Cara Mengatasi Buasir Semasa Mengandung Dan Berpantang

Lazimnya Buasir semasa mengandung dan berpantang berpunca daripada masalah sembelit yang kronik. Punca dari sembelit yang berlarutan membawa padah sehingga terpaksa menahan sakit bersalin dan buasir pula. Sungguh banyak pengorbanan wanita untuk bergelar sebagai seorang ibu. Nasihat saya Jangan Biarkan Masalah buasir ini berlarutan sehingga berpantang, kerana sakit selepas bersalin akan bertambah buruk dengannya masalah buasir.

Cara Mengatasi Buasir Semasa mengandung dan berpantang

Punca Buasir Semasa Mengandung

statistik menyatakan 1 daripada 10 wanita mengalami buasir semasa mengandung, jadi hal ini adalah sesuatu yang normal bagi wanita mengandung. Tetapi jangan anggap perkara ini remeh, buasir yang biasa boleh menjadi kronik jika tidak diatasi.

Buasir adalah berpunca daripada pembengkakan dan peregangan salur darah akibat tekanan yang diterima daripada berat bayi yang sedang membesar. Sembelit, juga salah satu masalah yang sering dihadapi oleh wanita hamil juga boleh menjadi penyebab kepada terjadinya buasir.

Tips membantu Buasir supaya tidak melarat

Pastikan setiap hari pembuangan anda lancar, elak berlakunya sembelit dan boleh cuba beberapa tips dibawah:

    1. Ubah diet anda,makan makanan berserat tinggi seperti roti bijirin penuh, pasta bijirin penuh, beras perang, sayur-sayuran dan buah-buahan
    2. Ibu mengandung perlu minum air kosong dalam kuantiti 2-3 liter sehari supaya anda kekal terhidrat.
    3. banyakan pergerakan seperti berjalan kaki. Senaman lantai pelvis dapat mengelakkan berlakunya buasir ketika hamil. Ini kerana senaman ini mampu meningkatkan peredaran darah disekitar kawasan dubur dan menguatkan otot-otot dalam faraj dan perineum (bahagian antara faraj dan dubur).
    4. Buang tabiat menangguh untuk ke tandas, segera Pergi ke tandas jika terasa ingin membuang air besar. Menangguhkan masa akan membuatkan sembelit terjadi
    5. Cuba naikkan kaki ke atas bangku semasa membuang air besar. Ia membantu memudahkan membuangan air besar
    6. Mandi air suam untuk mengurangkan kegatalan dan kesakitan. Elakkan menggaru di tempat yang gatal kerana ia akan memburukkan keadaan.
    7. Gunakan tekanan sejuk seperti pek ais untuk memberi kelegaan di sekitar dubur. Ia juga dapat mengurangkan bengkak.
    8. Bersihkan tempat yang terjejas dengan lembut selepas membuang air besar. Lap dengan tuala lembut atau tisu tandas yang lembut tanpa bau pewangi.
    9. Mengamalkan suplemen supaya ibu mengandung mendapat nutrisi yang lengkap supaya tidak menyebabkan sembelit

Saksikan Video pengalaman Puan  Farah yang tersiksa mengalami buasir ketika Berpantang dan sembuh dengan cepat dengan Shaklee

 

TESTIMONI: FARAH QURRATUN AINI

[BUASIR KETIKA HAMIL SEMBUH & JAUNDICE CEPAT TURUN DENGAN SET BERPANTANG SHAKLEE]

Assalammualaikum Saya Farah Qurratun Aini ibu kepada 2 orang cahaya mata. Saya ingin berkongsi kisah Shaklee Effect saya selepas menggunakan set berpantang Shaklee yang sangat awesome tu.

Kisahnya saya mengalami sembelit ketika berpantangkan anak sulung pada tahun 2014. Ketika itu disebabkan tiada pengalaman saya lambat mengambil ostematrik. Kesan nya ketika hendak membuang najis sudah menjadi keras. Disebabkan itu saya mengalami pendarahan dan ada sedikit buasir. Namun begitu selepas berpantang saya tidak berusaha untuk menghilangkan buasir tersebut kerana saya tidak lagi mengalami sembelit dan tidak berasa sakit.

Namun begitu, disebabkan tidak mengambil kisah tentang masalah buasir tersebut, saya sekali lagi mengalami sembelit yang teruk ketika mengandungkan anak yang ke-2. Bila sembelit maka bausir pun muncul. Apa yang saya perasan , pengambilan coklat yang banyak ketika hamil menjadi penyebab saya sembelit. Bila dah sakit, bengkak dan berdarah saya terus mengambil Ostematrix, Omega Guard dan Garlic Complex. Alhamdulilah buat sementara waktu buasir tersebut tidak lagi sakit dan bengkak. Namun ketika usia kandungan 7 bulan ,saya merasakan buasir saya makin terkeluar disebabkan faktor bayi makin membesar dan menekan usus kita.

Apabila saya melalui proses bersalin normal, masalah buasir saya sampai ke tahap yang teruk. Menurut kata nurse yang datang melawat buasir saya dah keluar menjadi bentuk kelopak bunga ros dan saya dapat merasakan buasir tersebut bengkak. Doktor juga mengesyorkan saya melakukan pembedahan ikat buasir tersebut selepas berpantang. Kesan luka ketika proses bersalin juga membuatkan kesengsaraan yang amat sangat. Saya tidak boleh duduk dan jika berusaha untuk duduk pon saya perlu sengetkan punggung namun tidak lebih dari 15 minit. Menyusukan bayi juga saya terpaksa menyusukan secara baring.. Lagi bertambah sengsara apabila saya dan bayi di tahan wad semula kerana bacaan kuning bayi pada hari ke-3 13.7mg/dL. Keadaan diri yang begitu dan perlu menyusukan bayi sekerap yang boleh untuk menurunkan bacaan kuning membuatkan saya rasa sangat tertekan namun saya tabahkan jua hati. Fahamlah kan katil hospital macam mana..tinggi dan keras.

Alhamdulilah, asbab saya mengambil set berpantang Shaklee, esoknya hari ke-4 bacaan kuning bayi menurun dan petang itu saya boleh discaj dari wad. Bila balik rumah , saya pulun lagi beri susu sekerapnya kepada bayi dan malam tu saya mula mengambil Vivix. Alhamdulilah hari ke-5 bacaan kuning 12.2mg/dL dan hari ke7 bacaan kuning 9.5mg/dL dan doctor terus discaj anak saya dari kuning. Namun kami tetap membawa anak cek kuning sehingga hari ke-10 dan bacaan akhir kuning nya ialah 7.0mg/dL. Sepenuhnya anak saya sembuh dari jaundice

Selain itu, susu badan juga lebih meriah berbanding ketika berpantang anak sulung dan paling menakjubkan setelah 2 minggu konsisten ESP, Vita C, B-Complex, Ostematriks, Omega Guard, Garlic, Lecithin, dan Vivix , buasir saya semakin mengecut dan jahitan saya juga semakin sembuh. Saya dah boleh bergerak laju tanpa memikirkan luka jahitan dan saya tidak langsung berasa ngilu dibahagian jahitan. Saya tidak langsung alami sembelit walaupon saya mengambil minuman coklat. Yang paling saya teruja selepas berpantang buasir saya langsung tiada..nurse yang buat checkup ketika genap sebulan selepas bersalin juga terkejut melihat buasir yang teruk dahulu semakin sembuh dan Alhamdulilah saya yakin buasir saya sudah tiada dan tak perlu lagi melakukan pembedahan ikat buasir. Dan bonus nya, berat badan saya juga hanya tinggal 50Kg sahaja berbanding masa buat buku pink ketika usia kandungan 8minggu berat saya 55Kg dan pagi sebelum bersalin berat akhir saya 63Kg. Jumlah berat saya turun dengan Set Berpantang Shaklee ini ialah 13kg.

Alhamdulilah.. Itulah Shaklee Effect saya. Dan saya amat mengesyorkan ibu-ibu diluar sana yang mencari Set Berpantang pilih lah set berpantang Shaklee kerana ia sangatlah value for money!!

Pengalaman saya mengamalkan Set premium Shaklee ketika mengandung

Pengambilan suplemen ketika mengandung adalah sangat di sarankan, ini kerana bagi melengkapkan nutrisi yang kurang! walaupun pengambilan dari makanan sayur dan buah-buahan tidak semua nutrisi dapat diserap dengan baik. Sayuran yang di masak dengan cara yang salah akan mengurangkan khasiat vitamin didalamnya.

Saya akui, perbezaan mengandung anak pertama dan kedua adalah sangat berbeza. Anak kedua rasanya tidak pernah mengalami masalah sembelit, sama ada semasa mengandung atau pon sembelit semasa berpantang.

Saya mengamalkan Set Kehamilan Shaklee yang lengkap dari segala nutrisi yang di perlukan oleh ibu dan bayi dalam kandungan.

set kehamilan

Kenapa harus biarkan masalah yang dianggap kecil ini menjadi punca kompilasi yang lebih serius, tak dapat bayangkan jika semasa mengandung berat beban bayi dan kita selalu meneran boleh mengakibatkan buasir. Sakit melahirkan anak dan ditambah dengan sakit buasir.
Blog kesuburan suami isteri
Bertindak bijak dengan mendapatkan nutrisi lengkap untuk kandungan zuriat dan kesihatan berpanjangan! hanya selangkah untuk mendapatkan vitamin yang bagus! Boleh dapatkan secara online:

klik-disini

ATAU

11076060_10205879940454748_1548105164_n
daftar-sekarang1

Jangan ragu-ragu untuk bertanya, saya sedia membantu.

pengedar Shaklee Pulau Pinang

3 comments for “Cara Mengatasi Buasir Semasa Mengandung Dan Berpantang

  1. August 9, 2017 at 2:11 PM

    set kehamilan shaklee memang terbaik…pembuangan lancar…kaki pun tak cramp
    Idayu Irdina recently posted…Menu detox untuk kurus dan hilangkan jerawatMy Profile

  2. August 9, 2017 at 3:49 PM

    Very informative

  3. August 18, 2017 at 6:15 AM

    Good info ni. =) tq

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge