Asid Folik Dalam B complex Shaklee Membantu Kesuburan

Bila bincang isu kesuburan suami isteri, semua orang sibuk suruh ambil asid folik. Seperti sedia maklum dalam entry lepas mengenai kepentingan asid folik bagi pasangan yang merancang untuk memiliki zuriat. Boleh baca Asid Folik Penting Untuk Hamil Elak Kecacatan kepada Bayi.

Asid folik untuk kesuburan

Dalam pasaran ada pelbagai jenis vitamin asid folik yang di jual, ada diantara kita menjadi keliru, dah ambil asid folik kena ambil B complex lagi ke? tak tahu nak pilih dan apa bezanya, jadi ketahuilah specialnya B complex Shaklee Membantu Kesuburan.

Apa kelebihan B complex Shaklee

B complex adalah vitamin larut air, di mana vitamin seperti ini diperlukan tubuh tetapi tidak boleh dihasilkan oleh tubuh dan tidak boleh disimpan didalam tubuh badan. Adalah sangat penting untuk mengambil B complex setiap hari. Sumber vitamin B complex adalah dari pemakanan dan pengambilan suplimen.

B complex shaklee istimewa kerana didalamnya lengkap semua vitamin yang tubuh badan kita perlukan. Vitamin B yang terdapat dalam B complex shaklee adalah seperti berikut:

1. B1 (thiamin)
2. B2 (riboflovin)
3. B3 (niacin)
4. B5 (Asid panthothenic)
5. B6 (pyridoxine)
6. B7 (Biotin)
7. B9 (Acid folic
8. B12 (cobalamine)

Saintis Shaklee mencipta vitamin B complex dari bahan semulajadi, ianya pertama didunia. Kebanyakkan Asid folik yang dijual dipasaran adalah sintetik. Sangat berbeza antara vitamin semulajadi dan sintetik, kadar penyerapan vitamin kedalam tubuh adalah lebih tinggi dan lebih berkesan.

Manfaat Utama B-Complex Shaklee

 • Menukar makanan kepada tenaga – membantu penghadaman, menukar lemak, karbohidrat dan protin kepada tenaga dan sekaligus mengurangkan masalah keletihan.
 • Mengurangkan Tekanan (stress) – memastikan kesihatan dan fungsi sistem saraf yang baik, boleh meredakan sakit kepala, tekanan, kemurungan (depression) dan insomnia.
 • Membantu tumbesaran – menggalakkan tumbesaran yang sihat dan normal bagi bayi dan kanak-kanak. B complex membantu pembinaan DNA dan sel-sel baru serta mengurangkan risiko kecacatan pada bayi
 • Mengurangkan rambut beruban dan gugur – memperbaiki masalah kulit kepala, kelemumur, rambut gugur, beruban dan mengekalkan kesihatan rambut.
 • Bagus untuk mata- mengurangkan masalah keletihan mata, mencegah katarak, meningkatkan kualiti penglihatan dan daya perhatian/fokus
 • Mencegah enemia- membantu pembentukan sel darah merah yang sihat, merangsang sirkulasi darah dalam tubuh, merendahkan paras sistin untuk kesihatan kardiovaskular, merawat atau mencegah anemia, sakit kepala, pening, lemah semangat, keletiha, migrain, muntah-muntah, morning sickness dan mabuk laut atau darat.
 • Meredakan senggugut – bagi mereka yang mengambil ubat hormon adalah disaran untuk mengambil B complex bagi menstabilkan emosi seperti meredakan kerisauan dan keresahan. B complex dapat mengurangkan simptom PMS.
 • Detoksifikasi – meredakan alahan atau elergik, elergik seperti resdung, elergik makanan laut dan lain-lain.

B Complex Shaklee untuk kesuburan

Seperti sedia maklum B complex penting untuk persediaan mengandung, selain itu B complex juga membantu dalam kesuburan.

Asid Folik (B9) bukanlah sejenis vitamin untuk merawat kesuburan, ia nya makanan tambahan membantu untuk tingkatkan kesuburan. Asid folik bukan untuk isteri sahaja, malah disarankan suami juga mengamalkannya. Asid folik juga dapat membantu merawat masalah kesuburan pada lelaki. Ia akan mengurangkan kecacatan kromosom pada sperma lelaki.

Sperma yang mengalami kecacatan kromosom apabila disenyawakan dengan telur ovum, akan menghasilkan janin yang tidak dapat hidup lama. Maka terjadinya keguguran!

Folate adalah makananan tambahan yang penting bagi membantu proses spermatogenesis. Salah satu makanan yang membantu mengahasilkan Sperma yang sihat. Sperma yang sihat  diperngaruhi oleh gaya hidup yang sihat dari segi rutin harian dan sumber permakanan.

Bagi wanita ia membantu dalam kematangan telur ovum, pembentukan placenta dan ketika janin di’tanam’ke dalam rahim.

Khasiat Vitamin B-complex Shaklee

Saranan untuk mengambil asid folik adalah 3 bulan sebelum kehamilan dan terus mengambilnya sehingga minggu ke 12 kehamilan. Terutamanya kepada bakal pengantin Lelaki dan wanita yang merancang untuk mendirikan rumahtangga dan ingin mendapat cahaya mata. Mengapa?? Sekiranya anak pertama memdapat Spina Bifida, risiko untuk kehamilan seterusnya juga menghidap kecacatan yang sama adalah tinggi. Oleh itu, makanlah makanan yang tinggi asid folik sebelum kehamilan pertama.

b-complex

B complex Shaklee (RM53.75)

 • B Complex Shaklee adalah unik kerana ia telah lengkap dengan asid folik dan juga 8 kumpulan B.
 • Asid folik sangat penting untuk pembinaan tulang dan bagi mengelakkan kecacatan pada janin, mengurangkan risiko kecacatan saraf pada bayi khususnya ‘spina bifida’.
 • Ibu memerlukan sekurang-kurangnya 400 mg keperluan asid folik sehari.
 • Penting bagi menjamin keperluan asid folik ini mencukupi 3 bulan sebelum ibu merancang untuk mengandung hinggalah 12 minggu mengandung.
 • Ini kerana masalah gangguan pertumbuhan saraf dan neuro ini boleh berlaku seawal minggu pertama mengandung ketika janin baru terbentuk.

Article Menarik Untuk Dibaca!

3 comments for “Asid Folik Dalam B complex Shaklee Membantu Kesuburan

 1. Nohtaha
  April 13, 2018 at 3:07 PM

  Cawangan Shanley Melaka

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge