5 Tips Mudah Pikat selera Anak Kurus Kering Susah Makan Dan Selalu Sakit

Bila dah jadi mak-mak, perkara paling runsing dalam tumbesaran anak-anak adalah selera makan tambahan itu sering jatuh sakit. Kanak-kanak yang tidak mendapat nutrisi yang secukupnya lebih mudah diserang penyakit berjangkit seperti demam, selsema dan batuk. Jadi sebagai ibu bapa sudah semestinya mahukan yang terbaik. Jom pikat selera anak kurus kering susah makan supaya makan seperti kanak-kanak lain.

picky eater

Anak tidak bernafsu terhadap makanan

Ibu mana tidak risau Jika anak kurus kering dan selalu sakit. Mereka telah berjaya mengatasi Masalah anak sukar makan, bagaimana caranya?

 5 Tips Mudah Pikat Selera Anak

Tanggungjawab sebagai ibu bapa untuk memastikan anak – anak diberi makanan berkhasiat dan sentiasa dalam keadaan sihat. Anak sulong saya ada masalah sukar makan, apa yang saya laku kan? Ikuti 5 tips mudah pikat selera anak:

1. Persembahan makanan yang kreatif

bento

Bento yang menarik

kreatif dalam persembahan makan boleh merangsang minat anak-anak untuk mencuba sesuatu makanan. Mereka seperti orang dewasa juga, ibarat makan di hotel lima bintang dan gerai biasa, walaupun rasa makanan hampir sama tetapi selera di hotel lima bintang sudah tentu lebih!

2. Cuba Kurangkan Dos Minum Susu Formula

susu

Kurangkan susu formula

Pemberian susu formula yang kerap membuatkan anak berada dalam keadaan kenyang dan tidak bernafsu untuk makanan lain. Hal ini tidak baik untuk tumbersaran seorang kanak-kanak kerana dalam susu formula terdapat kandungan gula yang tinggi. Hal ini akan menyebabkan anak menjadi gemuk/obesiti. Selain itu perkembangan otak kanak-kanak memerlukan mineral tambahan yang tidak terdapat dalam nutrisi susu formula, mineral lain terkandung dalam makanan segar seperti sayuran, ikan, ayam dan karbohidrat.

3. Jauhi Makanan Ringan (jajan) dan makanan segera

Slide2

Makanan ringan dan makanan segera rata-rat mengandungi kandungan msg yang tinggi dan bahan pengawet. Pengambilan makanan ringan dengan banyak membuatkan anak berasa kenyang walhal makanan yang dimakan tidang mengandungi apa-apa nutrisi yang sepatutnya diperlukan untuk pertumbuhan fizikal dan mental anak-anak.

4. Kenal Pasti Makanan Kegemaran anak

Anak saya gemar makan nasi ayam, pasta, bubur nasi dan sup cendawan. Jadi setiap hari menunya berubah-ubah. Kalau masak nasi ayam saya suka tengok dia minta nasi dua tiga kali makan nasi sehari. Seminggu sekali terpaksalah masak nasi ayam. Hari-hari lain ada juga taknak makan, tapi saya akan pastikan dia makan makanan seperti buah, telur dan multivitamin untuk kanak-kanak.

5. Mealshake Pelengkap nutrisi

mealshake

Mealshake pelengkap nutrisi kanak-kanak

Mealshake sangat membantu dalam memberi nafsu makan untuk anak saya. Mealshake boleh disediakan bersama susu. lengkap dengan 19 vitamin. Jadi bila ada mood tak nak makan saya dah tak risau, sebab saya sangat yakin mealshake membantu memberi sumber nutrisi yang diperlukan kanak-kanak membesar. Selain masalah selera makan berkurang, masalah sembelit juga dapat diatasi serta anak ceria sepanjang hari.

Dapatkan Mealshake untuk keperluan sekeluarga:

  • rasa vanila yang menjadi kegemaran kanak-kanak
  • sesuai untuk kanak-kanak berumur 1 tahun keatas
  • sesuai untuk seisi keluarga
  • Boleh menjadi instant sahur meal/ breakfast sekeluarga
  • Rendah lemak namun kaya dengan 19 vitamin utama, protein, fiber dan mineral sertakalsium yang
  • penting untuk tumbesaran kanak-kanak.
  • Meal Shakes memberikan tenaga dan menguatkan sistem imun kanak-kanak
  • Memberikan kecergasan dan meningkatkan kesihatan
  • Mengurangkan eczema kepada kanak-kanak dan juga orang dewasa
  • Meningkatkan selera makan anak
  • Jika anak yang kerap demam lazimnya akan kembali sihat lebih cepat daripada biasa
  • Pilihan terbaik buat mereka yang tidak pandai telan supplement berbentuk “tablet”
  • menangani masalah sembelit pada kanak-kanak
  • amat bagus untuk kanak-kanak yang obesiti

Testimonial Mealshake

testimonial mealshake

klik gambar untuk lebih jelas

testi meashake

klik gambar untuk lebih jelas

testimonial mealshake]

klik gambar untuk lebih jelas

 

Jadi kenapa perlu tunggu lagi, Anak-anak ini anugerah, masa mereka membesar tidak dapat diulang. Beri yang terbaik adalah tanggungjawab ibubapa. Dapatkan sekarang hanya selangkah lagi:

 ATAU

HARGA ISTIMEWA JIMAT 15 – 20% DAN MENDAPAT
KEISTIMEWAAN KEAHLIAN SEUMUR HIDUP. DAFTAR AHLI UNTUK MAKAN SENDIRI
PENJIMATAN INI MEMBERI LEBIH NILAI KEPADA WANG ANDA!
daftar-sekarang1
untuk info lanjut dan konsultasi PERCUMA hubungi saya:
Jangan ragu-ragu untuk bertanya, saya sedia membantu.
Call/Sms/Whatsapp: 017-4009734
FanPage Facebook: D’vita Beauty

khidmat nasihat percuma untuk pelanggan saya sahaja.

Dapatkan Vitamin COD dari saya
pos keseluruh Malaysia

3 comments for “5 Tips Mudah Pikat selera Anak Kurus Kering Susah Makan Dan Selalu Sakit

  1. March 14, 2015 at 10:01 AM

    huhuhu..ank ku mmg sgt kuat menyusu..nak tido je 2 botol..tp kebelakangan ni mengada tgk botol adik yg kecik comei, 4 botoi oiiii..jenuh p bancuh..makan xmau..try meal shakes ni lega sikit..xde la risau x cukup nutrisi..demam selsema pun jarang..
    maz jamal recently posted…Subhanallah! Sedekah Kunci Untuk Kaya Dan BahagiaMy Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge