10 Sebab Kenapa Selalu Mengantuk Walaupun Cukup Tidur

Rasa mengantuk akan hadir apabila tubuh badan dalam keadaan letih dan memerlukan istirehat. Biasanya pada waktu malam, memang lumrah alam dijadikan siang untuk kerja malam untuk tidur. Persoalannya rasa mengantuk hadir pada waktu siang walaupun cukup tidur pada malam harinya. Simptom mengantuk yang teramat sangat ketika didalam kuliah atau tempat kerja membuatkan kita hilang tumpuan. Selalu sangat jadi dari masa belajar dan kerja. Sebenarnya ini tanda badan dalam masalah!

Ketahui 10 Sebab Kenapa Selalu Mengantuk Walaupun Cukup Tidur.

Bored businesswoman sleeping in a meeting

Mengantuk di tempat Kerja

Sebenarnya masalah ini bukan perkara remeh, badan kita ibarat kereta yang perlu di servis, walaupun istirehat yang cukup tapi masih mengantuk dan letih itu tandanya sedang memberi pertanda ada sesuatu yang tidak kena!

Awas! jangan anggap perkara biasa, perlu bertindak segera supaya tidak melarat. Tubuh badan kita mempunyai masalah dan harus di servis segera.

Kenapa Cepat Rasa mengantuk?

1. Anemia

Anemia (kurang darah) merupakan penyebab utama rasa kantuk sering datang. Kekurangan darah menyebabkan kurangnya zat besi, sel darah merah yang diperlukan untuk membawa oksigen ke jaringan dan organ tubuh pun berkurang, sehingga menyebabkan orang sering merasa ngantuk.

2. Hipotiroid

Tiroid adalah kelenjar kecil di dasar leher, yang berfungsi mengawal metabolisme dan mempercepatkan atau membantu bahan bakar menjadi tenaga. Ketika kelenjar kurang aktif dan fungsi metabolisme terlalu lambat, kita akan merasa badan lesu dan selalu mengantuk.

3. Diabetes

Glukosa adalah bahan bakar dari tenaga yang dilepaskan dalam sel-sel karana adanya oksigen. Jika kita penghidap diabetes  memiliki tingkat glukosa darah yang tinggi, karana tubuh tidak dapat menggunakan glukosa ini untuk menyediakan tenaga. Oleh karena itu, individu dengan diabetes sering merasa lelah dan mengantuk sepanjang waktu. Jadi Awas! tanpa sedar kita sudah diserang kencing manis.

4. Dehidrasi

salah satu punca sering mengantuk adalah merupakan tanda dehidrasi. Tubuh badan memerlukan air segeralah cukupkan air dalam tubuh agar selalu merasa segar dan bersemangat. Di ingatkan kita memerlukan air setimpal dengan berat badan, lazimnya orang dewasa memerlukan 1liter air setiap 25kg berat, jadi jika berat 75kg kita memerlukan 3 liter air setiap hari.

5. kemurungan

kemurungan bukan hanya gangguan emosi tetapi juga banyak menyumbangkan untuk gejala fizikal. Kelelahan, selalu mengantuk, sakit kepala dan kehilangan nafsu makan adalah salah satu gejala yang paling umum pada orang yang mengalami kemurungan.

6. Gangguan tidur

Gangguan tidur seperti sleep apnea dan insomnia juga dapat menyebabkan perasaan kelelahan dan kantuk terus-menerus. Tidur digunakan untuk memfungsikan tubuh kembali, sel-sel tubuh memperbaiki dan meremajakan diri. Sementara pada orang yang menderita kurang tidur karena insomnia, sleep apnea, maka sistem pernapasan akan terhambat sehingga sering menyebabkan kelelahan dan mengantuk.

7. Penyakit jantung

Ketika mudah merasa lelah dan mengantuk dalam melakukan kegiatan sehari-hari, sebaiknya Anda harus memastikan bahwa jantung Anda dalam keadaaan yang baik, karena selalu mengantuk bisa jadi pertanda awal penyakit jantung.

8. Sindrom keletihan kronik

Keletihan biasanya segera hilang saat istirehat. Tapi untuk sindrom keletihan kronik (chronic fatigue syndrome), letih tidak cepat hilang dan biasanya ditandai dengan merasa begitu lesu, mengantuk, lekas marah, sakit otot dan dalam beberapa ketika terjadi hilangnya memori atau pelupa.

9. Makan Banyak di Malam Hari

Sebaiknya makan malam tidak melebihi pukul 8 malam, atau setidaknya minimal satu jam sebelum tidur. Sebaiknya 4 jam sebelum tidur. Jika kita makan malam di atas pukul lapan malam dan terus tidur maka kita mematikan fungsi insulin yang membuat kadar gula darah menjadi naik atau turun. Akibatnya, kita akan mudah terbangun di malam hari dan sulit tertidur lagi. Padahal, makan banyak tersebut membuat kita merasa mengantuk. Akan tetapi gangguan insulin yang menyertainya membuat kita sulit tertidur nyenyak. Dan hal ini berkaitan lagi dengan rasa mengantuk setelahnya di jam produktif akibat sulit tidur nyenyak di malam harinya.

10. Makan Berlebihan

Kita makan untuk mendapatkan kalori supaya memberi tenaga seharian, akan tetapi kenapa setelah makan banyak kita menjadi mengantuk? Jawabannya ada pada makanan yang kita makan. Mengonsumsi karbohidrat, makanan berlemak, dan makanan yang mengandung gula tinggi secara berlebihan meyebabkan tubuh kita cepat mengantuk. Hal ini disebabkan makanan yang mengandung lemak, gula, dan karbohidrat merupakan makanan yang paling banyak memberikan perubahan hormon dalam tubuh. Sebab, ketiganya memicu respon saraf dengan cepat saat makanan mencapai usus halus. Respon tersebut akan diterima saraf parasimpatis yang kemudian akan memberikan informasi pada tubuh untuk memperlambat gerak tubuh dan lebih fokus dalam mencerna makan.

Pengambilan Suplemen Sangat Membantu

Seperti yang dibincangkan diawal tadi, Rasa mengantuk atau kelesuan ini pertanda badan perlu servis. Bagaimana nak servis badan ni? cara paling mudah pastikan badan cukup nutrisi iaitu badan kita kurang vitamin.

Vitamin apa nak topup supaya badan kembali cargas otak kembali hebat! Ada 3 suplemen hebat dari shaklee iaitu B-complex, Vitalea dan Cinch Mix-tea.

1. B-complex

Ambil B-complex selepas makan dapat membantu badan rasa kembali tenaga, B-complex bagus untuk meningkatkan metabolisme, dan membantu metabolisme makanan ditukar menjadi tenaga, Ambil sebiji sehari selepas sarapan pagi boleh cergas. B-complex juga mengurangkan kita dalam keadaan stress.

Penat belajar dan kerja memang sangat recomended ambil B-complex shaklee. B-complex ini ada banyak khasiat lain, seperti kesuburan suami dan isteri, masalah jerawat dan ibu mengandung sangat memerlukan sebagai ajen tambah darah dan elak kecacatan saraf bayi.

2. Vitalea

Badan yang sihat tentulah cukup segala nutrisi, jadi multivitamin yang berusia 100 tahun ini memang cukup terbukti dalam memberi sumber tenaga. Ramai yang tidak sedar bahawa badan sentiasa sihat tanpa perlu di servis. Ingat ye semakin hari semakin meningkat usia dan badan kita ni semakin kekurangan zat besi. Vitalea adalah pilihan terbaik untuk memberi tenaga sepanjang hari.

3. Cinch Mix Tea

Campuran 3 teh hebat, memberi kesan yang superb! Cinch Energy Tea Mix pastinya selamat dan membantu peningkatan tenaga semulajadi. Teh tenaga ni boleh diminum secara panas atau sejuk. Sangat sesuai dijadikan alternatif minuman bergula dan kopi kerana lebih SIHAT dan banyak faedah. Peningkatan tenaga segera. Boleh elak mengantuk sewaktu memandu dan bekerja!  Teh ni dalam sachet bungkusannya jadi mudah bagi setiap satu hidangan so bolehlah dibawa ke mana sahaja dan diletak dalam poket atau handbag. Produk Shaklee semestinya tanpa perasa, pewarna dan pemanis tiruan.

The best teh ini boleh bantu kita turunkan berat badan! wow bestkan>?

Takkan nak kekal lesu sampai malas nak pergi kerja, asyik terlelap dalam meeting. Boss dah berapa kali tegur, air hidung memlleh tahan mengantuk, kan kan kan…. Konon attend meeting, padahal otak dekat katil lagi. Saya pernah lalui semua ni, tapi itu dulu la sekarang tidak lagi, lepas breakfast telan je shaklee cergas sampai malam!

Bagaimana nak Beli?

Blog kesuburan suami isteri
Sekarang lebih mudah,Boleh dapatkan secara online: Jadi tunggu apa lagi hanya perlu klik dan order segera!

klik-disini

ATAU

11076060_10205879940454748_1548105164_n
daftar-sekarang1

Jangan ragu-ragu untuk bertanya, saya sedia membantu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge