya.

5. Pengambilan makanan tambahan (vitamin/suplimen)

Menurut Pakar Nutrisi Pengambilan vitamin yang betul dapat meningkatkan Platelet dengan Cepat dan Selamat. Ulasan yang jelas didalam video ini.

Vitamin Untuk Menaikkan Platelet

Cara mudah cepat dan berkesan untuk menaikkan platelet adalah dengan pengambilan vitamin yang disarankan oleh pakar nutrisi, antara vitamin yang disarankan adalah seperti berikut:

kekurangan-platelet

Atauvivix

 

Di Shaklee,semua suppliment adalah semulajadi. Oleh itu,anda juga boleh mencuba suppliment Shaklee yang bagus untuk meningkatkan jumlah platelet secara semulajadi antaranya:

1. Omega Guard 

 • Meningkatkan penghasilan platelet dalam darah
 • Meningkatkan sistem imun.
 • Mengurangkan tekanan atau stress
 • Merangsang kesihatan hati

2. B-Complex   

 • Penting bagi pembentukan atau penghasilan elemen darah termasuk platelet
 • Melawan tekanan atau anti stress
 • Mencegah anemia dengan membantu pembentukan sel darah merah

3. Vitamin C Sustained Released. 

 • Meningkatkan jumlah platelet secara semulajadi.
 • Membantu penyerapan nutrient secara optimum
 • Membaiki simptom pendarahan
 • Meningkatkan sistem imunisasi
 • Menghapuskan radikal bebas sebelum ia menyerang sel tubuh.

4. Performance drink. 

 • Membantu menstabilkan cecair dalam badan.
 • Memberi tenaga dan daya ketahanan fizikal
 • Meningkatkan daya ketahanan badan
 • Mencegah penyah-hidratan

5. Vivix 

 • Menggalakkan kesihatan keseluruhan
 • Meningkatkan tahap imunisasi
 • Memperbaiki sel,menghapuskan radikal bebas dan memperbaiki DNA.

Semoga dengan sedikit usaha dan ikhtiar untuk sihat secara semulajadi membuahkan hasil. Shaklee merupakan vitamin yang menggunakan bahan organic 100%, jadi sangat selamat dan berkesan. Setelah mencuba vitamin di atas boleh membuat rawatan selanjutnya.

Article Menarik Untuk Dibaca!

Untuk info lanjut dan konsultasi PERCUMA hubungi saya, Jangan Malu ye, Saya sedia membantu, nak sangat bantu semua.
 Call/Sms/Whatsapp: 017-4009734
FanPage Facebook: D’vita Beauty
  Hanya selangkah lagi untuk mendapatkan vitamin yang anda perlukan segera, klik untuk membuat pesanan. Produk akan sampai dihadapan rumah!

klik-disini

ATAU

11076060_10205879940454748_1548105164_n
daftar-sekarang1

Jangan ragu-ragu untuk bertanya, saya sedia membantu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge