Atasi Masalah Haid tidak Teratur Selepas Bersalin

Kerap kalinya masalah ini timbul selepas bersalin kerana gangguan hormon bagi ibu yang menyusukan bayi. Jika bayi telah campur susu formula atau sepenuhnya susu formula mungkin masalah haid tidak menjadi masalah, Haid (period) adalah lebih teratur berbanding ibu menyusu anak sepenuhnya. Namun begitu bergantung pada hormone masing-masing. Jika haid teratur menandakan wanita itu subur.

Haid tidak teratur menganggu emosi

Haid tidak teratur menganggu emosi

Tempoh datang haid seorang wanita yang menyusu selepas bersalin adalah tidak sama setiap orang, waktunya juga tidak boleh dijangka. Jika dibiarkan terlalu lama akan mempengaruhi sikap dan sifat seorang wanita.

12 punca Haid tidak teratur

  1. Gemuk – berat badan berlebihan iaitu obesiti boleh menyebabkan ketidakseimbangan hormon estrogen di dalam badan wanita. Ia seterusnya menyebabkan gangguan kepada kitaran haid.
  2. Hamil – haid tidak akan datang sekiranya anda positif hamil! Ini telah berlaku persenyawaan benih tanpa disedari. jadi pentingnya haid yang teratur dan merancang keluarga dan mencang untuk mendapat zuriat. Pengiraan hari subur bergantung pada kitaran haid masing-masing. tidak boleh tiru kawan ya walaupun tarikh haid anda sama dengannya.
  3. Hormon Prolaktin berlebihan – hormon prolaktin yang berlebihan menghalang pengeluaran telur dan seterusnya menyebabkan haid lewat untuk berbulan-bulan lamanya.
  4. Kurus yang terlampau – tidak cukup lemak di dalam badan juga boleh mengganggu kitaran haid anda. Oleh itu, anda haruslah mempunyai berat badan yg sihat & seimbang.
  5. Masalah kesihatan – sakit secara tiba-tiba seperti demam, selsema ataupun penyakit yg memerlukan rawatan intensif mampu memberikan tekanan fizikal kepada tubuh dan sekaligus mengganggu kitaran haid.
  6. Monopaus – berlaku kepada wanita yang berusia lewat 40-an. Pada kebanyakan kes, haid akan semakin sedikit dan jarang-jarang berlaku.
  7. Pil perancang – pil atau ubat-ubatan hormon pencegah hamil seperti depo-provera atau implanon boleh menyebabkan gangguan haid. Terdapat sesetengah wanita yang tidak didatangi haid sepanjang menggunakan implanon.
  8. Tekanan perasaan / stress – stress atau tekanan dalam bentuk fizikal & mental dari tempat kerja atau kehidupan seharian contohnya mampu mempengaruhi hormon dan seterusnya kitaran haid.
  9. Penyusuan bayi – sekiranya anda menyusukan bayi secara eksklusif, hormon di dalam badan anda lebih menyediakan badan anda untuk menghasilkan susu untuk si bayi. Terdapat sesetengah ibu menyusu yang langsung tidak didatangi haid sehingga 1 atau 2 tahun lamanya!
  10. Salah kiraan – 40% wanita didapati gagal mengingati tarikh hari pertama LMP mereka. Jumlah hari dalam kitaran mereka juga mungkin tidak tepat antara 28-35 hari. Ini boleh memanjangkan lagi kitaran untuk sampai ke ‘hari subur’ dan kesilapan menjangka kedatangan haid yg seterusnya.
  11. Masalah Thyroid – hormon yang dirembeskan oleh tyroid boleh menyebabkan gangguan kepada hormon badan sekaligus kitaran haid wanita.
  12. Ubat-ubatan – jamu tradisional, ubat kurus ataupun ubat-ubatan penyakit kronik boleh menyebabkan gangguan kitaran haid wanita.

Kesan haid tidak teratur

Dari pengalaman saya, kedua-dua anak sepenuhnya susu ibu. Semasa anak sulong memang tiada masalah haid, setiap bulan setelah habis nifas datang tepat pada masa dalam kitaran haid 28 – 30 hari. Jadi saya tidak risau akan kesihatan dalaman sekali gus boleh merancang sediri untuk anak kedua.

Pengalaman anak kedua haid datang setelah umurnya 4 bulan, selepas itu haid jadi tidak teratur. Ada sampai 2 bulan tidak datang haid. Mood pun swing, sakit kepala seperti migrain, mangsa keadann sudah tentu suami dan anak-anak. Selain itu perasaan risau ada juga (terlekat yang ketiga). Saya dan suami memang memilih untuk merancang secara natural tanpa pil perancang atau kaedah perancang yang lain.

kesan saya hampir sama dengan pengalaman puan Eija Ramli, Mujurlah saya cepat bertindak. Jadi kesan stress yang menggu orang sekeliling tu tak la berpanjangan.

Haid Tidak Teratur Buat Dia Emo Sokmo, Suami Pun Bingung from iReach HD on Vimeo.

Mungkin diri sendiri tidak perasan akan perubahan tingkah laku. Namun ini adalah hakikat dimana bertapa teruknya jika masalah haid tidak teratur di pandang remeh.

16 Khasiat Gla Complex dapat membantu!

Gla Complex shaklee

Gla Complex shaklee

  1. GLA juga memperbetulkan dan memperbaiki keadaan haid yang tidak teratur jika diambil secara konsisten setiap hari. Apabila period teratur mudah untuk merancang kehamilan kerana mudah mentukan hari subur.
  2. Meningkatkan kesuburan pada wanita
  3. GLA complex mampu mengawal dan mengatur ketidakstabilan hormon wanita sebagai langkah utama bagi meningkatkan kesuburan. Selain itu, GLA complex membantu tubuh menghasilkan sejenis mukus yang dipanggil ‘cecair kesuburan’ di dalam rahim. Bagi untuk merancang tidak hamil “tanda” ini dapat memberi isyarat kepada anda bahawa anda sedang subur. Jadi elakkan sperma menembus masuk!
  4. Memelihara kesihatan – borage merupakan herba tradisi kegemaran orang Barat. Fungsi borage merawat ulser, mengeluarkan virus, melegakan kelesuan, membersihkan kahak, meringankan kebas urat saraf dan meningkatkan stamina
  5. Mengawal hormin estrogen dan testosteron.
  6. GLA membentuk prostaglandin untuk mengawal hormon lelaki dan wanita yang mana prostaglandin ini melegakan simptom PMS (simptom pra-haid) seperti kesakitan, mood swing, retensi air dan rasa sakit pada payudara.
  7. Melambatkan menopause (putus haid) Memperbaiki keadaan menopaus seperti berpeluh-peluh , insomnia, dada berdebar-debar, ketidakhadaman, depresi dan rasa cepat marah. Pengambilan GLA jangka panjang juga mampu melambatkan proses penuaan, mengetatkan uterus dan menjadikan kulit kelihatan kulit lebih muda.
  8. Mencantikkan kulit – Memperbaiki inflamasi kulit seperti ekzema, alergi, kegatalan, kulit kering, bintik penuaan, fungus dan kurap. Ia juga meringankan sakit dan bengkak yang terjadi dari rheumatisma dan artritis.
  9. Mencantikkan rambut – Memperbaiki tekstur rambut, rambut kering dan masalah rambut gugur.
  10. Pelangsinga – Merendahkan kolestrol LDL, menghalang penambahan berat badan, memberi tona pada kulit dan otot wanita secara berperingkat untuk mencapai bentuk badan yang cantik.
  11. Menentang kanser – GLA adalah anti-oksidan yang meningkatkan sistem imunisasi tubuh, menghalang pertumbuhan sel tumor dan kanser.
  12. Menghalang komplikasi diabetes
  13. Merendahkan gula dalam darah, berkesan untuk diabetes semasa hamil dan usia tua. Meringankan kebas dan kesakitan disebabkan oleh paras gula dalam darah yang tinggi.
  14. Menghalang tekanan darah tinggi – Menghalang pembekuan darah, merangsang peredaran darah, mengembangkan salur darah, memperbaiki tekanan darah tinggi, mengelak masalah jantung seperti Arteriosklerosis (pengerasan arteri – dinding arteri menjadi keras dan kurang lentur kerana bahan lemak terkumpul dibawah lapisan sebelah dalam dari dinding arteri) dan myocardial infarction (blood clot – salur darah tersumbat lantas menghalang pengaliran darah pada otot jantung).
  15. Memperbaiki masalah prostat dan kerap kencing pada golongan lelaki.
  16. Hiperaktif dan austisma (ADD/ADHD) – Terbukti secara klinikal bahawa minyak ikan GLA memperbaiki keadaan kanak-kanak berautisma, sukar memberi tumpuan untuk belajar dan hiperaktif.

 Vitamin ini ada banyak kebaikkannya, saya highly recommended untuk kaun wanita yang ingin merancang kehamilan sendiri tanpa pil atau suntikkan hormon, kerana kaedah perancang lain akan memberi kesan sampingan masa panjang. Dengan Mengamalkan Gla complex haid lebih teratur dan mudah untuk mengelak terbabas pada waktu subur. Jika haid tidak datang jangan ingat anda dalam keadaan selamat untuk tidak hamil. Sudah tentu dengan haid yang teratur emosi lebih tenang!

Kenapa berlengah lagi, sedangkan anda sudah bertemu jalan penyelesaian. Hanya dihujung jari. Selangkah lagi untuk mendapatkannya.

 ATAU

HARGA ISTIMEWA JIMAT 15 – 20% DAN MENDAPAT
KEISTIMEWAAN KEAHLIAN SEUMUR HIDUP. DAFTAR AHLI UNTUK MAKAN SENDIRI
PENJIMATAN INI MEMBERI LEBIH NILAI KEPADA WANG ANDA!
daftar-sekarang1
untuk info lanjut dan konsultasi PERCUMA hubungi saya:
Jangan ragu-ragu untuk bertanya, saya sedia membantu.
Call/Sms/Whatsapp: 017-4009734
FanPage Facebook: D’vita Beauty
khidmat nasihat percuma untuk pelanggan saya sahaja.
Pengedar Shaklee No.1 Pulau Pinang
penghantaran sekitar Pulau Pinang: Balik Pulau, Bayan Lepas dan Kepala Batas.
pos keseluruh Malaysia

4 comments for “Atasi Masalah Haid tidak Teratur Selepas Bersalin

  1. March 5, 2015 at 9:13 PM

    Mek ila pun suka sangat dengan GLA ni. Makan untuk kurangkan senggugut yang datang setiap bulan. Hasilnya senggugut tiada lagi dan kulit pun nampak glowing.

    • March 6, 2015 at 2:56 PM

      Alhamdulillah, Mek Ila…
      semoga Gla complex dapat membantu org senasib kan…..

  2. March 8, 2015 at 10:50 AM

    stress pun boleh menyumbang banyak pada masalah ketidaksuburan kan..ada kes yang pernah MJ dengar, hanya sebab stress dia tak dapat anak, bila bertukar tempat kerja takde stress terus lekat..
    Mak Jemah Jual Vitamin recently posted…Tips Rumahtangga Bahagia: Kenali Libido Sang SuamiMy Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge