Cara Atasi Masalah Rambut Gugur Selepas Bersalin

Ramai ibu yang bertanya Cara Atasi Masalah Rambut Gugur Selepas Bersalin. Boleh dikatakan semua wanita akan mengalami fasa keguguran rambut selepas beberapa bulan melahirkan anak. Kalau ikut orang tua cakap masa anak mula menyembur rambut ibu akan lebih banyak gugur. Orang tua ni semua berdasarkan pengalaman, mungkin secara kebetulan milestone anak boleh menyembur sama dengan waktu keguguran rambut ibu yang sangat kronik.

rambut gugur selepas bersalin

Rambut gugur selepas bersalin

Sejauh mana kaitan anak menyembur air liur yang menyebabkan rambut ibu berguguran sampai rasa nak botak! Hanya kebetulan je tu.

Kenapa rambut terlalu banyak gugur selepas bersalin?

Semasa mengandung pertambahan hormone estrogen menyebabkan tahap kesuburan rambut meningkat. Itu sebab semasa hamil rambut kelihatan lebih sihat dan lebat. Selepas melahirkan anak hormone akan kembali normal, jadi pengurangan hormone ini lama ke lamaan akan memberi kesan kepada keguguran rambut.

Sekitar tiga hingga lima bulan selepas kelahiran anak akan mengalami kemerosotan hormone estrogen yang ketara, makanya rambut berguguran sehingga kita rasakan seperti botak. Ya! jika tidak di rawat kemungkinan rambut akan hilang terlampau banyak, lebih dari sepatutnya.

Bahasa mudahnya selepas bersalin rambut mengalami fasa ‘berehat’ dan sebagai memberi laluan kepada pertumbuhan rambut baru, lebih banyak rambut asal semasa mengandung akan gugur.

Masalah ini adalah perkara normal, tetapi janganlah terlalu berserah sehingga mahkota wanita ini hilang tanpa sedar. Ramai yang mengadu rambut gugur hampir botak kepala.

Bagaimana Untuk Mengekalkan Rambut Sihat dan Lebat?

1# Potong Rambut Pendek

Rambut panjang memerlukan penjagaan yang lebih rapi, seeloknya jika sedang mengalami fasa keguguran rambut sebaiknya potong rambut lebih pendek supaya mudah diurus dan di sikat. Kenara rambut lebih mudah gugur apabila kita menyikat dan ikat rambut.

2# Tukar Shampo Khas

Shampo khas yang dicipta untuk mengurangkan keguguran rambut banyak dipasaran, untuk lebih selamat yang tidak mengandungi bahan kimia bahaya sangat recommended shampo keluar shaklee iaitu revitalizing shampo.

3# Tingkatkan Hormon Estrogen

Seperti yang dibincangkan tadi, semasa mengandung wanita akan lebih banyak mengahasilkan hormon estrogen. Jadi untuk memulihkan keadaan supaya hormone estrogen tidak berkurang secara drastik adalah dengan mengamalkan makanan yang mengandungi genistein.

Genistein daripada kacang soya mempunyai bentuk kimia yang menyerupai hormon estrogen. Ini dapat membantu dalam mengimbangi dan mengawal kadar estrogen dalam badan wanita. Semakin wanita berusia semakin menurun pengeluaran hormon estrogen. Amalan pemakanan daripada produk kacang soya dapat membantu dalam mengurangkan kesan kekurangan estrogen ini.

4# Amalkan Pengambilan Zink

Pemulihan yang disyorkan oleh doktor kepada orang yang mengidapinya ialah dengan pengambilan diet yang kaya dengan kandungan zink. Maka zink complex akan membantu mencegah keguguran rambut.

5# Makanan seimbang

Diet harian mestilah seimbang dimana badan memerlukan zat besi, B complex dan protein untuk membantu pertumbuhan sel-sel baru yang sihat dan cepat. Makanan harian mestilah merujuk kepada piramid makanan, Namun sudah pasti ramai yang tidak dapat mengikuti seratus peratus piramid makanan, jadi pengambilan makanan adalah salah satu alternatif untuk menampung kelopongan itu.

Amalkan Suplemen Shaklee Untuk Rambut Sihat dan Lebat

RAMBUT GUGUR

1. Zinc Complex – Mengekalkan kelenjar merembes minyak yang melekat pada folikel rambut. Kekurangan zinc juga telah dibuktikan secara saintifik menyebabkan keguguran rambut

2. Vita-Lea – Kekurangan nutrien terutamanya iron, boleh menyebabkan rambut gugur. Shaklee Vita-Lea (multivitamin) adalah Iron Fomulated.

3. Energizing Soy Protein (ESP) – Rambut dibina dari protein, Semestinya esp merupakan sumber protein yang lengkap untuk kesihatan sempurna. Protein adalah sangat penting untuk pertumbuhan sel baru. Esp adalah soya yang seratus peratus organic, yang juga merupakan penggalak kepada hormone estrogen.

4. Purifying Syampu

  • Melicinkan kutikel rambut dan melebatkan rambut
  • Sistem pembersih yang lembut dan berpaten
  • Menyegarkan dan menyeimbangkan kulit kepala dan rambut tanpa terlalu melembapkan atau mengeringkannya
  • Mengurangkan keguguran rambut

Jadi tunggu apa lagi, Jika tidak diraawat peratusan Botak kekal adalah tinggi, kuasa tindakan hari ini dapat membuatkan kita berpuas hati!

Blog kesuburan suami isteri
Boleh dapatkan secara online:

klik-disini

ATAU

11076060_10205879940454748_1548105164_n
daftar-sekarang1

Jangan ragu-ragu untuk bertanya, saya sedia membantu.

Website: http://www.tipskesuburan.com/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge